salade met tempeh

Salades zijn hier zeer geliefd. We eten ze bijna elke dag. De afgelopen tijd ben ik veel op zoek naar nieuwe recepten voor inspiratie en dit recept is gebaseerd op een recept van Gina van Fitnessita.com. Een maaltijdsalade met tempeh, heerlijk!

Wat heb je nodig

De ingrediënten hieronder zijn voor 1 persoon. Ik maak meestal meer, maar hubby W eet dit niet als hoofdgerecht maar als bijgerecht.

  • minimaal 200 gram slasoorten naar keuze in kleine stukjes of fijngesneden  (bijv. rucola, frisse, eikenbladsla, lollo rosso en lollo bionda, ijsbergsla)
  • halve fijngehakte kleine ui, liefst rode ui
  • 75 tot 125 gram tempeh gemarineerd in olijfolie, knoflookpoeder en zoute sojasaus naar smaak
  • 2 gekookte eieren in partjes
  • 50 gram fetakaas in blokjes
  • 1 avocado in blokjes
  • 1 tomaat in partjes

Wat heb je nodig voor de dressing

  • theelepel mayonaise
  • 4 theelepels olijfolie of 2 theelepels olijfolie en 2 tweelepels sesamolie
  • halve theelepel mosterd
  • zwarte peper naar smaak (geen zout, zit al zout in de fetakaas en de tempeh!)
  • oregano, peterselie, pittige paprikapoeder
Wat geroosterde pijnboompitjes of sesamzaadjes smaken hier ook lekker bij.

Bereiding

De tempeh snij ik in blokjes of plakken en marineer ze voor minimaal 5 minuten, maar langer is lekkerder, ik laat het gerust een paar uur of een dag marineren. Daarna bakken in een koekenpan en even af laten koelen voor je ze in de salade mengt. Tijdens het bakken kook ik de eieren en laat deze ook wat afkoelen voor ik ze in de salade meng.

De overige ingrediënten doe ik allemaal in een grote kom en hussel ze door elkaar en voeg de eieren en tempeh toe als ze wat zijn afgekoeld.

De dressing is niet noodzakelijk maar wel lekker. De salade heeft van zichzelf al veel smaken, maar voor wie van dressing houdt heb ik hem er toch bijgezet ;)

Op kamertemperatuur serveren en smullen maar!