Hummus

Hummus, oftewel kikkererwtenpaté zie ik regelmatig hier in de supermarkten liggen als delicatesse. Wat het ook is! Maar als ik kijk naar de prijzen denk ik No Way dat ik dat ga kopen.

Hummus

Zelf hummus maken is namelijk ontzettend makkelijk en voor de prijs van dat kleine bakje van de supermarkt heb je nu tien bakjes.

Wat heb je nodig

  • Gekookte kikkererwten ongeveer 500 gram
  • 2 kleine limoenen of 1 grote
  • 1 eetlepel fijngemalen komijn
  • eetlepel zeezout
  • 3 eetlepels met berg tahin (sesampasta)
  • 3 grote tenen knoflook
  • ongeveer 100 ml water of kikkererwtenvocht
  • hakmachine

Bereiding

Een hakmachine is wel noodzakelijk bij het maken van hummus. Je wilt een gladde pasta maken en met een blender gaat dat niet lukken. Koop je kant- en klare kikkererwten, giet het vocht dan af en gebruik hier ongeveer 100 ml van.

Vervolgens doe je de tahin erbij. Sudanezen zeggen ‘tahina’, wat pure sesampasta is. Koop alleen pure, zonder toevoegingen. Dit geeft de lekker extra notige smaak aan de Sudanese hummus.

En dan is het tijd om lawaai te maken! Maal alles lekker fijn tot je een mooie gladde pasta hebt.

Nu ga je de hummus op smaak brengen. Eerst voeg je de komijn toe.

Dan het zeezout…

Dan voeg je het sap van de limoen toe. Let erop dat je geen pitjes in je hummus krijgt! Meer limoensap mag natuurlijk altijd als je dat lekker vindt. Ik wel ;)

En de vers geperste knoflook erbij. Wij eten flink wat knoflook, in dit kommetje zit dan ook wel meer dan 3 tenen knoflook haha. Hou als basis 3 knoflooktenen aan en varieer met de hoeveelheid naar je eigen smaak.

En nog een keer lawaai maken tot je weer een mooie gladde pasta hebt. En je bent klaar in 10 minuten ;) Je kan hummus invriezen in kleine porties en in de koelkast is deze verse humus in ieder geval een week tot maximaal twee weken houdbaar. In de vriezer blijft het makkelijk een jaar goed.

Ben je ook gek op humus en weet je niet goed waar je het bij moet eten?

Hummus is veelzijdig te gebruiken. Denk maar eens aan:

  • als dressing bij salade
  • op je brood (ook lekker met ander beleg samen)
  • als dip (met bijvoorbeeld komkommerreepjes of nacho’s)
  • als bijgerecht
  • bij falafel