Harira is echt onze ultieme Ramadan soep. Heel voedzaam en smaakvol en makkelijk naar je eigen smaak aan te passen. Je kan deze soep op vele manieren maken, dit recept is gebaseerd op het recept van Jorien dat wij door de jaren heen hebben aangepast aan onze eigen smaak. Met lekker veel groenten is deze soep heerlijk voedzaam en een goede manier om tijdens de Ramadan de nodige voedingsstoffen en vocht aan te vullen.

Dit recept is genoeg voor ongeveer 3 liter soep.

Wat heb je nodig

  • 750 tot 1000 gr lamsvlees met stukken bot en merg (ik gebruik het liefst vlees van de nek van het lam) in kleine stukjes gesneden
  • 250 gram rode linzen
  • 2 grote gesnipperde uien
  • 1 blik in stukjes gesneden gepelde tomaten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 volle theelepel kaneel
  • 1 volle theelepel gemberpoeder
  • 2 volle theelepels gerookte paprikapoeder
  • bosje fijngehakte koriander
  • blik kikkererwten van 400 gram (of 2)
  • 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree
  • 1,5 liter water
  • zout en zwarte peper naar smaak
  • eventueel een handje vermicelli (ik gebruik glutenvrije van mais en kikkererwtenmeel)
  • citroen of limoen

Bereiding

Snij het lamsvlees in kleine stukjes. Het is het lekkerste als je ook stukken bot en merg hebt, die geven extra smaak aan de harira.

Verhit de olijfolie in een grote soeppan, en bak hierin het vlees en de uien  tot de uien lekker gaan karameliseren.

Dan voeg je ook de gerookte paprikapoeder, kaneel en gemberpoeder toe en laat je deze nog een minuut of vijf meebakken. Zo haal je het maximale aan smaak uit de kruiden.

Voeg de linzen, tomaten en 1,5 liter water toe.

Breng alles aan de kook en laat de soep ongeveer een uur op zacht vuur pruttelen met deksel op de pan.

Voeg de tomatenpuree en kikkererwten toe. Wil je er vermicelli in dan doe je dat nu ook. Ik gebruik glutenvrije vermicelli die gemaakt is van mais- en kikkererwtenmeel. Vaak lees ik dat mensen een meelpapje toevoegen om de soep wat dikker te maken, maar ik vind dat onnodige extra calorieën. Dan liever vermicelli die stiekem gewoon groente is.

Ik laat de soep nu ongeveer tien minuten op zacht vuur doorkoken. Daarna doe ik de fijngehakte koriander erbij, zeezout en zwarte peper naar smaak, vuur uit en even doorroeren.

Serveer met citroen of limoen om over je soep uit te knijpen. Lekker met vers brood en salade. Op de foto bovenaan zie je rode bietensalade met mais en cashewnootjes.

Eet smakelijk! Ben je op zoek naar inspiratie voor de Ramadan? Bekijk dan mijn Ramadan weekmenu’s eens!