Sjorbat ades

Linzensoep is in Egypte en Sudan bekend als sjorbat ades. Linzensoep is voor mij letterlijk fast food want het staat in een half uur op tafel. Linzen zijn een grote bron van plantaardige eiwitten en zit vol ijzer, mineralen en vezels. Linzensoep maak je met de kleine rode linzen.

Wat heb je nodig

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 grof gehakte grote ui
  • 1,5 theelepel gember
  • 1,5 theelepel komijn
  • 2 volle eetlepels geconcentreerde tomatenpuree
  • 125 gram rode linzen
  • 100 gram gekookte kikkererwten
  • 1 portie bottenbuillon of 2 bouillonblokjes (kip of groenten) of 2 eetlepels vegan bouillonpoeder
  • 1 liter water
  • 2 tenen knoflook
  • Zwarte peper
  • Zeezout naar smaak

Variatietips

  • Garneren met tahin, olijfolie, chilivlokken en verse kruiden naar keuze
  • Kikkererwten na het pureren toevoegen.
  • Voeg 1 theelepel gerookte paprikapoeder toe aan je kruiden
  • Voeg 1/2 theelepel kaneelpoeder toe aan je kruiden
  • Hou je van pittig? Voeg een theelepel sambal of een volle theelepel chilivlokken toe.

Bereiding

Fruit de ui een paar minuten in de olijfolie met de gember, komijn en tomatenpuree.

Voeg linzen, water en bouillon naar keuze toe en breng aan de kook.

Voeg de al gekookte kikkererwten toe.

Af en toe even rustig roeren tot de linzen uit elkaar zijn gevallen. Dit duurt ongeveer 20 tot 25 minuten. Daarna pers je de knoflook in de soep. Dit geeft een hele andere smaak dan als je die met de ui had meegebakken. Laat de soep even een paar minuten doorkoken, dan is de knoflook gaar.

Gebruik een blender of staafmixer om de linzensoep glad te maken. Proef en breng op smaak met zwarte peper en zeezout.

Garneer met je favoriete topping. Kikkererwten en vers gehakte kruiden smaken heerlijk. Tahin met olijfolie, verse koriander en chilivlokken zie je op de foto bovenaan.


Sjorbat ades | Lentilsoup

Lentilsoup is known in Egypt and Sudan as sjorbat ades. Lentilsoup is for me real fastfood, in half an hour I have a full bowl to dig in. Lentils are a big source of vegetable proteins, iron, minerals and fibers. Lentilsoup is made with the small red lentils. They cook fast and taste delicious.

What do you need

  • 3 tbsp olive oil
  • 1 roughly chopped big onion
  • 1,5 tsp ginger
  • 1,5 tsp cumin
  • 2 full tbsp concentrated tomato paste
  • 125 grams red small lentils
  • 100 grams chickpeas
  • 1 portion bone broth or 2 bouillon cubes (chicken or veg) or 2 tbsp vegan bouillon powder
  • 1 liter of water
  • 2 cloves of garlic
  • Black pepper
  • Sea salt to taste

Try these!

  • Garnish with tahin, olive oil, chili flakes and fresh herbes of your choice
  • Add some chickpeas in your bowl.
  • Add 1 tsp smoked paprikapowder to your spices.
  • Do you like it spicy? Add a tsp hot sauce or a full tsp chili flakes.

Instructions

Bake the onion in the olive oil with ginger, cumin and tomato paste.

Add lentils, water and bouillon of your choice and bring to boil.

Add chickpeas.

Stir to keep the lentils from the bottom of your pan. The lentils should fall apart. It takes 20-25 minutes. Press the garlic in the soup. It’s a different flavour then if you’d added them with the onion. Let the soup cook for a couple of minutes to cook the garlic.

Use a blender to make a smooth lentilsoup.

Time to garnish! I love chickpeas and fresh chopped herbs. In my picture you see tahin with olive oil, fresh cilantro and chili flakes. If you like to eat something next to your lentilsoup pogaca or a fresh grilled cheese sandwich are delicious.