Borstvoeding | Kijk in de wereld van een voedende mama

purelan medela

Help een kloof!

Kloven? Wat zijn dat? Kort gezegd zijn dat wondjes op je tepels. Soms zo diep dat de huid lijkt te splijten en je dus echt een kloof krijgt. Vandaar ook de benaming. Aan alle mama’s die voeden of borstvoeding willen gaan geven. Vergeet al die zogenaamd goede tepelcremes. Lanoline is the bomb! Er zijn verschillende merken te koop die 100% gezuiverde pure lanoline verkopen. Ik kocht die van Medela en wat was ik de eerste maanden blij dat ik dat had liggen.

Lanoline is 100% natuurlijk wolvet. Het vervangt en vult je eigen huidvet aan. Daardoor herstellen wondjes makkelijker en omdat de huid soepel en gehydrateerd blijft kunnen er geen korstjes ontstaan tijdens het genezingsproces. Korstjes worden wanneer baby drinkt er zo weer af gezogen en dan is je kloof weer open.

Je kan de lanoline preventief smeren of alleen gebruiken wanneer nodig. Na 11 maanden gebruik ik het nog wel eens wanneer ik merk dat de tepelhof wat droog is. Ik vind het ideaal. Je hoeft het niet te verwijderen voor een voeding en kan baby gelijk aanleggen.

purelan

Ik vond het zelf het fijnste om een dotje op de tepel en tepelhof te smeren en dan een zoogkompres er tegenaan. Zo maak je zelf een ‘nat verband’ en bescherm je je bh of andere kleding tegen vlekken. De eerste paar weken heb ik veel last gehad van kloven door al het kolven en verkeerd aanhappen van Z. De lanoline verzachtte onmiddellijk en zorgde voor een snelle genezing.

Purelan is te koop in twee formaten, 7 gram (€ 7,49) en 37 gram (€ 9,65). Op de foto’s zie je de grootste maat van 37 gram.

z olifant

Doe je er wel even een doek over?

Bedekt voeden is een hot gespreksonderwerp heb ik gemerkt. Ik lees vaak dat andere mensen zich opgelaten voelen of het maar raar vinden dat een voedende mama buitenshuis even een borst uit de kleding haalt en haar kind aanlegt. Zelf zie ik dat anders en heb ik daar absoluut geen problemen mee. Toch ga ik daar zelf anders mee om. Er valt geen centimeter borst te zien wanneer ik buitenshuis voed. Omdat ik daar zelf voor kies en niet omdat iemand anders mij dat oplegt laten we dat wel even voorop stellen. Ik ben dus wel een discrete voeder.

Kleding

Ik heb nauwelijks nieuwe kleding gekocht om zo te kunnen voeden. Mijn kledingcollectie bestaat uit veel lange jurken, tunieken en kortere jurkjes met bijpassende broeken en lange vesten. Bijna allemaal kan ik ze makkelijk even omlaag of aan de kant schuiven met net genoeg ruimte om mijn bh open te maken en Z. aan te leggen. Ik gebruik voor buitenshuis een Mammae bh. Deze heeft een (verstevigde) binnenbh waardoor de borst grotendeels bedekt blijft. Alleen de tepel en tepelhof zijn vrij. Vaak trek ik mijn vest over de rest van mijn borst en niemand die doorheeft dat meneertje ligt te drinken haha.

Toen Z. kleiner was gebruikte ik regelmatig een doek (Aden & Anais bamboo swaddle) om mezelf even wat privacy te geven buitenshuis. Inmiddels is Z. een stuk groter en wil niet meer afschermd met de doek drinken en hoeft dat ook niet van mij. Al is je olifantknuffel op je hoofd tijdens drinken leuk hehe. Wel heb ik altijd zo’n A&A doek in mijn tas zitten omdat meneer het soms wel fijn vindt om iets op zijn hoofd te leggen tijdens het drinken.

Rare opmerkingen

Ik krijg wel eens de vraag of mensen niet apart reageren wanneer ze Z. zien drinken. Tot nu toe niet mondeling. En wie ‘last’ heeft van mijn drinkende zoontje mag zelf een doek over zijn of haar hoofd doen ;). Ik heb vaak genoeg scheve hoofden gehad, maar de meest mensen vinden het juist heel leuk dat ik borstvoeding geef. Je ziet het tegenwoordig niet zo vaak meer en dat maakt het ‘bijzonder’. Wat ik zelf eigenlijk erg jammer vind. Borstvoeding is volkomen normaal en natuurlijk.

Toch denk ik dat de huidige sexualisering in de samenleving maakt dat borsten alleen maar worden gezien als twee lustobjecten. Leuke bijkomstigheid maar dat is niet hun hoofddoel. Een van de redenen dat ik zo ‘open’ schrijf over borstvoeding is ook omdat ik graag zou willen dat anderen er meer over leren en ook gaan begrijpen dat er absoluut geen seksuele koppeling te maken valt met het voeden van je kind. Als het hier normaal is om topless over het strand te lopen, de boobs volop te mogen showen met lage decolletés dan zou het voeden van je kind geen weerstand of gevoel van schaamte of taboe op mogen roepen. Het zegt eerder hoe krom de huidige samenleving is geworden.

Vertel eens…

In mijn omgeving vind ik het fijn te merken dat mensen veel vragen stellen over de borstvoeding. Hoe het praktisch gezien werkt, waarom Z. zo vaak drinkt, waarom Z. nog niet de nacht doorslaapt enz enz. In de eerste post gaf ik al dat ik het helemaal prima vindt als jullie als lezers ook vragen stellen. Dus nogmaals, wil je graag iets weten, laat dan een comment achter of stuur een berichtje. Ik zal de vragen dan in de komende artikelen verwerken en beantwoorden.

Love Madelon

Dit was deel 4 van ‘Borstvoeding | Kijk in de wereld van een voedende mama’. De overige delen kun je lezen door op de links te klikken.

 • Deel 1 (Waarom borstvoeding)

 • Deel 2 (Persoonlijk verhaal Madelon)

 • Deel 3 (Co-sleeping)

 • Deel 5 (Voedingsbh’s en voedingshemdjes)

21 Comments
 1. In de zomer in de speeltuin moeder gezien met een doek die ze zelf omdeed haar kjndje er onder legde en zo borstvoeding haf. De doek was er speciaal voor ontworpen. Gebruik je dit of een gewoon deken?

 2. Leuk artikel weer!! Ik ben zelf erg preuts maar ook ik voed baby in het openbaar. Ik gebruik dan inderdaad wel een doek/deken om over ons te slaan. Niemand die het ziet. Maar wanneer er een mogelijkheid is om wat meer afgeschermd te zitten of thuis de voeding te geven doe ik dit liever. Het is dus echt wanneer het niet anders kan. Wat ik wel vind is dat je “het” ook niet op hoeft te dringen bij mensen. Ik kan begrijpen dat niet iedereen zich even gemakkelijk voelt bij het zien van een borstvoedende moeder en niet zo goed weten hiermee om te gaan. Daarom ga ik er discreet mee om zodat mensen niet ineens geconfronteerd worden met een losvliegende borst ;)

  1. Dank je wel Evelien! Ik vond het ook fijn in het begin met doek. Maar na een paar maanden werd die doodleuk weggetrokken of weggemept haha. Fijn dat jij er gewoon voor kiest om ook discreet te voeden omdat jij dat prettig vindt ;)

 3. Ik heb mijn Purelan die ik de dag na de geboorte in de thuiszorgwinkel heb laten halen op verzoek vd verpleging in het zhuis nog steeds. En hij is nog houdbaar! Gaat dit keer dus al in mijn vluchttas mee naar het zhuis. Hier altijd met halfontblote borst gevoed. Nooit rare blikken gehad gelukkig. Het feit dat Olivia nu nog (2 jaar) bij me drinkt, daar krijg ik wel scheve gezichten over. En ze drinkt niet eens meer buiten de deur, kun je nagaan.

 4. Leuk stuk!
  Purelan had ik ook standaard in huis. Wat een superspul is dat!! Het is ook ideaal om te gebruiken bij schrale neusjes en wangetjes. Ik heb in totaal (verdeeld over 6 kinderen) zo’n 70 maanden BV gegeven.
  BV gaf ik dus ook echt wel eens in het openbaar, maar wel discreet. Ik had altijd een doek bij de hand. Als ze groter werden (en dus nieuwsgieriger) draaiden ze zich zo om om even rond te kijken, dan had ik er nog een doek overheen.
  Ik heb in mijn omgeving ook wel gezien dat moeders hun kind plat op hun schoot leggen, shirt helemaal omhoog, bh open en dan de hele bubs eruit en tot slot het kind nog eens aanleggen. Te kijk voor iedereen. Daar heb ik echt een hekel aan, want dat is helemaal niet nodig. Je ziet menigeen dan wel een beetje ongemakkelijk wegkijken.

  1. Daar heb je helemaal gelijk in. Het is zo’n veelzijdig product. Ideaal.
   Wauw 70 maanden in totaal, daar mag je trots op zijn!
   Ik vind dat ook dat het niet allemaal zichtbaar eruit gehaald hoeft te worden. Zoals je al zegt, dat is helemaal niet nodig :)

 5. Ik ben nu 3 weken bezig met de borstvoeding en loop tegen het probleem van te volle borsten, waardoor melkkanaaltjes verstoppen, aan. Heb je daar als bv gevende mama ook tegenaan gelopen?

 6. Als het mij gegeven is wil ik tegen de tijd dat het zover is erg graag borstvoeding geven, er zitten zo onwijs veel voordelen aan. Vreemd dat mensen borstvoeding af en toe als iets raars lijken te zien. Iets natuurlijkers bestaat er niet!

 7. Hoi Madelon,

  wat gaaf om jouw borstvoedingsverhalen te lezen!!! Ik heb 2 zoontjes. De oudste heeft aan de borst gedronken tot de dag dat zijn broertje geboren werd, toen wilde hij niet meer (‘nee, is voor babe’). Hij was toen 22 maanden oud. Mijn jongste is nu 7 maanden en drinkt ook nog aan de borst.
  Ik voed discreet in het openbaar en ik heb er nog nooit opmerkingen over gehad. Geen negatieve en geen positieve, zo discreet doe ik het blijkbaar ;-)

  Maar wat ik even zeggen wilde: zo verfrissend om dit te lezen. Vaak als je op zoek bent naar positieve verhalen over borstvoeding, kom je toch al op de geijkte sites uit als borstvoeding.com en borstvoedingsforum.com. Verder lees je op blogs toch vaker verhalen over pijn en mislukkingen en dat mama’s geen zin hebben in dat gelurk aan hun borst. Jouw verhaal springt er echt positief tussenuit. Heel erg bedankt dat je dit hebt opgeschreven.

  Dat we onze kindjes nog maar lang aan de borst mogen hebben!

  Liefs Marijke

 8. Ik voed mijn kleine meid (bijna 8 maanden) overal. Alleen draag ik buiten een ghimaar (lange hoofddoek) dus als ik haar moet voeden gaat ze daaronder. Niemand die ziet dat ik voed. De meeste mensen hebben niet eens door dat er een baby onder ligt totdat ik haar eronder uit haal. Ideaal, al zeg ik het zelf.

  Kloven heb ik bij alle drie gehad, subhanAllah. Deed zo pijn! Heb ook bij alle drie de eerste weken, elke dag, gedacht: waarom doe ik dit nog? Uiteindelijk ben ik blij dat ik heb volgehouden, maar het was echt zwaar.

 9. Ik weet nog niet hoe ik dit ga doen.
  Mijn borsten zijn behoorlijk groot en mijn tepel zit naar beneden. Ik moet met 1 hand ook het neusje van Eon vrij houden door op m’n borst te duwen. Dus ik moet nog wat gaan oefenen met discreet voeden voordat ik naar buiten ga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>