pompoentaart-4-2

Herfst staat voor mij voor…pompoen! Ik herinner me nog steeds dat mijn zus ooit een geweldige pompoentaart maakte. Sindsdien wilde ik zelf ook eens pompoentaart bakken. Dit jaar vond ik dat het daar echt de tijd voor was.

pompoentaart-3-2

Pompoentaart

Pompoentaart wordt gemaakt met kant en klare pompoenvulling of zelfgemaakte vulling van gewone oranje pompoen. Ik probeer zo veel mogelijk ingeblikte producten te vermijden dus maakte ik mijn vulling en korst zelf. Ik heb hier in de UK geen normale pompoen kunnen vinden dus heb flespompoen (butternut squash) gebruikt voor dit recept.

Ingrediënten korst (voldoende voor 2 taartkorsten)

  • 240 gram bloem
  • 150 gram ongezouten, in stukjes gesneden roomboter
  • 4 eetlepels koud water
  • 1/4 theelepel zout
  • snufje kaneelpoeder of all spice om de korst een kleine kick te geven

Verder nodig voor de korst

  • taartvorm
  • gedroogde bonen of bakkralen

Bereiding korst

Je kan de pompoen alvast koken terwijl je bezig bent met de korst.

pompoentaart

Meng de bloem, zout, boter, kruiden en water in een kom. Mix dit met een vork tot het kruimelig wordt. Je kan het deeg daarna met de hand kneden of dit in een keukenmachine kneden.

pompoentaart-4

Het deeg is genoeg gekneed zodra het een beetje vochtig is maar je er een mooie bal van kan maken.

Neem de helft van het deeg en zet het in plastic. Je kan dit in de vriezer doen voor een tweede taart.

pompoentaart-2

Rol de andere helft van het deeg uit op een licht bebloemd oppervlak. Neem je taartvorm en bekleed de vorm, zorg dat je ook de zijkanten goed bedekt.

pompoentaart-3

Prik met een vork gaatjes in de korst. Zet het daarna minimaal 15 minuten in de koelkast om te koelen. Zet je oven alvast op 190 graden.

pompoentaart-5

Haal na de 15 minuten het deeg uit de koelkast, leg er een stuk aluminiumfolie overheen en verspreid de bakkralen over de folie.

Bak de korst voor 12 minuten op 190 graden. Verwijder daarna de folie en bakkralen en laat de korst afkoelen in de vorm.

Ingrediënten pompoenvulling (voor 1 taart)

  • 2,5 cup gekookte pompoenpuree van normale pompoen of flespompoen
  • 1 1/2 cup double cream (alleen in de UK te koop, is vervangbaar door creme fraiche 40% vetgehalte of ongeklopte slagroom met 35 tot 40% vetgehalte)
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 2 theelepels kaneel
  • 1/4 theelepel all spice
  • 1/2 cup bruine suiker
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel gemalen kardemom
  • 1/2 theelepel geraspte citroenschil
  • 3 hele medium eieren en 1 eigeel

Bereiding pompoenvulling

Zet je oven alvast op 220 graden.

pompoentaart-6

Klop je eieren. Stamp je stukken gekookte pompoen tot ze puree zijn.

Voeg alle ingredienten en je opgeklopte eieren toe aan de pompoenpuree. Het is normaal als dit dit een dunne vulling lijkt, een beetje waterig.

pompoentaart-7

Giet de vulling in je voorgebakken  korst.

Bak de pompoentaart op 220 graden voor 15 minuten. Verminder de temperatuur na 15 minuten naar 180 graden. Nu laat je de pompoentaart voor 40 tot 50 minuten bakken. Misschien heeft je oven iets langer nodig, wanneer je een mes in het midden steekt moet deze er droog uitkomen.

pompoentaart-2-2

Laat de pompoentaart voor 2 uur afkoelen. Het is normaal dat de taart wanneer je hem uit de oven haalt er nogal opgeblazen uitziet. Dit zal tijdens het afkoelen inzakken en de taart zal plat worden.

Serveer met opgeklopte slagroom of een bolletje ijs.

Enjoy!

Xoxo tracy british quest