Udon noodles tijgergarnalen shii-takes paksoi gember pandan kokossaus

De afgelopen weken ben ik dit gerecht aan het perfectioneren geweest. Een beetje van dit, een beetje van dat en nu kan ik zeggen ‘Dit is ’em!’. Niet om op te scheppen, maar kijk naar die kom… Kijk. En kwijl. Heb je al trek? Mooi! Dan ga ik je nu vertellen hoe je deze heerlijke Udon Noodles klaarmaakt. 

Ik combineer deze gruwelijke Udon Noodles in Gember en Pandan Kokossaus met Tijgergarnalen, Shii-takes en Paksoi. Laat je vooral niet afschrikken door de ingrediëntenlijst, het is echt een kwestie van alles klaarzetten en daarna alles wokken. Voor het klaarzetten en snijden heb je een kwartier tot half uur nodig afhankelijk van hoe snel je kan snijden. Het weken van de Shii-takes heeft minimaal een half uur nodig en het liefst een uur in water (net van de kook af). Je kan ze ook een dag van tevoren in water leggen om de volgende dag te gebruiken.

Per persoon heb je nodig

  • 3 eetlepels ongebrande sesamolie
  • stuk van 2 x 2 cm verse geraspte gember
  • 1 kleine fijngehakte ui
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 3 eetlepels oestersaus
  • 1/2 theelepel sambal oelek
  • 10 tijgergarnalen
  • 10 gedroogde shii-takes
  • 1 paksoi van minimaal 20 cm
  • 3 pandan blaadjes
  • 2 djeroek peroet (citroenblad)
  • ongeveer 250 ml (biologische) kokosmelk (Fairtrade Original gebruik ik graag, te koop bij AH)
  • handvol fijngehakte verse koriander
  • 1 pakje Udon Noodles van 200 gram
  • Wok en (houten) woklepel

Bereiding

Udon noodles tijgergarnalen shii-takes paksoi gember pandan kokossaus-5

Prep al je ingrediënten zoals vermeld in de ingrediëntenlijst. Verkijk je niet op de hoeveelheid ingrediënten die ik op de foto heb liggen. Dit is voor vier personen.

Udon noodles tijgergarnalen shii-takes paksoi gember pandan kokossaus

Begin met de shii-takes en de kokossaus. Ik doe de shii-takes in een kom met kokend water en dek de kom af met een bord. Mijn garnalen komen meestal uit de diepvries dus leg ik deze op het bord om te ontdooien. De shii-takes hebben minimaal een half uur nodig om zacht te worden. Het liefst een uur.

De kokossaus maak je ook alvast klaar. Op een zacht vuur laat ik de kokosmelk pruttelen met de pandanbladeren en de djeroek peroet voor ongeveer een half uurtje. De djeroek peroet kun je ook meebakken, het is maar net wat je zelf makkelijker vindt. Ik laat de pandan en djeroek peroet in de kokossaus tot ik ga wokken om zoveel mogelijk smaak in de kokos te laten trekken. Verwijder ze voor je de saus aan het gerecht toevoegt.

Udon noodles tijgergarnalen shii-takes paksoi gember pandan kokossaus-2

Je kan de tijgergarnalen en shii-takes heel laten, ik snijd ze graag in drie stukken. Bij de shii-takes snijd ik dan om de stam heen zodat die verwijderd is. Deze zijn vaak taai. Vergeet niet dat de kom waarin de shii-takes weken heet is wanneer je ze afgiet!

Udon noodles tijgergarnalen shii-takes paksoi gember pandan kokossaus-3

De paksoi was ik en snijd ik in grove stukken van een centimeter dik. Alles van de paksoi is eetbaar, ik snijd alleen het kontje er af. De koriander hak ik lekker fijn.

Als alles klaar ligt kun je gaan wokken.

Udon noodles tijgergarnalen shii-takes paksoi gember pandan kokossaus-6

Verhit de sesamolie in je wok op hoog vuur. Roerbak hierin de ui, gember en sambal oelek tot de ui lekker glazig is.

Udon noodles tijgergarnalen shii-takes paksoi gember pandan kokossaus-7
Voeg dan ook de rijstazijn en oestersaus toe. Dit is de basis voor je saus.

Udon noodles tijgergarnalen shii-takes paksoi gember pandan kokossaus-8

Daarna kunnen de garnalen erbij. Blijf rustig omscheppen.

Udon noodles tijgergarnalen shii-takes paksoi gember pandan kokossaus-9

Zodra de garnalen lichtroze kleuren voeg ik de paksoi toe.

Udon noodles tijgergarnalen shii-takes paksoi gember pandan kokossaus-10

Zodra de paksoi begint te slinken voeg ik de shii-takes toe. Het geheel roerbak ik voor een paar minuten tot ik zie dat alles gaar is. Niet te lang bakken de paksoi moet crunchy blijven.

Udon noodles tijgergarnalen shii-takes paksoi gember pandan kokossaus-11

Nu haal je de udon noodles uit de verpakking en maak ze in je handen rustig los en doe ze in de pan.

Udon noodles tijgergarnalen shii-takes paksoi gember pandan kokossaus-12

De kokossaus kan er nu ook bij en het geheel blijf je op hoog vuur roerbakken. De noodles hebben een minuut of 3 nodig om volledig te garen. Ze zijn al voorgekookt.

Udon noodles tijgergarnalen shii-takes paksoi gember pandan kokossaus-13

Nu mag het vuur uit en roer ik de koriander door het gerecht.

Gelijk serveren. Eet smakelijk!

Love Madelon Post Signature