flapjacks-2

Afgelopen september was The Waymadi Crew weer even bij elkaar. Veel te kort natuurlijk. Ooit wonen we naast elkaar en lopen we elkaars voordeur plat haha.

Tijdens ons verblijf in Birmingham hebben we veel lekkers gegeten. De eerste Flapjacks kwam ik notabene tegen in de Aldi.

Ik eet regelmatig glutenvrij en deze Flapjacks zijn super om in huis te hebben voor de (zoete) trek of als goed vullende snack. Je kan ze gezonder maken door de suikers te vervangen, maar ik heb daar geen behoefte aan. Het hoeft van mij niet supergezond te zijn.

De stroop geeft de bijzondere karamelsmaak aan flapjacks. Je kan wel een andere stroopsoort gebruiken, zelf ben ik nog op zoek naar de Engelse Golden Syrup, stroop van rietsuiker.

Wat heb je nodig

  • 250 gram havervlokken (Ik gebruik Quacker)
  • 150 gram roomboter
  • 75 gram rietsuiker of 100 gram honing
  • 3 volle eetlepels karamel stroop (optioneel)
  • 75 gram ongezoete cranberry’s
  • 75 gram (gele) rozijnen
  • flinke hand vol nootjes naar keuze (walnoten of cashewnoten of pistache bijv)
  • bakblik van ongeveer 20x20cm (vierkant of rond maakt niet uit)
  • bakpapier
  • steelpan of andere pan met hoge rand van ongeveer 20 cm doorsnede
  • roerlepel of spatel

flapjacks

Bereiding

Zet als eerste je oven aan op 180 graden zodat deze alvast voor kan verwarmen.

Smelt in je pan de boter en voeg dan de suiker en stroop toe. Als de suiker en stroop opgelost zijn in de boter voeg je de havermout vlokken toe en roer je alles goed door elkaar. Je kan nu het vuur uit doen.

Crush je nootjes in grove stukken. Ik gebruikte walnoten en deed dit met mijn hand. Bij hardere nootjes kun je ze in een stevig zakje doen en je er even met een (kook)hamer op uitleven.

Voeg de stukjes nootjes, cranberry’s en rozijnen toe aan het havermoutmengsel en roer dit goed door zodat alles goed verdeeld is.

Bedek je bakblik met het bakpapier en verdeel het havermoutmengsel gelijkmatig in het bakblik. Gebruik een spatel of de bolle kant van een (houten)roerlepel om de havermout goed aan te drukken en de bovenkant glad te strijken.

Bak in ongeveer 25 minuten de Flapjacks goudbruin. Haal het bakblik uit de oven en laat het een minuut of 10 afkoelen. Snijd de Flapjacks in de gewenste vorm. Laat ze nu volledig afkoelen voordat je ze uit het bakblik haalt.

In een afgesloten bak blijven ze ongeveer een week goed. Ik heb er repen bakpapier omheen gewikkeld om schone handen te houden tijdens het eten. Zo stop ik ze makkelijk in een zakje of klein bakje in mijn tas.

Love Madelon Post Signature