Tajine met saffraan

De afgelopen weken besefte ik me dat ik in bijna al mijn recepten met marinades werk haha. Ook deze tajine met lams- of kalfsvlees werkt met een marinade. Koken met een tajine is super makkelijk en geeft je heerlijk mals en smaakvol eten.

Tajine met saffraan

Je kan aan deze tajine met saffraan natuurlijk groenten toevoegen, maar wanneer ik zo’n grote hoeveelheid vlees klaarmaak past dat niet in mijn tajine. Ik moet duidelijk een grotere haha, wij koken vaak voor twee dagen dus de meeste van mijn pannen hebben formaat ‘groot’. Groenten zoals courgette, wortel, doperwten, pastinaak, tomaten, kikkererwten en bonen zijn lekker in tajine gerechten.

Wat heb je nodig

  • 750-1000 gram lams- of kalfsvlees, liefst koteletten
  • 1/2 theelepel goede kwaliteit saffraan + 100 ml heet water
  • 4 grote tenen knoflook
  • 2 volle eetlepels ras el hanout
  • 1 volle theelepel kurkuma
  • Flinke scheut olijfolie
  • 1 grote witte ui
  • scheutje azijn
  • 2 handjes groene olijven
  • Optioneel: handje ontpitte gedroogde pruimen

Bereiding

Het makkelijke aan deze manier van tajine maken is dat ik meestal mijn vlees niet snijd. Tenzij het niet goed in de tajine past haha. Dan maak ik stukken van 3-4 cm groot. Alleen even wassen en hop die marinade in.

Pers de tenen knoflook en meng het met de ras el hanout en kurkuma, azijn en olijfolie. Wrijf deze marinade lekker op het vlees. Je kan nu het vlees minimaal een uur of een nachtje laten marineren maar soms doe ik het rechtstreeks de tajine in op het vuur.

Om het maximale uit de saffraan te halen giet ik heet water op de saffraan en laat dit even een minuut of vijf staan. Het water zal oranje kleuren.

Voor mijn tajine gebruik ik een sudderplaatje. Plaats het gemarineerde vlees in de tajine.

Giet hier het saffraanwater overheen.

Probeer de saffraan draadjes een beetje gelijkmatig te verdelen.

Snijd je ui in halve ringen en verspreid deze over het vlees samen met de olijven.

Heel lekker zijn ontpitte pruimen hierbij, die voeg je toe tijdens het laatste (half) uur, afhankelijk van hoe zacht je ze wil.

Laat de tajine met saffraan 1,5 uur sudderen op laag vuur (2 uur wanneer je 1000 gram vlees hebt).

Heerlijk met avocadosalade of rode bietensalade!


Tajine with saffron

Last weeks I realised that I have a lot of recipes where I use marinades to spice up my food. This tajine with saffron is made with lamb or veal and, there it is, a good marinade. Cooking with a tajine is so easy and gives you delicious tender food with little effort.

Tajine with saffron

Ofcourse you can add veggies to this tajine with saffron. It just doesn’t fit at mine with this quantity of meat. I need a bigger one haha. Because I often cook for two days my pans are mostly size ‘very big’. Veggies like zucchini, carrot, peas, parsnip, tomatoes, chickpeas and beans taste good in tajine dishes.

What do you need

  • 750-1000 grams lamb or veil, preferably chops
  • 1/2 tsp good quality saffron + 100 ml hot water
  • 4 big cloves of garlic
  • 2 full tbsp ras el hanout
  • 1 full tsp tumeric
  • a good dash of olive oil
  • 1 big white onion
  • a little dash of vinegar
  • 2 hands of green olives
  • Optional: a hand ful stoned dried prunes

Preparation

Tajine is easy cooking so often I don’t cut my meat. Unless it will not fit in the tajine haha. Then I will slice pieces of 3-4 cm. Just give them a good wash and hello marinade.

Press the garlic and mix it with the ras al hanout, tumeric, vinegar and olive oil. I would advise to let the meat marinade for at least one hour or (my choice) over night. Sometimes I immediatly add the meat to the tajine but I prefer the over night marinating option.

To get the maximum from the saffron, I pour hot water on it and let it sit for a minute or five. The water wil color orange.

I use a simmer plate for my tajine. Place the marinated meat in the tajine.

Pour over the saffron water.

Try to distribute the saffron threads evenly.

Chop the onion in half rings and spread them over the meat with the olives.

I really like stoned prunes to go with the meat, it gives a sweet touch to the harty flavours. When using stoned prunes, add them in the last half hour of cooking so they don’t get mushy.

 

Let the tajine simmer for 1,5 hours at low fire. 2 hours when using 1000 grams of meat.

Delicious with avocado salad or red beet salad!

Enjoy your meal!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.