Sudanese Shaiyah

Shaiyah (spreek uit shaejjah) is een typisch Sudanese stoofschotel. Je hebt verschillende manieren van klaarmaken. Shaiyah djamour wordt klaargemaakt boven houtskool, te vergelijken met een bbq. Shaiyah saadj laat ik je vandaag in dit recept zien, klaargemaakt in een stoofpan.

Sudanese shaiyah wordt vaak klaargemaakt bij feestelijke gelegenheden omdat er dan geslacht wordt en het vlees heerlijk vers is. Het is niet altijd lamsvlees, je kan ook kalfs-, rund- of geitenvlees gebruiken.

Wat heb je nodig

  • 1 kilo lamsvlees, bij voorkeur been inclusief vet en bot
  • 1 grote ui
  • 4 tenen knoflook
  • zwarte peper uit de pepermolen
  • zeezout
  • Stoofpan met dikke bodem (bijv van gietijzer)

Bereiding

Snijd het lamsvlees in kleine stukjes van 2-3 cm doorsnede. Je wil stukjes bot en vet in deze stoofschotel, dat geeft je smaak! Leg het vlees in een stoofpan, ik gebruik een gietijzeren pan.

Snijd de grote ui in halve ringen en verdeel over het vlees. Doe het deksel erop en zet het vuur helemaal laag en laat het vlees zacht garen voor een uur. Haal het deksel er niet af dan ontsnapt er teveel vocht. Het lamsvlees moet in zijn eigen vocht garen.

Na het uur doe je het deksel er af en zie je dat je gaar lamsvlees hebt wat lekker in zijn eigen vleessap zwemt. Roer even door en zet je vuur hoger.

Je gaat nu het vocht inkoken tot het bijna volledig weg is. Blijf om de paar minuten roeren.

Pers de knoflook en voeg deze toe aan de pan. Bestrooi het vlees royaal met zwarte peper (uit de molen) en zeezout. Nu zet je het vuur nog iets hoger en roerbak je het vlees met de knoflook tot de knoflook gaar is, een beetje een kleurtje krijgt en al het vocht weg is. Het vlees mag een beetje aanbakken in de pan en een kleurtje krijgen.

Serveer de Sudanese shaiyah op een bord en eet met (vers plat)brood of Sudanese pasta en Sudanese pindakaassalade, salatat dakwa.

Eet smakelijk!


Sudanese Shaiyah

Shaiyah (say shaejjah) is a typical Sudanese stew. It can be made above charcoal like a bbq, then it’s called Shaiyah djamour. In this recipe I’ll show you Shaiyah saadj, which is made in a stew pan.

Sudanese shaiyah is often cooked at festive occasions. It’s not always lamb, veal, beef or goat is also a possibility but we like lamb the most.

What do you need

  • 1 kilo lamb, by preference leg with fat and meat
  • 1 large onion
  • 4 cloves of garlic
  • Black pepper from the pepper mill
  • Sea salt
  • Stew pan with a thick bottem (I use cast iron)

Instructions

Slice the lamb in small pieces of 2-3 cm. You want the pieces of bone and fat in this stew, this is your flavour! Place the meat in your stew pan, I use a cast iron pan.

Slice the onion in halves and spread it over the meat. Close the stew pan with the lid, set your fire completely low and let the meat cook for an hour. Don’t lift the lid to prevent the juice from evaporating. The lamb has to cook in it’s own meat juices.

After the hour of cooking lift the lid, hello to the cooked lamb that is swimming in it’s own juices. Stir through and turn up your stove.

Time to reduce the meat juices untill it’s almost gone. Keep stirring every few minutes.

Press the garlic and add to the meat. Sprinkle the meat royal with black pepper and sea salt. Now turn up the stove again a bit and stir fry the meat with the garlic. The garlic should be fully cooked and get a brown color. The meat juices should be completely gone and the meat may bake a little to the pan to get some colour.

Serve the Sudanese shaiyah on a plate and eat with (fresh flat) brood or Sudanese pasta en Sudanese peanutbutter salad, salatat dakwa.

Enjoy!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>