Mayonaise en Aioli met kruiden

De afgelopen weken ben ik flink aan het experimenteren met homemade sausjes. Omdat ik ketogeen eet zijn de meeste kant en klare producten even een no go en Zaanse mayo vind ik niet lekker haha. Zelfgemaakte mayonaise is binnen een paar minuten klaar.

Zelf mayonaise maken

Verse mayonaise is echt verslavend lekker en vrij van onnodige ingrediënten. Suiker is in mayonaise bijvoorbeeld echt onnodig. Sta je in de supermarkt dan is het assortiment mayonaise zonder suiker echt enorm beperkt en prijzig.

Zelf aioli maken

Aioli is eigenlijk niets meer dan mayonaise met knoflook. Ik vind het dan nog lekkerder om er verse kruiden zoals peterselie aan toe te voegen.

Voor de Foodblogswap van deze maand mocht ik nog een keer koken van de blog van Annemarie van MyHappyKitchen. Een paar maanden terug maakte ik mijn herfstsalade ook geinspireerd door een van haar blogs. Annemarie heeft ook veel blogs over koken zonder pakjes en zakjes en een lekker recept voor aioli. Daar maakte ik mijn eigen variant op.

Een twee in een recept dus. Je maakt eerst zelf mayonaise en daarna maak je daar aioli met kruiden van. Delish!

Wat heb je nodig

  • 1 (bio) eigeel
  • 1 theelepel franse mosterd
  • 250 ml (bio) zonnebloemolie of mengsel van zonnebloemolie en olijfolie
  • 2 theelepels (bio) appel cider azijn
  • sap van 1/4 (bio) citroen
  • zeezout en zwarte peper

Voor de aioli

  • 1 teen verse knoflook, geperst
  • 2 volle eetlepels fijngehakte verse peterselie

Bereiding

Neem een diep bord of kom en een garde. Klop het eigeel los met de mosterd. Daarna druppel (!) je beetje voor beetje de zonnebloemolie bij het ei terwijl je blijft kloppen. Zo ben je in een minuut of 2 klaar. De mayonaise is nu erg dik.

Let op. Je moet echt de olie in rustig tempo toevoegen, anders schift het ei. 

Voeg nu de appel cider azijn en het sap van de citroen toe en breng op smaak met zeezout en peper. De kleur wordt wat lichter en de mayonaise wat dunner nu. Nu heb je verse mayonaise!

Maak aioli

Meng nu de knoflook en de peterselie door de mayonaise. Proef of het zout en peper naar je smaak zijn en voeg eventueel toe. Vind je de aioli te zuur? Dan klop je er nog een klein scheutje zonnebloemolie door.

Bewaren

Zelfgemaakte mayonaise of aioli met kruiden blijft maximaal een week goed in de koelkast in een schoon afgesloten (glazen) potje.

Eet smakelijk!


Mayonnaise and aioli with herbs

The past weeks I have been experimenting with homemade sauces. With me eating ketogenic now the most ready-made products in the stores are a no go due to my allergies or they contain too much sugars. Homemade mayonnaise is so simple to make and ready in a few minutes.

Make your own mayonnaise

Fresh mayonnaise tastes so good and no junk ingredients. Sugar is for example an ingredient that is unnecessary in mayonnaise. The assortment of sugar free mayo is limited in the supermarkets.

Make your own aioli

Aioli is mayonaise with garlic. And you know me I tweak everything. I like to add fresh herbs like parsley to make a real good aioli.

For this months Dutch Foodblogswap I got to cook again from the blog of Annemarie from MyHappyKitchen. A few months back I made an autumn salad inspired by her blog. Annemarie also likes to cook from scratch and her blog has a good recipe for aioli.

Today a two in one recipe. First you make fresh mayonnaise and use the mayonnaise to make aioli with fresh herbs. Delish.

What do you need

  • 1 egg yolk (organic preferably)
  • 1 tsp french mustard
  • 250 ml (organic) sunflower oil or mixture with olive oil
  • 2 tsp organic apple cider vinager
  • Juice of 1/4 organic lemon
  • Sea salt and black pepper

For the aioli

  • 1 clove of fresh garlic, pressed
  • 2 heaped tbsp fresh parsley, finely chopped

Instructions

Take a bowl and a whisk. Whisk the egg yolk with the mustard. Now add the oil drop by drop, slowly raise the amount of oil, while you keep whisking. This fase is crucial, if you add too much oil at once the egg will seperate and your mayonnaise will fail…

Your mayonnaise will be ready in a minute or 2. It will be a thick substance.

Now add the apple cider vinager and the juice of the lemon. Bring to taste with sea salt and pepper. Adding the acids will lighten the colour and substance of the mayonnaise. Homemade mayonnaise is done!

Make your aioli

Now mix the garlic and parsley through the mayonnaise. Taste for the salt and pepper and adjust if needed. If you find the aioli a little too sour add a little dash of sunflower oil.

Shelf life

Homemade mayonnaise or aioli with herbs must be kept in the fridge and has a shelf life of a week in a clean airtight closed (glass) jar.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.