Pizza american style met juicy kippendij-7

Door een rekenfoutje van mij werd de pizza die een knapperige dunne bodem had moeten hebben een pizza American style. Een dikke pizzabodem met krokante onderkant, rijkelijk belegd. Ontzettend lekker dus het delen waard hihi.

Deeg voor een hele plaatpizza

  • 4 cups speltbloem
  • Half blokje verse gist
  • Half zakje bakpoeder
  • Theelepel zeezout
  • 3/4 cup extra vierge olijfolie
  • 1 cup handwarm water
  1. Ik gebruik een keukenmachine om te kneden. Alle ingrediënten behalve het water gaan daar in een keer in. Het water voeg ik beetje voor beetje toe tijdens het kneden tot het deeg los komt van de wanden van de machine. Als je een ander soort bloem gebruikt kan het dus ook zijn dat je genoeg hebt aan minder water of juist extra moet bijvoegen. Het deeg moet zacht aanvoelen maar mag niet aan je handen plakken.
  2. Zet het deeg in een grote kom en dek het af met een schone keukendoek of plasticfolie. Je kan het deeg laten rijzen op een warme plek in huis of gebruik je oven op rijsstand ongeveer 40 graden). Het deeg moet verdubbelen in grootte. Dit duurt maximaal een uur.
  3. Maak ondertussen de toppings klaar.

Kipstukjes

  • 500 gram kippendij
  • Zeezout
  • Zwarte peper
  • Knoflookpoeder
  • Eetlepel olie
  1. Snijd de kippendij in kleine stukjes.
  2. Roerbak deze in de olie kort op hoog vuur in een koekenpan met de kruiden. De kip is klaar wanneer deze aan alle kanten een mooi goudbruin kleurtje heeft. Niet helemaal doorbakken!

Tomatensaus

  • 3 flinke eetlepels geconcentreerde tomatenpasta
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden
  • Theelepel zeezout
  • Eetlepel azijn
  • scheurtje water
  1.  Gebruik dezelfde pan als waar je net de kip in hebt gebakken. Laat het bakvocht van de kip in de pan.
  2. Verhit het bakvocht en voeg de ingrediënten voor de tomatensaus toe. Goed roeren.
  3. Laat de tomatensaus een beetje inkoken tot je een dikke saus hebt net zo dik als dikke yoghurt. Is het dikker dan voeg je een klein(!) beetje water toe.

Toppings

  • 1 ui
  • 2 doosjes champignons
  • 2 groene paprika
  • Kaas naar keuze
  • Italiaanse kruiden
  1. Pel de ui, haal eventuele aarde van de champignons, verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s.
  2. Snijd alles in fijne reepjes/plakjes of doe zoals ik doe: gebruik de snijfunctie en laat de keukenmachine grove plakken snijden van alle groenten.
  3. Snijd als je een blok kaas hebt die in reepjes of rasp deze.

Bereiding pizza

Verwarm je oven voor op 225 graden.

Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en verdeel het deeg gelijkmatig over de hele bakplaat.

Pizza american style met juicy kippendij

Verspreid met de bolle kant van een lepel de tomatensaus over het deeg. Laat de randen vrij.
Leg een paar uienringen apart. Verdeel de rest van de groenten over de pizza.

Pizza american style met juicy kippendij-2

Verdeel de stukjes kip over de pizza en leg de ui die je apart had gezet op de kip.

Pizza american style met juicy kippendij-4

Leg de kaas op de pizza en bestrooi met extra Italiaanse kruiden.
Schuif je bakplaat een niveau lager dan het midden in de oven en bak de pizza in 30 minuten gaar.

Pizza american style met juicy kippendij-8Bilhana wa shifa! (Eet smakelijk!)