Salatat Dakwa pindakaas salade

Het is weer tijd voor een van W. zijn recepten. Sudanese Salatat Dakwa, pindakaas salade.

Pindakaas salade

Pindakaas salade is heerlijk bij gerechten met rijst, kan met vlees en vis worden gegeten en heeft een heerlijke uitgesproken smaak, die tegelijkertijd niet overheerst. Een salade dus om te proberen! Ik heb al heel wat verbaasde blikken gezien als deze salade hier op tafel verscheen. Iedereen die het proeft is verrast over de frisse smaak. Omdat de dressing pindakaas bevat krijgt de salade een notige ondertoon. Deze overheerst niet en past perfect samen met het friszure van de limoen. In Sudan is dit een salade die vrijwel dagelijks op tafel staat.

Wat heb je nodig

 • 1 grote tomaat
 • 1 kleine ui
 • halve komkommer
 • sap van halve limoen
 • 1 eetlepel goede kwaliteit pindakaas zonder toegevoegde suikers
 • zout naar smaak
 • halve theelepel komijn
 • 2 eetlepels ongebrande sesamolie (het liefst de Sudanese variant, niet de Aziatische, verkrijgbaar bij Arabische toko’s, vervang anders door olijfolie)

Bereiding

Neem een ruime kom of diep bord. Snijd de tomaat, ui en komkommer in kleine blokjes en meng deze door elkaar.

Meng in een klein schaaltje het sap van de limoen, de pindakaas, zout, komijn en sesamolie. Proef of het zout naar je smaak is en voeg eventueel meer limoensap toe wanneer je dit lekker vindt. Maak er een mooi glad mengsel van en giet je dressing over de tomaat, uit en komkommer. Roer alles goed door elkaar. Deze dressing maakt je pindakaas salade zo speciaal, pas hem vooral aan aan je eigen smaak.

Eet smakelijk!


Sudanese peanut butter salad | Salatat dakwa

Salatat Dakwa pindakaas salade

Time for one of W. his recipes! Sudanese salatat dakwa, peanut butter salad.

Peanut butter salad

We love peanut butter salad with dishes with rice. You can eat it with meat and fish, it has a delishes creamy but fresh taste with a little zing from the lime juice. It’s perfectly balanced and I understand why this salad is so populair in Sudan.

I’ve seen a lot of surprised looks when people see this salad on the table. Everyone is surprised by the fresh taste.

What do you need

 • 1 large tomato
 • 1 small (red) onion
 • half a cucumber
 • juice of half a lime
 • 1 tbsp good quality peanut butter without added sugars
 • sea salt to taste
 • 1/2 tsp cumin
 • 2 tbsp unroasted sesame oil (preferably the Sudanese kind, not the Asian, replace it by good quality olive oil if not found)

Instructions

Take a deep bowl. Slice the tomato, onion and cucumber in small cubes en mix them.

In a small bowl mix the lime juice, the peanut butter, sea salt, cumin and sesame oil. Use you fingers and make it a smooth mixture without lumbs. Poor the dressing over the veggies and stir well. Taste the salt and lime juice and add more iff required.

Enjoy!