Hummus

Hummus, oftewel kikkererwtenpaté zie ik regelmatig hier in de supermarkten liggen als delicatesse. Wat het ook is! Maar als ik kijk naar de prijzen denk ik No Way dat ik dat ga kopen.

Hummus

Zelf hummus maken is namelijk ontzettend makkelijk en voor de prijs van dat kleine bakje van de supermarkt heb je nu tien bakjes.

Wat heb je nodig

 • Gekookte kikkererwten ongeveer 500 gram
 • 2 kleine limoenen of 1 grote
 • 1 eetlepel fijngemalen komijn
 • eetlepel zeezout
 • 3 eetlepels met berg tahin (sesampasta)
 • 3 grote tenen knoflook
 • ongeveer 100 ml water of kikkererwtenvocht
 • hakmachine

Bereiding

Een hakmachine is wel noodzakelijk bij het maken van hummus. Je wilt een gladde pasta maken en met een blender gaat dat niet lukken. Koop je kant- en klare kikkererwten, giet het vocht dan af en gebruik hier ongeveer 100 ml van.

Vervolgens doe je de tahin erbij. Sudanezen zeggen ‘tahina’, wat pure sesampasta is. Koop alleen pure, zonder toevoegingen. Dit geeft de lekker extra notige smaak aan de Sudanese hummus.

En dan is het tijd om lawaai te maken! Maal alles lekker fijn tot je een mooie gladde pasta hebt.

Nu ga je de hummus op smaak brengen. Eerst voeg je de komijn toe.

Dan het zeezout…

Dan voeg je het sap van de limoen toe. Let erop dat je geen pitjes in je hummus krijgt! Meer limoensap mag natuurlijk altijd als je dat lekker vindt. Ik wel ;)

En de vers geperste knoflook erbij. Wij eten flink wat knoflook, in dit kommetje zit dan ook wel meer dan 3 tenen knoflook haha. Hou als basis 3 knoflooktenen aan en varieer met de hoeveelheid naar je eigen smaak.

En nog een keer lawaai maken tot je weer een mooie gladde pasta hebt. En je bent klaar in 10 minuten ;) Je kan hummus invriezen in kleine porties en in de koelkast is deze verse humus in ieder geval een week tot maximaal twee weken houdbaar. In de vriezer blijft het makkelijk een jaar goed.

Ben je ook gek op humus en weet je niet goed waar je het bij moet eten?

Hummus is veelzijdig te gebruiken. Denk maar eens aan:

 • als dressing bij salade
 • op je brood (ook lekker met ander beleg samen)
 • als dip (met bijvoorbeeld komkommerreepjes of nacho’s)
 • als bijgerecht
 • bij falafel
14 Comments
 1. Ik vind hummus zooooo lekker! Sinds ik heb ontdekt dat het zo makkelijk te maken is heb ik het nooit meer in de winkel gekocht. Bedankt voor het delen van jouw recept! Ik eet het ook vaak bij falafel, op brood en als bijgerecht. Als dip heb ik ‘m nog nog gebruikt, maar dat ga ik in het kader van de gezondheid ook maar eens proberen. Thanks voor het delen!

 2. Ik maak af en toe een versie met alleen kikkererwten, citroensap, knoflook en olijfolie. Toch een keertje kijken of ik ergens tahini kan scoren.

 3. Ik heb het pas ook gemaakt, alleen dan met gedroogde kikkererwten. Ik had geen idee hoe lang het houdbaar was dus ben iets te voorzichtig geweest zo te lezen, haha. Mooi dat ik het nu wel weet. ;-)

 4. Ben dol op zelfgemaakte Hummus en deze ziet er ook heerlijk uit!!!!! Ik gebruik altijd een staafmixer (heb geen hakmachine), gaat ook heel goed. En om hem soms iets pittiger te maken gaat er een theelepel sambal of chilipoeder doorheen. Komijn heb ik nog nooit toegevoegd, ga ik ook eens doen!

 5. Superleuke site heb je! Ik ga vanavond de harira soep met brood en hummus maken. En achteraf lemoncake met bolletje vanilleijs. Hoop dat het lukt allemaal!

 6. Het recept ziet er heerlijk uit! Gisteren vol goede moed alles klaargezet en eraan begonnen. Echter begaf mijn hakmachine het volledig in het proces! Toen hij begon te roken toch maar weggegooid.
  Met de staafmixer geprobeerd maar ook geen succes. Vandaag een blender gekocht. Kikkererwten prut staat nog in de koelkast te wachten, laten we hopen dat het met de blender toch lukt!! Ik vrees het ergste. Had nog wel zo’n zin in hummus!

 7. De hummus uit de supermarkt vind ik niet lekker maar dit ga ik zeker proberen! Zou dit als basis hummus kunnen gebruiken voor hummus met smaakjes?

Leave a Reply

Your email address will not be published.