Donuts-5

Ik ga maar gelijk to the point komen. Deze donuts zijn net zo lekker als in de winkel en smaken zoals de donuts die ik als klein meisje zo lekker vond. Wat klinkt dat oud.

Donuts

Geen zoet gekleurd spul erop, daar doen we hier niet aan. Homemade rietsuikersiroop rules. Dit recept is voldoende voor 20 tot 25 donuts.

Wat heb je nodig

 •  650 tot 700 gram meel (ik mixte wegens meeltekort half witmeel met half volkorenmeel)
 • 300 ml lauwe halfvolle melk (voor extra romige donuts pak je volle melk)
 • 1 afgestreken theelepel zeezout
 • 100 gram rietsuiker
 • 80 gram zachte boter
 • 14 gram gedroogde gist
 • 2 large eieren
 • 30 ml warm water
 • zonnebloemolie voor het frituren
 • keukenmachine of mengkom met pollepel en spierballen voor het kneden
 • plastic folie voor het afdekken tijdens het rijzen
 • vetvrij bakpapier

Voor de suikersiroop

 • Groot glas rietsuiker
 • Groot glas water
 • zakje vanillesuiker
 • diep pannetje

Bereiding

Donuts-2

Begin met de gist te mengen met het warme water. Zet het aan de kant en wacht tot het lekker gaat schuimen zoals hierboven. Dit duurt een paar minuten dus ga alvast bezig met stap twee.

Donuts

Ik gebruik mijn keukenmachine om het deeg voor me te kneden dus gebruik ik die mengkom voor het wegen. Doe de melk, zout, rietsuiker, eieren, boter en de helft van het meel in de kom, voeg als laatste het gistwater toe en kneed op een rustige stand tot het een glad mengsel is. Gebruik je geen keukenmachine dan lekker doorroeren met een pollepel en zorg ervoor dat je alle klonten eruit krijgt.

Donuts-3

Voeg steeds een beetje extra meel toe tot je een lekker glad deeg hebt. Ik ben gestopt met kneden en meel toevoegen toen het deegmengsel net niet meer aan de kom plakte. Wanneer je in het deeg duwt zie je dat het soepel terugveert.

Donuts-4

Laat het deeg een uur tot anderhalf uur rijzen. Het moet verdubbelen, gebruik dus een grote afgedekte kom ;) Ik gebruik voor het rijzen mijn oven die daar een speciale stand voor heeft. Een warme en tochtvrije andere plaats kan natuurlijk ook, of zet je eigen oven op 50 graden op de stand dat zowel boven als onderkant verwarmd worden.

Maak nu het rietsuikerwater klaar. Doe de rietsuiker, vanillesuiker en het water in het pannetje, even doorroeren en aan de kook brengen. Af en toe even roeren. Zodra het mengsel kookt en de suiker in het water is opgelost ben je al bijna klaar. 2 minuten laten koken, vuur uit en aan de kant zetten om af te laten koelen.

Donuts-6

Als het deeg is verdubbeld heb je twee opties. Een: je rolt alles uit tot een platte deeglap van een centimeter dik, en gebruikt een grote en een kleine ronde vorm om de donuts te vormen. Twee: je pakt van het deeg (met schone, koele handen) steeds balletjes ter grote van een pingpongbal of iets groter. Die druk je plat in je hand en in het midden maak je met je vinger een gat. Ik koos voor optie twee omdat ik het uitrollen teveel gedoe vond.

Gebruik het vetvrije papier (op bijvoorbeeld een bakplaat voor makkelijk verplaatsen) om je nog te bakken donuts neer te leggen. Ga door tot je al je deeg hebt gebruikt. Laat de donuts nog een half uurtje staan op een warme plek om voor de tweede maal te rijzen. Afdekken kun je eventueel weer doen met het plastic folie. Je ziet de donuts dan weer rijzen zoals op de foto.

Zet ondertussen je koekenpan met olie klaar. 3 cm olie erin maximaal. De donuts hoeven niet te verzuipen, zorg alleen dat er genoeg olie in de pan zit zodat ze de bodem niet raken. Laat de temperatuur niet hoog oplopen. De lekkerste donuts zijn de lichtste.

Donuts-7

Ik merkte tijdens het bakken dat 1 minuut aan elke kant soms al genoeg is. Hou de donuts dus heel goed in de gaten en keer ze gelijk zodra je de onderkant ziet verkleuren naar lichtbruin! Is de andere kant ook gebakken dan direct uit de olie, 2 seconden aan elke kant door het rietsuikerwater halen en laten uitlekken op vetvrij bakpapier.

Donuts-8

Mocht je nou een echte zoetekauw zijn dan kun je de donuts natuurlijk laten verzuipen in het suikerwater. In dat geval in ieder geval 10 seconden de donut aan beide kanten onderdompelen en dan laten uitlekken op vetvrij bakpapier. Dan zien ze eruit zoals hierboven en kleuren ze nog donkerder.

Donuts-5

 

Wij vonden de fluffly lichtgesuikerde donuts het lekkerste. Licht krokant zoet aan de buitenkant en heerlijk zacht zoet en romig aan de binnenkant. Jeugdsentiment.

Eet smakelijk!