kipnuggets-9

Ik hou normaal niet van kipnuggets. Simpelweg omdat ik fijngemalen restjes vlees, huid en wat er nog meer wel in zal zitten niet te vreten vind. Kipnuggets bestaan voor mij gewoon lekker uit kwaliteitskip met goede kruiden en geen chemische junk erin. Dus maak ik ze lekker zelf.

Wat heb je nodig

  • 500 tot 600 gram kippendij
  • Kruidenmix Kip Jumbo
  • 2 volle eetlepels sambal trassi
  • 3 eetlepels azijn
  • theelepel knoflookpoeder
  • 2 large eieren of 3 medium eieren
  • meel
  • panko
  • frituurpan of pan met olie
  • keukenpapier

Bereiding

kipnuggets-2

Snijd je kippendij in kleinere stukken (ongeveer 4 cm doorsnee) en marineer ze met de azijn, knoflookpoeder en sambal trassi. Je kan dit ook een dag van tevoren doen. De nuggets zullen dan nog malser worden. Natuurlijk wel goed afdekken en in de koelkast zetten ;)

kipnuggets-3

En dan het leukste gedeelte. Laat de vieze handen maar komen! Meng wat kipkruiden door je panko. Kluts je eieren in een ander bord. En een bordje meel zet je ernaast.

kipnuggets-4

Haal nu een voor een de kip door het meel. Zorg dat je geen stukjes mist anders blijft het ei en daarna de panko niet goed plakken. Na het meel zwiep ik de kipstukjes even lekker rond in het ei en rol ik ze daarna door de panko.

kipnuggets-6

En dan zien ze er zo uit. Lekker neerleggen op een bord met keukenpapier, daar kunnen ze zo de frituur in.

kipnuggets-7

Ik gebruik gewoon een pan met olie om te frituren. Door het ei kunnen er bubbels ontstaan tijdens het bakken. Je kan dit voorkomen door alleen het eiwit te gebruiken maar ik stoor me niet aan wat bubbels hèhè.

De kipnuggets bak je met een stuk of 6 tegelijk totdat het korstje mooi goudkleurig is. Een minuut of 4 maximaal op een matig vuur is meestal genoeg. Ik snij bij de eerste batch die ik bak altijd een even open om te kijken of ze goed gaar zijn. Dan weet ik of het vuur hoger moet of niet of dat ze langer of korter gebakken moeten.

Eet smakelijk!

ps. Natuurlijk kan afbakken in de oven ook. Gewoon op een ingevette (of met bakpapier bekleedde) bakplaat leggen en afbakken op 200 graden in een minuut of 20.