Shakshuka is een eiergerecht wat in Arabische landen als ontbijt of bijgerecht wordt genuttigd. Elk land heeft zijn eigen manier maar wij maken vooral de Egyptische shakshuka.
Shakshuka maken: Wat heb je nodig (2 personen)
- volle eetlepel samna (ghee, geklaarde boter. Vervangbaar door goede kwaliteit roomboter als je geen ghee in huis hebt)
- 4 eieren
- 1 ui
- 2 tomaten
- theelepel geconcentreerde tomatenpasta
- 1 groene peper in ringen
- handje grof gehakte verse koriander
- Zeezout
- Zwarte peper uit de molen
- koekenpan
- grove rasp
Bereiding
Rasp de ui en de tomaat.
Verhit de samna in de koekenpan, vuur niet te hoog. Bak de ui tot deze gelig en lekker glazig wordt. Voeg de tomaten toe en laat deze een minuut of tien bakken. Blijf rustig roeren. Voeg ondertussen peper en zout toe.
Doe de tomatenpasta erbij, roer dit goed door en laat deze een minuut of 5 meebakken terwijl je blijft roeren.
Voeg de groene peper toe, even omroeren en maak kuiltjes in je tomatenmengsel voor de eieren met je roerlepel. In elke kuil breek je een ei.
Laat de eieren op zacht vuur rustig garen tot het eiwit volledig gaar is. Speel wat met het eiwit, een beetje roeren en zachtjes heen en weer schuiven zodat het de pan raakt en gaar wordt. Daarna even deksel erop.
Wanneer het eiwit volledig wit is kijk je of het eigeel naar je zin in. Wij eten het halfgaar. Wil je het doorbakken dan het deksel ietsje langer erop laten.
Strooi er wat koriander op en serveer!
Wij eten shakshuka met de hand rechtstreeks uit de pan. Het Arabisch platbrood (linksonder op de foto) dient als bestek ;)
Je kan natuurlijk ook je portie in een Arabisch platbroodje rollen of het lekker met een lepel opsmullen.
Lekker voor ernaast:
- Stukjes tomaat of komkommer
- Dikke Turkse of Griekse yoghurt
- Extra grof gehakte verse koriander
- Plakjes belegen of oude kaas
- Pesto rosso
Eet smakelijk!
Maak jij deze smaakvolle shakshuka? Ik vind het erg leuk als je een foto plaatst op je social media met de tag #waymadifood. Naar mij sturen mag natuurijk altijd! Je kan me vinden op Facebook, Instagram of Twitter.
Related posts
16 Comments
Geef een reactie Antwoord annuleren
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Groepscursus ‘Eet jezelf gezonder’
Nieuwsbrief
Coachings Reviews
-
Keto Coaching Starters: Whatsapp + Zoom
Waardering 5 uit 5door Kaoutar -
Keto Whatsapp Coaching (Niet voor starters)
Waardering 5 uit 5door Linda -
Keto Whatsapp Coaching (Niet voor starters)
Waardering 5 uit 5door Houria -
Keto Coaching Boost Call 60 minuten
Waardering 5 uit 5door Jorien
Waterrrrtanden!!! Echt heerlijk!
speciaal zeg, maar lijkt me wel lekker!
Mmmmm lekker! <3 <3
hahah wat grappig. ik dacht dat dit alleen bij marokkanen was, shakshouka betekent volgens mij iets van mengelmoes.. Leuk!! :)
Ik kwam er ook achter door hubby dat het in veel Arabische landen gegeten wordt. Iedereen doet er weer een andere combinatie van ingrediënten in. Heerlijk!
Ziet er lekker uit. We zullen dit ook proberen, maar eerst je kipnuggets :)
Ziet er heerlijk uit wauw
Mjam ziet er heerlijk uit
Wat leuk om dit te lezen, wij eten dit zomers veel, maar dan als lunch en zonder de groene peper. We noemen het prutje met ei :-).
Het lijkt inderdaad erg op elkaar! Het ziet er heerlijk uit!
Grote gelijkenis he! Vond het zo grappig hihi.
Inderdaad haha..
Er wordt in de tekste gesproken over samna dat je moet verhitten. Wat is samna?
Dat staat uitgelegd bij wat je nodig hebt :)
Dit lijkt enorm op de Turkse Menemen
Ik denk dat het aardig vergelijkbaar is ja :D