De afgelopen maanden heb ik al talloze vragen gekregen over de borstvoeding. En ik verwacht dat er nog vele zullen komen en dat mag, ik vind het absoluut niet erg. Ik heb zelf een enorme kennissprong gemaakt de afgelopen maanden en kan me goed voorstellen dat er veel vraagtekens zijn. Die had ik zelf immers ook!

Ik schrijf al een hele tijd aan dit artikel. Maanden om precies te zijn. Inmiddels is er zoveel wat ik wil delen (en Tracy ook haha). Dit wordt dus een serie over borstvoeding en alles daaromheen. Mijn ervaringen, wat ik heb geleerd, wat ik handig vond, het komt allemaal voorbij. Dit is dus het eerste artikel van de serie.

Mocht je een vraag willen stellen plaats dan gerust een reactie, maar hou het netjes ;). Wil je iets vragen maar niet openbaar dan is er altijd het contactformulier.

borstvoeding Z milkdrunk

Waarom borstvoeding

In de meeste westerse landen zie je (helaas) steeds vaker dat borstvoeding maar een paar weken of paar maanden gegeven wordt. Helaas vaak door onjuiste voorlichting of een gebrek aan kennis over de borstvoeding. Of simpelweg omdat het niet vol te houden is met een (fulltime) baan. Ik heb veel redenen gehoord om over te stappen op kunstvoeding. Maar dat ben ik niet van plan.

Binnen de islam is borstvoeding een recht van het kind en wordt geadviseerd minimaal 2 jaar te zogen. Interessant is dat ook de WHO 2 jaar borstvoeding als adviesnorm geeft. Mijn intentie is die 2 jaar te halen en dan zien we wel of Z. en ik nog langer door willen gaan.

Absoluut geen negatief woord over kunstvoeding (zwaait naar hubby’s werkgever), maar kunstvoeding kan feitelijk gezien gewoon niet gelijk gesteld worden aan moedermelk. En nou niet gaan miepen dat ik bij de borstvoedingsmaffia hoor hihi. Kunstvoeding is de beste optie wanneer moedermelk niet aanwezig is. Een van de redenen waarom Z. de eerste weken kunstvoeding heeft gehad als bijvoeding.

255354649adbf0b852dbe3452f96337f

Ik voed Z. nu al bijna 11 maanden op verzoek. Z. geeft zelf aan wanneer hij wil drinken. Dat ik al bijna een jaar borstvoeding geef maakt mij al bijna een langvoedster. Zo wordt een mama genoemd die langer dan een jaar borstvoeding geeft.

De foto hierboven zal voedende mama’s vast bekend voorkomen. Milkdrunk! Z. was hier ongeveer een maand oud. Rond die tijd heb ik hem volledig aan de borst gekregen. In een van de volgende artikelen ga ik daar uitgebreider over vertellen.

Borstvoeding is puur gemak

Voeden kan overal, mensen hebben vaak niet eens door dat Z. ligt te drinken tot ze klokkende geluiden horen of meneertje pardoes loslaat om de nieuwsgierige vreemdeling eens goed te bekijken en vervolgens weer tevreden zuchtend aan te happen.

Ook voor mij is borstvoeding gewoon fijn. Geen gedoe met flesjes klaarmaken. Er kan gewoon live gedronken worden waar we ook zijn.

borstvoeding buidelen mama

Tijdens het drinken wordt het hormoon oxytocine aangemaakt bij zowel Z. als bij mij. Dit hormoon zorgt ook voor de toeschietreflex van de melk. Tracy vertelde er al over in haar artikel over huidcontact. Dat hormoon heeft voor ons beide een ontspannende werking.

Oxytocine zorgt er ook voor dat wanneer ik voed de voorkant van mijn lichaam warmer wordt. Z. krijgt ook een dosis oxytocine via de borstvoeding mee. Dit maakt hem niet alleen rustig en geeft hem een veilig gevoel. De oxytocine zorgt er ook voor dat zijn temperatuur wat stijgt, zijn hartslag rustiger wordt en dat zijn suikerstofwisseling in balans blijft.

‘s Nachts drinken is normaal

Ook ‘s nachts wordt er nog gedronken op verzoek. Er wordt vaak gedacht dat dat lastig is. Ik heb al vaak te horen gekregen dat dat echt niet meer nodig is en dat hij echt wel door kan slapen.

Wist je dat de hersenen van een baby zo’n honderdduizend verbindingen (synapsen) per seconde aanleggen? Het lichaam heeft dus continue voedingsstoffen nodig om de groei van het lichaam en de hersenen bij te kunnen benen. Tegen de tijd dat je volwassen bent is dat aantal flink gezakt. Daarom leren we als we jong zijn een stuk makkelijker.

‘s Nachts drinken betekent dat er een stabiele aanvoer is van voedingsstoffen en een mindere dip in de bloedsuikerspiegel. ‘s Nachts drinken is dus goed voor de hersenontwikkeling.

En waarom is het makkelijk voor mij? Ik hoef het bed niet uit maar leg Z. gewoon aan en val zelf ook weer in slaap. Inmiddels is Z. groot genoeg om zichzelf ook aan te leggen, wat hij ook geregeld doet.

borstvoeding Z liggen_

Moedermelk verteert een stuk sneller dan kunstvoeding. Z. slaapt rustig een uur of vier door maar zal dan licht wakker worden voor een paar flinke slokken en verder slapen. Als je alleen kijkt naar de tijd tussen 12 uur ‘s nachts en 6 uur ‘s ochtends dan komt hij een of twee keer ‘s nachts voor een voeding.

De borst als troost

Voelt hij zich niet lekker of komt er weer een nieuwe tand door? Dan is hij ‘s nachts vaker aan het piepen. Hem de borst geven is dan een hele makkelijke manier om hem te troosten.

Het gebeurt dan ook overdag regelmatig dat Z. even een slokje tussendoor komt halen of behoefte heeft aan een knuffel en een slokje wanneer hij zich bijvoorbeeld pijn heeft gedaan.

Vaak slaap ik ook door zijn voedingen heen omdat hij zichzelf aanlegt en mij niet wakker maakt. Z. wil geen speen (meer). Elke baby heeft zuigbehoefte. Drinken aan de borst vergt meer inspanning dan drinken aan de fles. Een paar slokjes aan de borst voorziet in die zuigbehoefte, ook ‘s nachts.

Wat betekent dit voor mij? Ik krijg slaap. En dat heb ik hard nodig. Dat zal elke mama kunnen beamen haha. Ik ben nog steeds herstellende van de zwangerschap en bevalling wat onder andere maakt dat ik maar weinig energie heb. Elke minuut slaap is voor mij dan ook heilig haha. Dat is ook de reden waarom wij al vanaf het begin co-sleepen oftewel samen slapen. Volgende week ga ik daar meer over vertellen.

Dit was deel 1 van ‘Borstvoeding | Kijk in de wereld van een voedende mama’. De overige delen kun je lezen door op de links te klikken.

  • Deel 2 (Persoonlijk verhaal Madelon)

  • Deel 3 (Co-sleeping)

  • Deel 4 (Kloven en bedekt voeden)

  • Deel 5 (Voedingsbh’s en voedingshemdjes)