De afgelopen maanden heb ik al talloze vragen gekregen over de borstvoeding. En ik verwacht dat er nog vele zullen komen en dat mag, ik vind het absoluut niet erg. Ik heb zelf een enorme kennissprong gemaakt de afgelopen maanden en kan me goed voorstellen dat er veel vraagtekens zijn. Die had ik zelf immers ook!

Ik schrijf al een hele tijd aan dit artikel. Maanden om precies te zijn. Inmiddels is er zoveel wat ik wil delen (en Tracy ook haha). Dit wordt dus een serie over borstvoeding en alles daaromheen. Mijn ervaringen, wat ik heb geleerd, wat ik handig vond, het komt allemaal voorbij. Dit is dus het eerste artikel van de serie.

Mocht je een vraag willen stellen plaats dan gerust een reactie, maar hou het netjes ;). Wil je iets vragen maar niet openbaar dan is er altijd het contactformulier.

borstvoeding Z milkdrunk

Waarom borstvoeding

In de meeste westerse landen zie je (helaas) steeds vaker dat borstvoeding maar een paar weken of paar maanden gegeven wordt. Helaas vaak door onjuiste voorlichting of een gebrek aan kennis over de borstvoeding. Of simpelweg omdat het niet vol te houden is met een (fulltime) baan. Ik heb veel redenen gehoord om over te stappen op kunstvoeding. Maar dat ben ik niet van plan.

Binnen de islam is borstvoeding een recht van het kind en wordt geadviseerd minimaal 2 jaar te zogen. Interessant is dat ook de WHO 2 jaar borstvoeding als adviesnorm geeft. Mijn intentie is die 2 jaar te halen en dan zien we wel of Z. en ik nog langer door willen gaan.

Absoluut geen negatief woord over kunstvoeding (zwaait naar hubby’s werkgever), maar kunstvoeding kan feitelijk gezien gewoon niet gelijk gesteld worden aan moedermelk. En nou niet gaan miepen dat ik bij de borstvoedingsmaffia hoor hihi. Kunstvoeding is de beste optie wanneer moedermelk niet aanwezig is. Een van de redenen waarom Z. de eerste weken kunstvoeding heeft gehad als bijvoeding.

255354649adbf0b852dbe3452f96337f

Ik voed Z. nu al bijna 11 maanden op verzoek. Z. geeft zelf aan wanneer hij wil drinken. Dat ik al bijna een jaar borstvoeding geef maakt mij al bijna een langvoedster. Zo wordt een mama genoemd die langer dan een jaar borstvoeding geeft.

De foto hierboven zal voedende mama’s vast bekend voorkomen. Milkdrunk! Z. was hier ongeveer een maand oud. Rond die tijd heb ik hem volledig aan de borst gekregen. In een van de volgende artikelen ga ik daar uitgebreider over vertellen.

Borstvoeding is puur gemak

Voeden kan overal, mensen hebben vaak niet eens door dat Z. ligt te drinken tot ze klokkende geluiden horen of meneertje pardoes loslaat om de nieuwsgierige vreemdeling eens goed te bekijken en vervolgens weer tevreden zuchtend aan te happen.

Ook voor mij is borstvoeding gewoon fijn. Geen gedoe met flesjes klaarmaken. Er kan gewoon live gedronken worden waar we ook zijn.

borstvoeding buidelen mama

Tijdens het drinken wordt het hormoon oxytocine aangemaakt bij zowel Z. als bij mij. Dit hormoon zorgt ook voor de toeschietreflex van de melk. Tracy vertelde er al over in haar artikel over huidcontact. Dat hormoon heeft voor ons beide een ontspannende werking.

Oxytocine zorgt er ook voor dat wanneer ik voed de voorkant van mijn lichaam warmer wordt. Z. krijgt ook een dosis oxytocine via de borstvoeding mee. Dit maakt hem niet alleen rustig en geeft hem een veilig gevoel. De oxytocine zorgt er ook voor dat zijn temperatuur wat stijgt, zijn hartslag rustiger wordt en dat zijn suikerstofwisseling in balans blijft.

’s Nachts drinken is normaal

Ook ’s nachts wordt er nog gedronken op verzoek. Er wordt vaak gedacht dat dat lastig is. Ik heb al vaak te horen gekregen dat dat echt niet meer nodig is en dat hij echt wel door kan slapen.

Wist je dat de hersenen van een baby zo’n honderdduizend verbindingen (synapsen) per seconde aanleggen? Het lichaam heeft dus continue voedingsstoffen nodig om de groei van het lichaam en de hersenen bij te kunnen benen. Tegen de tijd dat je volwassen bent is dat aantal flink gezakt. Daarom leren we als we jong zijn een stuk makkelijker.

’s Nachts drinken betekent dat er een stabiele aanvoer is van voedingsstoffen en een mindere dip in de bloedsuikerspiegel. ’s Nachts drinken is dus goed voor de hersenontwikkeling.

En waarom is het makkelijk voor mij? Ik hoef het bed niet uit maar leg Z. gewoon aan en val zelf ook weer in slaap. Inmiddels is Z. groot genoeg om zichzelf ook aan te leggen, wat hij ook geregeld doet.

borstvoeding Z liggen_

Moedermelk verteert een stuk sneller dan kunstvoeding. Z. slaapt rustig een uur of vier door maar zal dan licht wakker worden voor een paar flinke slokken en verder slapen. Als je alleen kijkt naar de tijd tussen 12 uur ’s nachts en 6 uur ’s ochtends dan komt hij een of twee keer ’s nachts voor een voeding.

De borst als troost

Voelt hij zich niet lekker of komt er weer een nieuwe tand door? Dan is hij ’s nachts vaker aan het piepen. Hem de borst geven is dan een hele makkelijke manier om hem te troosten.

Het gebeurt dan ook overdag regelmatig dat Z. even een slokje tussendoor komt halen of behoefte heeft aan een knuffel en een slokje wanneer hij zich bijvoorbeeld pijn heeft gedaan.

Vaak slaap ik ook door zijn voedingen heen omdat hij zichzelf aanlegt en mij niet wakker maakt. Z. wil geen speen (meer). Elke baby heeft zuigbehoefte. Drinken aan de borst vergt meer inspanning dan drinken aan de fles. Een paar slokjes aan de borst voorziet in die zuigbehoefte, ook ’s nachts.

Wat betekent dit voor mij? Ik krijg slaap. En dat heb ik hard nodig. Dat zal elke mama kunnen beamen haha. Ik ben nog steeds herstellende van de zwangerschap en bevalling wat onder andere maakt dat ik maar weinig energie heb. Elke minuut slaap is voor mij dan ook heilig haha. Dat is ook de reden waarom wij al vanaf het begin co-sleepen oftewel samen slapen. Volgende week ga ik daar meer over vertellen.

Dit was deel 1 van ‘Borstvoeding | Kijk in de wereld van een voedende mama’. De overige delen kun je lezen door op de links te klikken.

 • Deel 2 (Persoonlijk verhaal Madelon)

 • Deel 3 (Co-sleeping)

 • Deel 4 (Kloven en bedekt voeden)

 • Deel 5 (Voedingsbh’s en voedingshemdjes)

38 Comments
 1. Salam alaykoum

  Leuk artikel, heb mijn zoontje ook gevoed tot 16 maanden… Toen ging het echt wegens omstandigheden niet meer…
  Maar mis het stiekem zo nu en dan wel… Was echt genieten, en natuurlijk zijn er zoveel voordelen aan verbonden.
  Hij kwam echt enorm veel echt een mama’s melkjes man..
  Binnen een maandje kondigt insjALlah nummertje 2 zich aan. Hopelijk komt de bv goed op gang (geplande keizersnede) en dan gaan we er hier ook zeker mee terug beginnen…love it!

  Doe zo door Madelon!

  1. Wa aleikum Salaam,

   Dat gemis om weer te bv ken ik ook en gelukkig mag je dat inshAllah weer mee maken :-)!

   Gaat je wel lukken, veel skin to skin en aanleggen. En tips en advies voor bv na een ks mag je ook altijd stellen mocht dit nodig zijn. Madelon zoals ze vertelde had ook een ks, hou de borstvoeding serie in de gaten ❤️

   1. Idd tips zijn zeer zeker belangrijk bij het geven van bv en al helemaal bij een keizersnede…

    Alhamdulileh dat de bv ondanks zeer slechte begeleiding bij mijn eerste keizersnede toch gelukt is. Vind het nogal jammer dat de begeleiding echt zo waardeloos was. Als kersverse mama met een spoedkeizersnede sloeg de onzekerheid echt toe bij me, op alle gebied. Ach ja nou weet ik tenminste er zelf ook een heleboel van.

    Mocht het niet lukken, want het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dan is het uiteraard ook altijd fijn om wat ervaringen uit te delen en dit soort artikels door te nemen…

    Ps correctie -> doe zo voort Tracy&Madelon (was even vergeten dat jullie beiden nou achter dit blog zitten :)).

    1. Wa aleykoum salaam,

     Ik heb ook een geplande keizersnede gehad! De eerste maanden waren echt afzien. Borstvoeding is niet altijd vanzelfsprekend, dat zeg je goed. Ik heb hulp gehad en daar ben ik heel dankbaar voor, nog steeds. Anders was het finaal misgelopen na een paar weken.
     Dat is ook een van de redenen dat ik ben gaan schrijven. Al heeft maar 1 mama wat aan de artikelen en zet ze door vanwege de informatie en ervaring die ik (en Tracy) deel. Plus dat ik zelf graag wil vertellen over wat er gebeurd is. Want het was verre van makkelijk. Alhamdulillah is het goed afgelopen.
     Je mag me altijd pb’en ofzo hoor als je nog wat privé wil vragen ;)

 2. And so it begins !!!! Borstvoedingserie part 1.

  Ben super trots op je Madelon, echt jou doorzettings vermogen was super en top. Het was niet makkelijk, maar daar was je voor op bereid.

  Keep going ❤️

 3. Wat een mooi en interessant stuk! Ik heb het beide keren zelf een kleine zes maanden volgehouden. Ik had gelukkig wel de kolfmogelijkheid op werk maar ik vond het ook een gegeven moment niet meer leuk. Of dan vergat ik het melk soms op werk… ook niet handig. Ben benieuwd naar meer!

 4. Wat een leuk en goed artikel.. Het komt op de juiste tijd. Ben over een klein maandje uitgerekend van nr 2 en vind het wel spannend. Bij R. ging het helemaal niet fijn.. Na 4 maanden had ik enorme nekklachten (door verkeerde houding) en had ze een voorkeur naar 1 borst waardoor 1 helemaal leeg was

  1. Wat fijn om te horen <3

   Mag ik je alvast een tip geven? Mocht het nou weer niet soepel lopen bij je tweede (wat ik wel hoop in sha Allah) neem dan contact op met een van de dames van La Leche League. Stuur me maar even een berichtje als je meer wil weten.
   Liefs!

 5. Ik heb zelf nog geen kinderen, maar wat mooi om te lezen hoe jij dit hebt ervaren en nog steeds doet. Je hebt het laten overkomen als een gift om dit te mogen doen en dat vind ik echt mooi! Ik word binnenkort wel tante, dus ga mijn zus maar eens adviseren dit te lezen. Ik geniet trouwens van al je bloggjes! Keep on the good work! Ohja, ook stoer van je dat je dit met andere mama’s of aankomende mama’s wilt delen! Liefs marloes

 6. Hai Madelon,

  ondanks dat ik geen moeder ben vind ik dit een ontzettend interessant stuk. Ik ben zelf ook enorm pro borstvoeding. De laatste tijd hoor ik steeds meer van nieuwe moeders om mij heen dat zij bewust geen borstvoeding geven (het bij voorbaat dus al aangeven dat ze dit helemaal niet willen). Het gemak (‘hij kan er ook lekker uit ’s nachts) is een argument wat ik vaak hoor en wat ik ook wel kan begrijpen maar wat ik ook vaak hoor is dat ze het maar raar vinden.. Een kind aan de borst. Zelf ben ik het hier zó niet mee eens. Wat is hier nou raar aan? Er is toch niets natuurlijker dan een vrouw die haar kind de borst geeft? Daar is een vrouwenlichaam toch voor gemaakt? Zo gaat het al duizenden jaren in de mensen- en dierenwereld. Ik heb echt het gevoel dat dit te maken heeft met de ‘versexualisering’ van de samenleving.. Borsten zijn er alleen maar voor de mooi en voor de show (voor mijn gevoel hoor) terwijl ze toch juist gemaakt zijn om je kind te kunnen voeden! Het lijkt me juist een prachtig intiem momentje.

  Natuurlijk moet iedereen he-le-maal zelf weten hoe je er in staat maar ik wou toch een x mijn mening geven haha ;-)! Als het niet lukt, lastig gaat of er gewoon omstandigheden zijn waardoor het niet gaat kan ik mij voorstellen dat je denkt; ik ga geen weken klungelen. Maar als het kan denk ik dat iedereen het zou moeten proberen. Ik denk dat iedere moeder het beste voor haar kind wil en zoals je al aangaf: flesjes kunnen nou eenmaal niet tippen aan borstvoeding!!

  Bij deze mijn mening haha ;p! In ieder geval vond ik het een super interessant artikel!!

  Liefs Rosie

  1. Hi Rosie,

   Dank je wel voor je uitgebreide comment! Ik kan me goed vinden in je redenatie over hoe de samenleving tegenwoordig kijkt naar het vrouwenlichaam. Borsten zijn in mijn ogen (en die van mijn man) bedoeld om een kind te kunnen voeden. En niet om mee te pronken hehe.
   Om mij heen heb ik ook een aantal moeder gehoord dat ze pertinent geen borstvoeding willen geven. Ik vind dat niet alleen jammer, vaak hoor je dan ook redenen dat ik bij mezelf denk dat ze niets van borstvoeding afweten en de praatjes van de kunstvoedingsindustrie geloven. Ik vind persoonlijk dat iedereen het gewoon moet proberen haha. Maar dat is voor iedereen een eigen keuze, gelukkig maar.
   Ik hoop dat je de komende artikelen ook interessant gaat vinden!
   Liefs Madelon

 7. Mooi om te lezen, ben benieuwd na de rest! Ik heb bij de eerste een spoedkeizersnee gehad en wou daarna graag bv geven. Het was een hele moeilijke route om te doorlopen, werd ook echt depressief want me leven bestond alleen daaruit, voeden, kolven en bijvoeden en dat wekenlang 24 uur maar hmdl met resultaat. Heb 6 maanden gevoed maar helaas lukte de combinatie met werken en kolven niet, kreeg geen melk eruit met kolven wat ik ook deed en daardoor liep het langzaam aan terug en heb ik weer flesvoeding bij moeten geven en wou mijn zoontje liever de fles dan de borst :-(

  Nu zit ik er weer middenin. Heb een week geleden een geplande keizersnee gehad. Ik ben nog steeds bezig om productie te krijgen, voeden, kolven, bijvoeden. Helaas zakt zijn gewicht nog steeds en loopt het nog niet goed. Uit ervaring weet ik dat het na een tijdje goed kan komen maar ik ben bang dat ik dit niet volhou. Ik heb nog een andere dreumes rondlopen en ben nu na een week mentaal en lichamelijk gesloopt. Ik ben zo bang weer in een depressie te raken. Ik heb daarom besloten het nog een week te geven, hoe graag ik ook zelf wil voeden maar mijn kinderen hebben niks aan een wrak van een moeder en mijn herstel van de keizersnee verloopt erg moeizaam. Ik hoop insha Allah dat ik de kracht krijg door te zetten of dat de bv gauw zal lopen.

  Sorry voor mijn lange verhaal, wou het even van mij afschrijven :-)

  1. Jeetje wat een pittig pad is dit voor jou wederom :( Als je het fijn vindt kun je altijd eens bellen met een van de vrijwilligers van LaLecheLeague. Dat is een borstvoedingsorganisatie en deelt gratis haar kennis. Zij kunnen bijvoorbeeld met je meedenken hoe je dit kan aanpakken en hoe je deze week zo goed mogelijk kunt benutten. Misschien zijn er ook dingen om die het ietsjes makkelijker kunnen maken bijvoorbeeld. Hoe dan ook is er dat luisterend oor. Weet dat je daar altijd gebruik van mag maken! Ook al is het om eens even flink stoom af te kunnen blazen <3

   Ik wens je heel veel kracht en ondanks dit een mooie kraamtijd

  2. Lieve Khadija wat goed dat je het van je afschrijft <3 Je klinkt als mij een aantal maanden geleden :( Ik zag dat Brigitte al op je gereageerd heeft. Zij heeft enorm met mij meegedacht na mijn geplande keizersnee, met Z. die dysmatuur was, ik steeds maar moest kolven elke twee uur en bijvoeden. Ik was volledig uitgeput. Als ik je even ongevraagd (ja sorry haha) advies mag geven neem alsjeblieft contact op met een van de dames van La Leche League zoals Brigitte al zei. Ik ben daar enorm door geholpen geweest en door die hulp is de borstvoeding bij mij goed gegaan en heb ik de rust gekregen die ik zo hard nodig had. Het is gratis, je hoeft er alleen naar toe te bellen. Kijk hier eens als je wil: https://www.lalecheleague.nl/ouders/direct-hulp-nodig

 8. Prachtig artikel meid. Ik heb tamer helaas maar 2 maanden bv kunnen geven. Slechte begeleiding gehad, eigenlijk helemaal niet. Hij was 6 weken te vroeg geboren, uit de fles ging het goed maar via de borst viel hij elke keer in slaap. Ik kolfde als een gek maar zonder hulp, stress en alles in mijn eentje doen heb ik het na 2 maanden opgegeven. Ik heb er nog verdriet om. De dingen die ik nu weet wist ik dat toen maar dan had ik het veel langer kunnen geven, ik voel me nog erg schuldig daar over. Ik wilde zo graag maar het lukte me niet.

  Met nihat heb ik bijna 12 maanden gegeven. de laatste maand wilde hij bijna niet meer drinken en de ramadan kwam er aan dus heb ik tijdens de ramadan het afgebouwd maar ik had graag nog meer willen geven. Maar hij wilde zelf niet.

  Met zehra gaat het goed nu, bijna 7 maanden en we gaan door. Insallah gaan we langer dan een jaar geven.

 9. Salaam alaikoem,

  Ik ben toevallig op je site gekomen. Wat leuk om eens te zien dat jij als moslima over borstvoeding hebt geschreven. Hoewel ik borstvoeding echt iets zie van ons vrouwen allemaal. Als ik de artikelen hier zo lees hoop ik echt dat wij vrouwen elkaar gaan steunen in het geven van borstvoeding. Ik weet uit ervaring dat als je vrouwen om je heen hebt die bv geven, je echt eerder geneigd bent om door te zetten. Wekenlang klungen kan namelijk heel normaal zijn. Ik zelf geef nu 8 weken volledig bv aan mijn tweeling en geef daarnaast ook nog bv aan mijn dochter van bijna 28 maanden. Makkelijk is het niet altijd (geweest), maar voor mij is er gewoon geen andere optie en je krijgt er zoveel voor terug! Liefs Ummrayhana

  1. Wa aleykoum salaam,

   Shoukran voor je compliment <3 En welkom op de blog hihi.

   Ik denk dat het belangrijk is dat er meer geschreven wordt over borstvoeding. Zelf heb ik veel gehad aan de steun van andere mama’s, het gaf net de extra stimulans om door te zetten. Ik hoop dat door de artikelen andere mama’s ook een extra steuntje in de rug krijgen.
   Tabarak’Allah respect voor jou. Drie kindjes die drinken ma sha Allah.
   Liefs Madelon

 10. Goed dat dit onderwerp vanuit verschillende kanten en ervaringen beschreven wordt. Zelf heb ik hele goede ervaringen met La Leche League toen ik in het buitenland woonde. Verder zie ik dat er nog belangrijke kennis ontbreekt, want niemand noemt het feit dat borstvoeding geven preventief werkt tegen borstkanker. Elk jaar borstvoeding geven reduceert de kans met 4%. Zie http://www.borstkanker.nl/wat_is_borstkanker_risicofactoren of google eens op borstvoeding preventie en borstkanker. Zeker voor vrouwen in risico groepen, bv. Vroege menstruatie etc. Etc. lijkt me je eigen gezondheid minstens net zo belangrijk is als de gezondheid van je kind. Zelf vond ik het voeden de eerste vier maanden zwaar. Achteraf gezien omdat ik teveel met mijn oude leven doorging. Pas toen ik de tijd nam om op een rustige plek en regelmatig te voeden ging het ineens zo makkelijk. Neem de tijd en geniet ervan, dan komt het vanzelf goed. Nog een laatste tip. Doe een witte of spitskool in de diepvries. Mocht je borstontsteking krijgen, pak een blad en doe die op je borst. Zowel de kou als de stoffen die in de kool zitten helpen de pijn tegen te gaan. Nog,aals geniet ervan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.