Vonden jullie mijn persoonlijke verhaal vorige week interessant om te lezen? Ik vond jullie comments erg fijn :) Deze week gaan we zoals beloofd in op co-sleeping.

Co-sleeping

Z. heeft zijn eigen kamer, maar die wordt nauwelijks gebruikt behalve voor de opslag van alle kinderspullen. Z. zijn ledikant staat in onze slaapkamer. Tegen ons bed aan om precies te zijn. Het ledikant is verhoogd en de spijlenzijde aan de kant waar onze boxspring staat is er af gehaald. Z. slaapt in zijn ledikant of bij ons in bed. Dit fenomeen heet co-sleeping.

De term co-sleeping oftewel samen slapen wordt in de VS gebruikt voor alles wat valt onder ‘in dezelfde kamer als je baby slapen’. In Nederland en België wordt co-sleeping meestal gezien als samen in een bed slapen.

In dit artikel hou ik voor de duidelijkheid deze scheiding aan:

  • rooming in (kamer delen): baby slaapt in dezelfde kamer als de ouders maar in een eigen bedje/ledikant los van het ouderlijk bed
  • co-sleeping (samen slapen): baby slaapt in een bedje/ledikant wat is aangeschoven aan het ouderlijk bed
  • bedsharing (bed delen): baby slaapt samen met de ouders in het ouderlijk bed.

Waarom kiezen voor co-sleeping?

In veel niet Westerse landen is het doodnormaal dat kinderen ook na de borstvoedingsperiode bij de ouders slapen. De Westerse maatschappij is vrij individueel ingericht, blijkbaar ook de manier waarop wij hier slapen. De richtlijnen die wij hier vaak horen gaan vaak regelrecht tegen de fysiologische behoeften in van een kind.

Samen slapen is natuurlijk en normaal menselijk gedrag. In Japan en veel Afrikaanse landen is het zelfs de norm. Door samen te slapen reageer je instinctief op wat je baby nodig heeft. Bedenk eens dat een pasgeboren baby eigenlijk nog niet helemaal ‘af’ is. Door het fysieke contact maakt baby endorfine aan wat de rijping van alle organen bevordert. Ook hoort baby de ademhaling van de ouders waardoor zijn eigen ademhaling ook gereguleerd wordt. Een baby kan zijn temperatuur nog niet goed zelf regelen, het  lichaam van de ouder ondersteund dit. En dit zijn nog maar een paar van de gunstige effecten van samen slapen.

Wanneer je borstvoeding geeft is samen slapen eigenlijk heel logisch. Je kan je kindje zo aanleggen en zelf verder dutten. Dus ook geen risico op in slaap vallen tijdens voeden in een stoel of op de bank.

Als (voedende) mama lig je ook anders te slapen. Knieën opgetrokken zodat baby niet naar beneden kan wiebelen. Baby’s hoofdje ligt ter hoogte van de borst, je arm ligt boven baby’s hoofdje. Een veilig plekje voor de baby.

Daarnaast speelt ook hechting een hele belangrijke rol. De nabijheid van mama of papa bij de baby is fysiologisch gezien de basis voor een veilige hechting. Overdag ben je samen, waarom dan ‘s nachts niet?

Zelf heb ik heel lang (regelmatig) bij mijn ouders in bed geslapen (bedsharing) voor ik verhuisde naar mijn eigen ‘grotemensenbed’ in mijn eigen kamer. Ook hubby is gewend dat kinderen bij de ouders slapen en niet in een aparte kamer. Tijdens mijn zwangerschap maakten wij dus de voor ons al logische keuze voor rooming in.

co-sleeping

Na de geboorte van Z. begonnen we met co-sleeping met Z. die direct naast het bed in een klein wiegje lag maar dat beviel niet goed. Ik kon hem niet uit het wiegje tillen voor de nachtvoedingen (hallo keizersnee). Hij heeft ook nog een aantal weken tussen onze hoofdkussens in geslapen. Dat ging prima. Tot hij niet meer stil lag tijdens het slapen, toen werd voor ons gevoel het bed te klein haha. Het ledikant van Z. werd dus aan mijn kant van het bed bijgezet.

Veiligheid

Samen slapen is niet eng of onveilig wat het Consultatiebureau (Consternatiebureau *kuch kuch*) op verzoek van de Rijksoverheid regelmatig verkondigt. Op borstvoeding.com en kiind.nl vind je uitgebreide artikelen over veilig samen slapen of dat nou in je eigen bed is of met een co-sleeper. Lees de artikelen vooral eens door.

unicef bed sharing

Unicef heeft een handige PDF ter beschikking gesteld waarin alle veiligheidspunten keurig opgesomd staan. Download de “Sharing a Bed with your Baby | A guide for breastfeeding mothers” Folder.

Welke co-sleeper kiezen

Ik vond een co-sleeper belachelijk duur dus wij kozen ervoor om een Ikea hack toe te passen. De ledikanten van Ikea hebben namelijk allemaal een zijkant die volledig afneembaar is. Het is dan relatief makkelijk dit aan je eigen bed vast te zetten.

Wij hebben een hoge boxspring en zeil op de vloer. Door gebruik te maken van antislipmatjes (hallo Action) onder de poten van het bed hoefden we het ledikant niet aan ons bed vast te maken. Je kan duwen en trekken wat je wil, het bed verschuift geen milimeter. Normaal gesproken wordt een co-sleeper uit veiligheidsredenen aan het bed van de ouders vastgemaakt. Je wil niet riskeren dat een kindje tussen de twee bedden in kan vallen!

co-sleeping

Zodra Z. zelf rechtop kon zitten moest zijn ledikant verhoogd worden. Wederom deden wij een Ikea hack en kochten bedpoten die we onder de poten van het ledikant vastschroefden. Voila.

Wanneer stoppen met co-sleepen?

Toen hij groter werd hebben we hem rustig aangewend om vlakbij mij te slapen in zijn ledikant. Inmiddels rolt hij, na gedronken te hebben, zelf van mij weg en gaat languit in zijn ledikant liggen. Heeft hij behoefte om lekker te knuffelen dan rolt hij gewoon weer terug naar mij. Zolang Z. komt voor nachtvoedingen blijft hij lekker bij ons zo slapen.

Overigens gebeurd het co-sleepen voornamelijk ‘s nachts. Overdag doet Z. tegenwoordig wel dutjes in zijn ledikant, maar vaak in de doek of liggend naast mij. Doek? Yes, ik ben een dragende mama! En ook papa draagt! Meer over het dragen kun je hier lezen.

Waren jullie al bekend met co-sleeping? 

Dit was deel 3 van ‘Borstvoeding | Kijk in de wereld van een voedende mama’. De overige delen kun je lezen door op de links te klikken.

  • Deel 1 (Waarom borstvoeding)

  • Deel 2 (Persoonlijk verhaal Madelon)

  • Deel 4 (Kloven en bedekt voeden)

  • Deel 5 (Voedingsbh’s en voedingshemdjes)