purelan medela

Help een kloof!

Kloven? Wat zijn dat? Kort gezegd zijn dat wondjes op je tepels. Soms zo diep dat de huid lijkt te splijten en je dus echt een kloof krijgt. Vandaar ook de benaming. Aan alle mama’s die voeden of borstvoeding willen gaan geven. Vergeet al die zogenaamd goede tepelcremes. Lanoline is the bomb! Er zijn verschillende merken te koop die 100% gezuiverde pure lanoline verkopen. Ik kocht die van Medela en wat was ik de eerste maanden blij dat ik dat had liggen.

Lanoline is 100% natuurlijk wolvet. Het vervangt en vult je eigen huidvet aan. Daardoor herstellen wondjes makkelijker en omdat de huid soepel en gehydrateerd blijft kunnen er geen korstjes ontstaan tijdens het genezingsproces. Korstjes worden wanneer baby drinkt er zo weer af gezogen en dan is je kloof weer open.

Je kan de lanoline preventief smeren of alleen gebruiken wanneer nodig. Na 11 maanden gebruik ik het nog wel eens wanneer ik merk dat de tepelhof wat droog is. Ik vind het ideaal. Je hoeft het niet te verwijderen voor een voeding en kan baby gelijk aanleggen.

purelan

Ik vond het zelf het fijnste om een dotje op de tepel en tepelhof te smeren en dan een zoogkompres er tegenaan. Zo maak je zelf een ‘nat verband’ en bescherm je je bh of andere kleding tegen vlekken. De eerste paar weken heb ik veel last gehad van kloven door al het kolven en verkeerd aanhappen van Z. De lanoline verzachtte onmiddellijk en zorgde voor een snelle genezing.

Purelan is te koop in twee formaten, 7 gram (€ 7,49) en 37 gram (€ 9,65). Op de foto’s zie je de grootste maat van 37 gram.

z olifant

Doe je er wel even een doek over?

Bedekt voeden is een hot gespreksonderwerp heb ik gemerkt. Ik lees vaak dat andere mensen zich opgelaten voelen of het maar raar vinden dat een voedende mama buitenshuis even een borst uit de kleding haalt en haar kind aanlegt. Zelf zie ik dat anders en heb ik daar absoluut geen problemen mee. Toch ga ik daar zelf anders mee om. Er valt geen centimeter borst te zien wanneer ik buitenshuis voed. Omdat ik daar zelf voor kies en niet omdat iemand anders mij dat oplegt laten we dat wel even voorop stellen. Ik ben dus wel een discrete voeder.

Kleding

Ik heb nauwelijks nieuwe kleding gekocht om zo te kunnen voeden. Mijn kledingcollectie bestaat uit veel lange jurken, tunieken en kortere jurkjes met bijpassende broeken en lange vesten. Bijna allemaal kan ik ze makkelijk even omlaag of aan de kant schuiven met net genoeg ruimte om mijn bh open te maken en Z. aan te leggen. Ik gebruik voor buitenshuis een Mammae bh. Deze heeft een (verstevigde) binnenbh waardoor de borst grotendeels bedekt blijft. Alleen de tepel en tepelhof zijn vrij. Vaak trek ik mijn vest over de rest van mijn borst en niemand die doorheeft dat meneertje ligt te drinken haha.

Toen Z. kleiner was gebruikte ik regelmatig een doek (Aden & Anais bamboo swaddle) om mezelf even wat privacy te geven buitenshuis. Inmiddels is Z. een stuk groter en wil niet meer afschermd met de doek drinken en hoeft dat ook niet van mij. Al is je olifantknuffel op je hoofd tijdens drinken leuk hehe. Wel heb ik altijd zo’n A&A doek in mijn tas zitten omdat meneer het soms wel fijn vindt om iets op zijn hoofd te leggen tijdens het drinken.

Rare opmerkingen

Ik krijg wel eens de vraag of mensen niet apart reageren wanneer ze Z. zien drinken. Tot nu toe niet mondeling. En wie ‘last’ heeft van mijn drinkende zoontje mag zelf een doek over zijn of haar hoofd doen ;). Ik heb vaak genoeg scheve hoofden gehad, maar de meest mensen vinden het juist heel leuk dat ik borstvoeding geef. Je ziet het tegenwoordig niet zo vaak meer en dat maakt het ‘bijzonder’. Wat ik zelf eigenlijk erg jammer vind. Borstvoeding is volkomen normaal en natuurlijk.

Toch denk ik dat de huidige sexualisering in de samenleving maakt dat borsten alleen maar worden gezien als twee lustobjecten. Leuke bijkomstigheid maar dat is niet hun hoofddoel. Een van de redenen dat ik zo ‘open’ schrijf over borstvoeding is ook omdat ik graag zou willen dat anderen er meer over leren en ook gaan begrijpen dat er absoluut geen seksuele koppeling te maken valt met het voeden van je kind. Als het hier normaal is om topless over het strand te lopen, de boobs volop te mogen showen met lage decolletés dan zou het voeden van je kind geen weerstand of gevoel van schaamte of taboe op mogen roepen. Het zegt eerder hoe krom de huidige samenleving is geworden.

Vertel eens…

In mijn omgeving vind ik het fijn te merken dat mensen veel vragen stellen over de borstvoeding. Hoe het praktisch gezien werkt, waarom Z. zo vaak drinkt, waarom Z. nog niet de nacht doorslaapt enz enz. In de eerste post gaf ik al dat ik het helemaal prima vindt als jullie als lezers ook vragen stellen. Dus nogmaals, wil je graag iets weten, laat dan een comment achter of stuur een berichtje. Ik zal de vragen dan in de komende artikelen verwerken en beantwoorden.

Love Madelon

Dit was deel 4 van ‘Borstvoeding | Kijk in de wereld van een voedende mama’. De overige delen kun je lezen door op de links te klikken.

  • Deel 1 (Waarom borstvoeding)

  • Deel 2 (Persoonlijk verhaal Madelon)

  • Deel 3 (Co-sleeping)

  • Deel 5 (Voedingsbh’s en voedingshemdjes)