hele kip uit de oven-4

Een hele kip uit de oven klaarmaken, dat leek mij nou best moeilijk. Na de geboorte van Z. had onze plaatselijke toko een uitbreiding van het assortiment en had verse hele kippen. Dus lagen er een paar kippen in mijn koelkast waar ik mee aan de slag ging. Het moest makkelijk zijn want tijd om te koken was er nauwelijks met kleine Z. die om aandacht vroeg. De hele kip uit de oven werd na een paar pogingen een hit.

Ik lees wel eens dat in andere keukens kip eerst gekookt wordt voor deze de oven in gaat. Doe dat alsjeblieft niet. Je kookt alle smaak uit de kip terwijl de sappen van de kip in de oven juist een heerlijke saus maken.

Wat heb je nodig

 • 1 (ontdooide) geplukte hele kip van ongeveer 1 kg
 • 4 eetlepels kipkruiden zonder toevoegingen (alleen zout en kruiden)
 • 2 theelepels knoflookpoeder
 • 5 eetlepels extra vierge olijfolie
 • 1 limoen
 • 1 theelepel sambal trassi
 • handje verse fijngehakte kruiden zoals peterselie en/of koriander
 • roomboter
 • 1 laurierblaadje
 • siliconen bakkwast
 • 1 stevige houten cocktailprikker
 • aluminiumfolie
 • ovenschaal

Bereiding

Je hebt twee opties. Of je zet de kip een paar uur of nachtje in de marinade of je zet hem gelijk in de oven. Doe je het laatste dan laat je je oven alvast voorverwarmen op 175 graden.

hele kip uit de oven

Was je limoen en snijd er twee plakjes van af. Meng in een kommetje de kipkruiden, knoflookpoeder, olijfolie, het sap van de rest van de limoen, vers gehakte kruiden en de sambal trassi.

Check of je kip een wasbeurtje kan gebruiken (bloedrestjes) en of je nog verdwaalde veerpennen ziet. Die trek je er uit. Sommige kippen hebben nog wat dons op het vel zitten. Dat kun je snel wegschroeien met een aansteker of boven je gasfornuis.

hele kip uit de oven-3

Draai je kip op de rug met de poten naar je toe. Je kijkt nu in de buikholte. De buik van de kip bestaat uit twee filets met in het midden een scheiding van kraakbeen waar het vel vast zit.

Duw voorzichtig vanaf de rand van het vel bij de buikholte een of twee vingers onder het vel van beide kipfilets en maak dit een beetje los. Voorzichtig zodat het vel niet scheurt. Pak een theelepel en druk onder het vel van elke kipfilet een theelepel marinade. Door met je vingers over het vel te duwen aan de buitenkant zorg je dat de marinade goed wordt verdeeld over de filets. Duw daarna de twee plakjes limoen onder het vel, een op elke filet. Snijd een stukje roomboter af en duw dit bij het plakje limoen onder het vel.

Draai nu de kip weer op de buik met de poten naar je toe.

Smeer de binnenkant van je kip in met een flinke eetlepel van je marinade. Dit gaat het makkelijkst met een bakkwast. Zet er daarna het laurierblaadje in en de uitgeperste limoen.

Neem je cocktailprikker en rijg zoals een schoenveter in een schoen de twee huidflappen voor de opening van de buikholte aan elkaar. Duw de cocktailprikker daarna onder het kontje stevig richting de ruggengraat.

hele kip uit de oven-2
Ik heb geen kleine ovenschalen dus heb de kip in een grote gelegd. Het liefst gebruik je een ovenschaal die net ietsje groter is dan de kip. Smeer de rest van de marinade over de hele kip met de bakkwast.

Dek de hele schaal af met aluminiumfolie. Zet de kip in het midden van de oven en gebruik boven- en onderwarmte als je die optie hebt. Laat de kip anderhalf uur op 175 graden in de oven garen.

Na die anderhalf uur haal je de aluminiumfolie van de schaal af. Zet de kip terug in de oven. Heb je een grillstand dan grill je de kip ongeveer 15 minuten op 200 graden voor een mooi krokante huid en kleur. Heb je geen grillstand dan zet je de kip op 200 graden terug in de oven voor een half uur.

En klaar is je hele kip uit de oven! Eet smakelijk!