Een hele kip uit de oven klaarmaken, dat leek mij nou best moeilijk. Na de geboorte van Z. had onze plaatselijke toko een uitbreiding van het assortiment en had verse hele kippen. Dus lagen er een paar kippen in mijn koelkast waar ik mee aan de slag ging. Het moest makkelijk zijn want tijd om te koken was er nauwelijks met kleine Z. die om aandacht vroeg. De hele kip uit de oven werd na een paar pogingen een hit.
Ik lees wel eens dat in andere keukens kip eerst gekookt wordt voor deze de oven in gaat. Doe dat alsjeblieft niet. Je kookt alle smaak uit de kip terwijl de sappen van de kip in de oven juist een heerlijke saus maken.
Wat heb je nodig
- 1 (ontdooide) geplukte hele kip van ongeveer 1 kg
- 4 eetlepels kipkruiden zonder toevoegingen (alleen zout en kruiden)
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 5 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 limoen
- 1 theelepel sambal trassi
- handje verse fijngehakte kruiden zoals peterselie en/of koriander
- roomboter
- 1 laurierblaadje
- siliconen bakkwast
- 1 stevige houten cocktailprikker
- aluminiumfolie
- ovenschaal
Bereiding
Je hebt twee opties. Of je zet de kip een paar uur of nachtje in de marinade of je zet hem gelijk in de oven. Doe je het laatste dan laat je je oven alvast voorverwarmen op 175 graden.
Was je limoen en snijd er twee plakjes van af. Meng in een kommetje de kipkruiden, knoflookpoeder, olijfolie, het sap van de rest van de limoen, vers gehakte kruiden en de sambal trassi.
Check of je kip een wasbeurtje kan gebruiken (bloedrestjes) en of je nog verdwaalde veerpennen ziet. Die trek je er uit. Sommige kippen hebben nog wat dons op het vel zitten. Dat kun je snel wegschroeien met een aansteker of boven je gasfornuis.
Draai je kip op de rug met de poten naar je toe. Je kijkt nu in de buikholte. De buik van de kip bestaat uit twee filets met in het midden een scheiding van kraakbeen waar het vel vast zit.
Duw voorzichtig vanaf de rand van het vel bij de buikholte een of twee vingers onder het vel van beide kipfilets en maak dit een beetje los. Voorzichtig zodat het vel niet scheurt. Pak een theelepel en druk onder het vel van elke kipfilet een theelepel marinade. Door met je vingers over het vel te duwen aan de buitenkant zorg je dat de marinade goed wordt verdeeld over de filets. Duw daarna de twee plakjes limoen onder het vel, een op elke filet. Snijd een stukje roomboter af en duw dit bij het plakje limoen onder het vel.
Draai nu de kip weer op de buik met de poten naar je toe.
Smeer de binnenkant van je kip in met een flinke eetlepel van je marinade. Dit gaat het makkelijkst met een bakkwast. Zet er daarna het laurierblaadje in en de uitgeperste limoen.
Neem je cocktailprikker en rijg zoals een schoenveter in een schoen de twee huidflappen voor de opening van de buikholte aan elkaar. Duw de cocktailprikker daarna onder het kontje stevig richting de ruggengraat.
Ik heb geen kleine ovenschalen dus heb de kip in een grote gelegd. Het liefst gebruik je een ovenschaal die net ietsje groter is dan de kip. Smeer de rest van de marinade over de hele kip met de bakkwast.
Dek de hele schaal af met aluminiumfolie. Zet de kip in het midden van de oven en gebruik boven- en onderwarmte als je die optie hebt. Laat de kip anderhalf uur op 175 graden in de oven garen.
Na die anderhalf uur haal je de aluminiumfolie van de schaal af. Zet de kip terug in de oven. Heb je een grillstand dan grill je de kip ongeveer 15 minuten op 200 graden voor een mooi krokante huid en kleur. Heb je geen grillstand dan zet je de kip op 200 graden terug in de oven voor een half uur.
En klaar is je hele kip uit de oven! Eet smakelijk!
Wow! Dit ziet er goed uit. Ik krijg spontaan trek!
Wij hebben een oven met een spit, daar rijgen we regelmatig een kippetje aan,
maar een lekkere marinade of zo is natuurlijk wel zo lekker!
Wat handig een spit! Als ik ooit een andere oven krijg staat dat wel op mijn lijstje haha. Lijkt me ideaal. Ook voor andere grote stukken vlees!
Heerlijk kip uit de oven, ik maak het ook regelmatig klaar!
Lekker Eline! *denkt na* Staat jouw recept voor hele kip ook op je blog?
Nee nog niet, zal ik binnenkort eens doen! Eerst even vrienden inschakelen om m op te eten ;)
Heerlijk!
Misschien dat ik het toch eens ga aandurven om dit klaar te maken :)
Komt vast goed ;)
Hele kip easy en altijd een hit !
Oh heerlijk! Ik heb ook lang geen hele kip meer klaargemaakt dus ik heb weer nieuwe inspiratie voor komende week dankzij jou! :-)
Super! Enjoy it :D
Ik koop meestal een hele gebraden kip bij de Toko. Maar dit is veel lekkerder. Thanks for sharing. Heb nu trek in kip. xx
Daar kochten wij ze vroeger ook. Maar het is dan best duur met veel eters of een grote eter thuis zoals hier hèhè. Dit is net zo makkelijk :)
dit klinkt heel makkelijk!! ik liep er altijd voor weg maar gaat het toch maar eens proberen na aanleiding van dit logje :D
Gaat vast helemaal lukken ;) Eet smakelijk alvast Rachel :D
Ik heb zojuist de kip gemarineerd….was wel een hele operatie kip (was eerste keer) maar ziet er nu al super uit. Vanmiddag gaat ie de oven in…
Thanks weer voor het recept!
Olga
Dat is rap Olga haha. Laat je me weten wat jullie er van vonden?
Liefs!
Lekker hoor zo’n kippie! Ik hou er van en ik heb deze bij jou al geproefd, delish!
Ziet er lekker uit. Waar kan de kipkruiden kopen?
Wij vinden de kipkruiden van Jumbo eigen merk het lekkerste :)