Hyperlactatie

Begin deze maand waren we bij het CB. Yay voor de fijne kinderarts die liever naar het kind zelf kijkt in plaats van de lijntjes. Mister Z valt namelijk niet binnen de gemiddelde groeilijnen. Maar, hij eet naast de borstvoeding, hij groeit, heeft lekkere spekjes ondanks zijn tengere bouw, ontwikkelt zich goed en ligt op meerdere ontwikkelingspunten zelfs maanden voor.

Natuurlijk werd er ook over de borstvoeding gesproken. Het is namelijk bijzonder dat Mister Z. nu al meer dan een jaar mamamelk drinkt. Daar kregen we een dikke pluim voor op het CB. Ze zijn op de hoogte van mijn streven om minimaal 2 jaar te willen voeden en vooral de kinderarts staat daar volledig achter.

Ik droeg mijn nieuwe borstvoedingsketting en daar had de arts nog nooit van gehoord. Na mijn uitleg vond ze niet alleen de functie heel handig maar ook erg mooi. Op de foto hierboven een actieshot. Mister Z had net prikjes gehad, maar omdat hij ze kreeg terwijl hij lag te drinken was de pijn snel gestild en was hij al bezig in slaap te vallen. Deze borst is altijd erg gul geweest met de toeschietreflex en ik merkte dat Z een beetje tegensputterde tegen de melkstroom. Hij had behoefte aan de langzamere stroom die de vettere melk geeft maar daar was de borst nog niet leeg genoeg voor. Ik heb namelijk hyperlactatie, oftewel overproductie van moedermelk (tijdens de lactatieperiode).

borstvoeding afgekolfde melk

Na de moeizame start van de borstvoeding had ik na een paar maanden waarschijnlijk genoeg melk om 2 baby’s te voeden. Binnen 5 minuten kolven had ik per borst zo 100 ml aan melk. Soms meer.

Overstimulatie

Zelf vermoed ik dat door het vele (te lange) kolven om de productie goed op gang te brengen mijn borsten overgestimuleerd zijn. In het begin werd mij geleerd dat het geen kwaad kon om 20 minuten tot drie kwartier te kolven. Inmiddels weet ik dat vaker maar kortere tijd kolven, denk aan 5 tot maximaal 10 minuten meer effect heeft.

Fenegriek

Daarnaast heb ik in de eerste weken veel fenegriekthee gedronken. Mocht je hier komen lezen en twijfelen of fenegriek werkt om je productie te boosten… Het werkt als een tierelier. Ik dronk 1,5 liter per dag aan sterke fenegriekthee. Zelf gezet van de fenegriekzaadjes. Je laat ze gewoon zachtjes koken tot ze zacht zijn geworden.

In hubby’s thuisland is het drinken van fenegriekthee standaard voor een pasbevallen moeder. Het stimuleert de melkproductie. Hubby had voor na mijn keizersnee dus op advies van zijn moeder twee thermosbekers vol fenegriekthee voor me meegebracht. Wanneer je een keizersnee hebt komt de melkproductie vaak langzamer op gang dan bij een natuurlijke bevalling. Je lichaam heeft minder hormonen aangemaakt die de aanmaak van moedermelk regelen. Het kan rustig een week duren voor je wat druppels melk kolft en een maand voor een productie echt goed op gang is. Een keer raden wie er een paar uur na de keizersnee al druppels melk kolfde? *Zwaait*. Ik kan je zeggen dat de dames van de afdeling er echt verbaasd om stonden, dat hadden ze nog nooit meegemaakt.

Afstemmen

Een betere balans in de vraag en aanbod van moedermelk kwam bij mij pas ruim na de 6 maanden. Door de overstimulatie heeft mijn ‘melkfabriek’, de melkklieren (iets te) goed aangelegd die eerst weken. Ik heb dus eigenlijk altijd meer melk dan mister Z drinkt. Hij is nu een jaar en drinkt nog steeds een borst per voeding. Voor de volgende voeding drinkt hij dan nogmaals van dezelfde borst en daarna pas de andere borst zo nodig.

Heb ik overproductie?

Nu vraag je je vast af hoe ik er achter kwam dat ik hyperlactatie heb. Zelf dacht ik namelijk eerst aan een te sterke toeschietreflex maar het kwartje viel pas bij het zien van zijn ontlasting. Ik had natuurlijk de lieve dame van La Leche League als vraagbaak achter de hand. De volgende dingen waren mij opgevallen wanneer mister Z dronk:

 • aanhappen en steeds loslaten na een paar slokjes, niet doordrinken
 • tegensputteren aan de borst
 • tijdens het drinken veel boertjes willen laten
 • borst weigeren
 • veel verslikken en huilen
 • na elke voeding veel melk teruggeven
 • groene ontlasting die soms wat schuimde
 • erg veel krampjes en scheetjes direct na het drinken (teveel lucht in de darmen)
 • bij het loslaten van de borst spoot de melk er soms uit
 • stuwing was bijna continue aanwezig ook na weken voeden
 • veel knobbels melk in mijn borsten (volle melkklieren)
 • borsten voelden nooit leeg aan
 • veel last van lekkage tussen de voedingen door

Toen ik mijn bevindingen doorsprak met B. van LLL bevestigde ze dat het waarschijnlijk om overproductie ging. Je kan je vast voorstellen dat na alle moeite om de melk goed op gang te krijgen ik het best hilarisch vond dat ik nu veel te veel had. Het lijkt een luxeprobleem, maar in de praktijk vond ik het net zo lastig als de productie op gang krijgen. Nu moesten mijn borsten geleerd worden dat de productie omlaag mocht omdat de vraag minder was dan de productie.

Blokvoeden

De oplossing lag voor mij in blokvoeden. Blokvoeden is niet handig om alleen te besluiten om te gaan doen. Je melkproductie gaat er namelijk (drastisch) van omlaag. Overleg altijd met een lactatiekundige of iemand van LLL als je langere tijdsblokken dan 3 uur wilt gaan gebruiken.

In overleg met B. heb ik de overproductie zo aangepakt:

 1. Ik kolfde beide borsten volledig leeg. Een beetje het idee van de boel resetten.
 2. Mister Z. kreeg stipt 4 uur lang bij elk drinkmoment dezelfde borst. Dus ook al was het 5 minuten voor het nieuwe blok van 4 uur in zou gaan, hij kreeg weer dezelfde borst.
 3. Wanneer bij een nieuw 4 uurs blok de nieuwe borst zo vol was dat de toeschietreflex te hard was, kolfde ik die af (maximaal 2 minuten) of ving deze op in een bakje of doek. De eerste keren had ik dan 50 ml binnen een of twee minuten in het bakje zitten.
 4. Ik stopte volledig met kolven (behalve voor puntje 1 en 3) en bleef mister Z. op verzoek aanleggen. Meestal om de 2 uur maar regelmatig vaker.

Wat is het nut van blokvoeden?

Je geeft baby steeds dezelfde borst zodat deze goed leeg wordt gedronken. De andere borst vult zich ondertussen weer maar omdat de melk niet wordt gedronken wordt er een stofje aangemaakt die de borst ‘verteld’ dat er minder melk aangemaakt hoeft te worden. Verder legde B. mij ook uit dat de borst die je meerdere malen aanbiedt in dat blok een vrij constante samenstelling heeft. De vetcellen die zich aan de wand van de melkklieren bevinden krijgen namelijk niet de tijd om weer door het lichaam opgenomen te worden. Hierdoor blijft de melk vrij vet van consistentie.

Vettere melk

De groene schuimende ontlasting werd namelijk veroorzaakt door een verkeerde melkverhouding. Omdat er te veel melk in de borst aanwezig is drinkt baby de dunnere, dorstlessende en minder vette melk en zal dan vol zitten. Deze melk bevat in verhouding meer suikers dan vet (mamamelk smaakt lekker zoet!). De vettere melk komt daarna. Maar wanneer deze niet wordt gedronken krijgt baby niet genoeg vetten binnen. Tijdens het verteren van de melk zal deze gaan gisten en voor de schuimende groene ontlasting en gas zorgen. Door van een legere borst steeds te drinken kreeg mister Z. meer vetten binnen die zijn maagje en darmen kalmeerden en hem een vol gevoel gaven. En waarop hij flink ging groeien!

Het betekent dus niet dat hij te weinig voedingsstoffen binnenkreeg, het ging puur om het vetgehalte. Moedermelk bevat soms wel 30% aan vet. Wanneer je melk afkolft en laat staan zie je dat na een tijdje er een dikke witte laag drijft op bijna doorzichtige melk. Het grapje dat sommige mama’s slagroom geven komt daar vandaan ;)

Hoe lang blokvoeden?

Normaal gesproken is blokvoeden van tijdelijke aard. Een paar dagen, een paar weken. Ik heb er niet mee kunnen stoppen en bij elke voeding een andere borst geven. Wanneer ik dat wel doe merk ik gelijk dat de productie weer omhoog gaat en ik weer overproductie heb.

Inmiddels is mister Z. een jaar en gewend aan de hardere stroom melk en kan deze wegslikken zonder er last van te krijgen. De voedingen duren ook niet lang. Een paar minuten klokklokklok en weg is meneertje weer want de buik is weer vol dus tijd voor andere bezigheden. Dit heeft er ook mee te maken dat hoe ouder kindjes die aan de borst drinken worden, ze ook leren efficiënter te drinken.

Interessant om te lezen

La Leche League | Teveel melk – overproductie 

Borstvoeding.com | Te veel melk

Vragen of opmerkingen zijn natuurlijk welkom in de comments ;)