_MG_3595+Logo 1000px

Aardappelsalade met tahina

Tijdens de vakantie maakte mijn schoonzusje regelmatig een heerlijke aardappelsalade als bijgerecht. Weer terug in Nederland maakte ik haar salade op mijn manier. Wat deze salade zo speciaal maakt is de toevoeging van tahina, pasta van gemalensesamzaadjes. De aardappelsalade krijgt daardoor een gebalanceerde notige smaak en sesam zit vol onverzadigde vetzuren en eiwitten wat weer goed voor je is.

Wat heb je nodig

 • 2 grote aardappels
 • 1 winterwortel
 • 2 lenteui
 • 1 flinke eetlepel mayonaise
 • 4 flinke eetlepels met berg dikke yoghurt
 • 1 flinke eetlepel tahina
 • 2 eetlepels azijn
 • 1 versgeperste teen knoflook of een flinke theelepel knoflookpoeder
 • half kippenbouillonblokje
 • klein handje (verse) peterselie of koriander
 • zeezout
 • zwarte peper grofgemalen uit de molen

Bereiding

Begin met het koken van de aardappel en winterwortel. Je snijd beide in ongeveer gelijke grootte van ongeveer een cm en kookt ze in twee aparte pannetjes. In het pannetje met de wortel voeg je een half kippenbouillonblokje toe aan het kookwater. Aan het pannetje met alleen de aardappel voeg je wat zeezout toe.

Als beide gaargekookt zijn giet je het water af en laat je ze afkoelen. Ondertussen maak je de dressing.

Meng voor de dressing de mayonaise, yoghurt, tahina, azijn en de knoflook in een ruime kom. Goed roeren en op smaak brengen met zeezout en zwarte peper. Daarna snijd je de lenteui in ringetjes. Roer deze voorzichting samen met de aardappelstukjes en wortelstukjes door de dressing. Voorzichting om te voorkomen dat je alles tot moes roert.

Hak wanneer je verse kruiden gebruikt, wat ik aanraad, deze fijn en voeg ze toe aan je salade. Omroeren en minimaal een uur laten staan voor je het serveert. Ik maak deze salade zelf graag een dag van tevoren klaar zodat de smaken lekker in elkaar trekken.

Eet smakelijk!

Eettip: Deze salade is niet alleen heel lekker als bijgerecht, probeer hem ook eens op een (zuurdesem)broodje met gerookte zalm!