Langvoeden

Wat is dat eigenlijk, langvoeden? Wanneer je langer dan een jaar borstvoeding geeft word je al gezien als een langvoedster. Ik vertel je in dit artikel wat mijn persoonlijke beweegredenen zijn om bewust te kiezen niet te stoppen na een jaar borstvoeding.

Waarom ik niet ben gestopt na een jaar borstvoeding

Ik heb mijn beweegredenen maar even op een rijtje gezet voor de leesbaarheid. Ze zijn niet gesorteerd op belangrijkheid.

  • De WHO norm. Het advies van de World Health Organisation is minimaal 2 jaar borstvoeding.
  • De natuurlijke speenleeftijd ligt tussen de 2 en 7 jaar.
  • Islamitisch recht. Het is het recht van het kind minimaal 2 jaar gezoogd te worden.
  • Moedermelk is de biologisch norm.
  • Omdat het kan.
  • Financieel aspect.

De WHO norm

Een van de eerste punten die je tijdens een voorlichting over borstvoeding te horen zal krijgen is dat de belangrijkste erkende organisatie op het gebied van gezondheid borstvoeding adviseert. Niet voor 3, 6 of 9 maanden. Niet voor een jaar. Nee, voor 2 jaar.

De eerste jaren zijn cruciaal voor de mens wat betreft de opbouw van het zenuwstelsel, de spijsvertering, je weerstand noem het maar op. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het immuunsysteem van een kind pas rond de 6 jaar volledig rijp is. En er hoeft geen twijfel over de samenstelling van moedermelk te bestaan die het immuunsysteem helpt op te bouwen en ondersteund met antistoffen.

Borstvoeding is de biologische norm en daarmee kwalitatief en nutritioneel gezien de beste voeding voor je kind om een basis te leggen voor een goede gezondheid.

Natuurlijke speenleeftijd

Eigenlijk een best aparte term in mijn ogen, langvoeden. Wat is 1 jaar op een mensenleven? Wat is 2 jaar? Er van uitgaande dat je gemiddeld 80 wordt is 2 jaar maar 1,6% van de tijd dat je op deze aardbol rondloopt.

De natuurlijke speenleeftijd van de mens ligt tussen de 2,5 en 7 jaar. Wil je hier meer over lezen dan is dit artikel van Katherine Dettwyler erg interessant.

preggo en mommy boeken

Islamitisch recht van het kind op borstvoeding

De Quran geeft het recht op borstvoeding van een kind meerdere keren aan. Er wordt zelfs gesproken over een zoogmoeder wanneer de echte moeder dit niet kan.

Soerat Al Baqarah 2:233: “De moeders dienen hun kinderen 2 volle jaren te zogen voor wie de borstvoedingsperiode wil volmaken…”

Aangevuld door soerat Athalaaq 6: “…en als jullie moeilijkheden ondervinden laat dan een andere (vrouw het kind) voor hem zogen.”

Ook de vader van het kind wordt genoemd in de Quran, als verantwoordelijke voor de kosten van voeding en kleding van de moeder die zijn kind zoogt (Al Baqarah 2:233).

De 2 jaar termijn is niet het maximum, maar het minimum waarna gezegd kan worden het is genoeg en de borstvoeding af te bouwen.

Biologische norm

Je lichaam maakt melk aan voor je kindje. Dat is heel natuurlijk en normaal. Ik vind het niet logisch om dat natuurlijke vermogen van mijn lichaam niet te gebruiken.

Omdat het kan

Er zijn mensen die echt denken dat na verloop van een bepaalde periode moedermelk plots weg is. Of te weinig voedingsstoffen meer bevat. Of dat er te weinig voeding is voor een kind.

Tot een kindje ongeveer 1 jaar is bevat moedermelk alle nodige voedingsstoffen die een kind nodig heeft en is moedermelk de hoofdvoeding. Wanneer een kindje 1 jaar is geworden zal het veel actiever zijn dan maanden daarvoor en vraagt zijn of haar lichaam om nog meer voedingsstoffen.

Dat betekent niet dat moedermelk niet meer toereikend is, maar simpelweg dat bijvoeding gewenst is als aanvulling op de moedermelk. De verhouding moedermelk en bijvoeding zal langzamerhand verplaatsen naar meer bijvoeding dan moedermelk. Dit is het natuurlijke proces van langzaam afbouwen.

De productie van moedermelk is na ongeveer 9 tot 10 maanden borstvoeding geven stabiel. Er wordt dan niet steeds meer een flinke voorraad in je borsten aan melk aangemaakt. De borsten maken dan melk aan op aanvraag. Je zal merken dat je borsten dan wat slapper aan gaan voelen. Wat de logische gedachte geeft of er nog wel genoeg in zit.

Vanuit mijn eigen ervaring zeg ik, maak je geen zorgen. Tijdens het voeden zul je je kind gewoon horen klokken zoals anders ;) Mister Z is nu ik dit artikel schrijf 17 maanden. Ik voed nog steeds op verzoek en hij vraagt nu om de 4 tot 6 uur om een voeding. (Troost)slokjes tussendoor niet meegerekend ;)

Financieel

Ik weet niet of je wel eens hebt bekeken wat kunstvoeding kost. Ik werd er niet vrolijk van de eerste weken dat Z. bijvoeding moest krijgen. En dan opvolgmelk. We hebben al honderden euro’s bespaard omdat ik borstvoeding geef.

We geven wel iets meer aan boodschappen uit. Ik eet nog gezonder en ik eet meer haha. Vaak even veel als hubby. Wanneer je borstvoeding geeft kan dat tot ongeveer 800 calorieën extra van je vragen elke dag. Ik heb al eens een artikel geschreven over wat te eten tijdens de borstvoedingsperiode.

En omdat zowel Z. als ik allergisch zijn voor bepaalde voedingsproducten koop ik nu wel de alternatieven terwijl ik dat voor mezelf alleen niet altijd deed. Eigenwijs, ik weet het hehe.

Heb jij wel eens nagedacht over langvoeden of ben je ook een langvoedende mama?

Dit was deel 10 van ‘Borstvoeding | Kijk in de wereld van een voedende mama’. De vorige delen vind je rechts in de sidebar.