Jambalaya

Jambalaya is een gerecht wat je terug vind in de Cajun en Creoolse keuken. Er zijn een heleboel varianten van. Dit is mijn versie die al jaren in de smaak valt bij iedereen die het proeft. Jambalaya is ook goed geschikt om restjes in te verwerken. Wij zien Jambalaya als de Caribische versie van Nasi Goreng. Zelf eten wij hem behoorlijk pittig, in het recept geef ik ook aan hoe je dit aanpast als je liefhebber bent van erg heet eten.

Wat heb je nodig

Dit recept is voor 6 tot 8 personen. Gebruik gerust de helft van de ingrediënten wanneer je geen soeppan vol jambalaya nodig hebt ;)

 • 1 kilo ontbeende kippendij
 • 400 gram roze garnalen
 • 1 grote ui
 • 6 tenen knoflook
 • 2 flinke groene pepers (of als je van HEET houdt 1 gele madame jeanette van 3cm)
 • 2 theelepels madame jeanette piccalily (weglaten als je madame jeanette gebruikt ipv groene peper)
 • 2 theelepels geconcentreerde tomatenpasta
 • 2 blokjes kippenbouillon of 2 eetlepels vegan bouillonpoeder
 • 400 gram sperziebonen in stukjes
 • zwarte peper uit de molen
 • knoflookpoeder
 • 200 ml water
 • roomboter of ghee
 • olijfolie
 • sap van 1 hele limoen
 • kurkuma
 • 500 gram rijst
 • zeezout
 • 1 bosje fijngehakte koriander (neem peterselie als je koriander niet lekker vindt)
 • 1 grote koekenpan met deksel
 • 1 kleine koekenpan
 • pan om de rijst te koken
 • 1 grote (soep)pan om alles in te mixen

Bereiding

Hak de ui fijn. Neem de grote koekenpan en wat boter en fruit de ui glazig op een zacht vuurtje.

Hak de kippendijen in grove stukken van tussen de 3 en 5 cm.

Gebruik je de groene pepers dan snijd je deze doormidden, verwijder de zaadlijsten en hak de pepers in stukjes van een centimeter.

Gebruik je de Madame Jeanette laat deze dan heel (!).

Ik ga het maar even nadrukkelijk neerzetten. Gebruik geen Madame Jeanette als je niet gewend bent om echt HEET te eten. Deze peper is geen grap. Wil je juist echt flink wat spice in deze schotel dan steek je met een mes de Madame Jeanette even 2 keer in. Was je handen heel goed en vergeet je nagels niet na het aanraken!

Voeg de peper naar keuze toe aan de gefruite ui samen met de kippendijen. Doe het vuur iets omhoog en laat de kippendij lekker bakken. Strooi een van de kippenbouillonblokjes over de kip met wat zwarte peper en knoflookpoeder.

Zet de rijst alvast op. Wij maken onze rijst door deze te roerbakken in boter of ghee en daarna warm water, wat kurkuma wanneer je een gele kleur wil en zeezout toe te voegen.

Vergeet niet je kip elke paar minuten even om te roeren.

jambalaya-2

Maak nu je garnalen klaar. Ik haal graag verse roze garnalen van de markt. Deze roerbak ik in een kleine koekenpan in olijfolie. Je perst alle tenen knoflook en bakt deze even in de olijfolie op middelhoog vuur tot de knoflook lichtbruin wordt. Dit gaat erg snel dus niet weglopen ;) Daarna doe je er gelijk de garnalen bij en zet je het vuur lager.

jambalaya-3

Je wilt je garnalen juicy dus laat ze langzaam garen. Binnen een paar minuten zijn deze ook gaar. Vuur gelijk uit doen. Pers de hele limoen boven de garnalen uit. Die rol je van tevoren even zodat je al het sap er makkelijk uit krijgt. Daarna hak je je koriander fijn en voeg alles toe aan de garnalen. Dit lijkt veel maar gewoon doen. Wanneer je alles door elkaar mengt is de koriander in de juiste verhouding.

Blijf je kip omroeren. Zodra ze net gaar zijn voeg je je sperziebonen toe. Ik gebruik gewoon sperziebonen uit de diepvries die al in stukjes zijn gesneden. Meng 200 ml water, 2 theelepels tomatenpasta, 2 theelepels madame jeanette piccalilly (alleen wanneer je de groene pepers hebt gebruikt!) en voeg dit toe aan je gebakken kippendij.

 

Breng het aan de kook en verkruimel het andere bouillonblokje over de pruttelende kippendijen en sperziebonen in de saus. Zodra je sperziebonen gaar zijn doe je het vuur uit en ga je alles mengen.

Ik gebruik zelf een hele grote pan. Meng alles voorzichtig door elkaar. Goed roeren zodat je alle smaken goed mengt en dan gelijk serveren.

Jambalaya is heerlijk met bakabana. Ik vind het ook lekker om wat extra limoenjuice over mijn bord uit te knijpen.

Eet smakelijk!