Borstontsteking

Wanneer je borstvoeding geeft is de kans aanwezig dat je eens te maken hebt gehad met een borstontsteking. Ik heb het dan niet over een melkkliertje wat even spookt. Van een borstontsteking wordt je echt ziek.

Toen ik mijn borstontsteking kreeg zaten wij in Sudan. Was ik in Nederland geweest dan had ik een heel andere aanpak gehad waarschijnlijk. Door het warme weer, ik dronk extra, er was extra vraag naar drinken door Z. en mijn overproductie die daardoor wakker werd voelde ik al snel dat ik weer een teveel aan melk had. Z dronk niet alles weg. Na een paar dagen merkte ik dat een van de harde plekken niet verdween nadat Z. de borst leegdronk.

Het voelde als een harde schijf die erg pijnlijk was. Hij begon ook te gloeien en ik kreeg verhoging die uiteindelijk koorts werd. Dan lig je te rillen bij een buitentemperatuur van bijna 40 graden. Ik wou bijna mijn winterjas aantrekken hihi.

Toen ik de harde schijf voelde wist ik dat dit niet klopte. Ik heb dit eerder gehad maar dan zonder koorts of verhoging en het ging weer vrij vlot weg na een aantal uren. Deze keer niet. Gelukkig wist ik grotendeels nog wat ik moest doen bij een borstontsteking en had ik de informatie op Borstvoeding.com en de dames op de La Leche League Facebookpagina.

Wat zijn kenmerken van een borstontsteking

Hubby kwam met de vraag of het geen verstopt melkkanaaltje was. Zelf denk ik dat het daarmee is gestart omdat Z. niet alles wegdronk. Dit bleef een aantal dagen zo en dat was voldoende om voor de ontsteking te zorgen.

Zeer uitgebreide informatie hierover kun je vinden op borstvoeding.com.

Waaraan ik herkende dat ik echt een borstontsteking had waren de volgende punten:

 • de plek was erg gezwollen. Er zat letterlijk een grote bult op mijn borst.
 • de plek voelde heet aan. Niet warm, heet.
 • de plek kreeg een rode rand. Het zag er voor mijn gevoel uit als een kneuzing en zo voelde het ook.
 • de pijn. Zelfs een aanraking met alleen je vingertoppen was enorm pijnlijk. Voeden met die borst deed ook echt pijn. Tijdens het drinken was het net of er naaldjes door die plek vlogen.
 • ik kreeg verhoging en daarna koorts.

Hoe kom je van een borstontsteking af

Deze punten komen van Borstvoeding.com:

 • Heel veel aanleggen, vooral aan de ontstoken kant. Dit kan pijnlijk zijn. Leg dan de baby eerst aan de andere kant aan om de toeschietreflex op te wekken. Zodra de melk stroomt wissel je van borst zodat baby de ontstoken kant eerst leegdrinkt.
 • Heel belangrijk, laat de borsten goed leegdrinken.
 • Kolf na, met de hand of electrisch.
 • Neem rust. Wel of geen koorts, meld je ziek en kruip in bed.
 • Een koortsremmer nemen kan. Ibuprofen heeft een ontstekingsremmende werking, paracetamol nemen mag ook.
 • Door warme kompressen te gebruiken een half uur voor en na de voeding stimuleer je de doorstroming.

Hoe ik van mijn borstontsteking af ben gekomen

Ik had natuurlijk mijn kolf vergeten. Heel slim. Al maanden niet gebruikt dus we dachten die ben ik vast niet nodig. Een vergelijkbare kopen was nogal duur. Ik probeerde het dus met de hand. De oorzaak wist ik, een teveel aan melk. Het was dus zaak dat aan te pakken en tegelijk de ontsteking te laten verminderen.

In Nederland wordt je geadviseerd na 48 uur naar de huisarts te gaan voor antibiotica. Na geïnformeerd te hebben bij mijn schoonmoeder en andere vrouwen (iedereen die kinderen heeft geeft borstvoeding in Sudan enkele uitzonderingen nagelaten) bleek dat ze bijna allemaal wel een keer borstontsteking hebben gehad.

Het advies wat de vrouwen elkaar daar geven is kolven en de baby steeds aanleggen. Elk kwartier tot half uur laten drinken uit de ontstoken borst om deze goed leeg te maken. Ik had zelf eens onthouden dat je het kinnetje kon richten naar de plek waar de ontsteking zat om deze zo goed mogelijk leeg te maken tijdens het drinken. Het is niet bewezen dat het helpt maar aangezien ik gewend ben aan een dreumes die ik gekke houdingen wil drinken was het het proberen waard. Dat leverde wel grappige taferelen op want ja, that’s me op die foto hehe. En ik ben eerlijk, het hielp. Na elke keer zo drinken merkte ik dat de plek een stukje kleiner was geworden. Dat gebeurde niet wanneer ik hem normaal liet drinken.

Verder waren heb ik heel veel rust genomen en nam ik de maximale dosis paracetamol tegen de pijn. Ik had Echinaforce en Arnica d6 bij me en die heb ik ook beiden genomen. Het is zelfs mogelijk Echinacea te gebruiken als kuur. Voor wie niet bekend is met homeopatische geneesmiddelen verdiep je er eens in ;) Wanneer ik in Nederland zou zijn had ik het liefst gekozen voor een Phytolaccakuur. Ik ben geen fan van antibiotica tenzij ik het echt niet kan vermijden. De bijwerkingen zijn voor mij vaak erger dan waar ik het voor nodig heb.

Door goed borstvoedingsbeleid te voeren namen mijn klachten snel af. De ontsteking was volledig weg binnen vier dagen.

Heb jij wel eens een borstontsteking gehad?