Baklava recept

Het allerlekkerste Arabische gebak maak je gewoon lekker zelf ;) Afgelopen vrijdag plaatste ik mijn baklava op Instagram en jullie vroegen om het recept. Op tijd voor ‘Eid! Baklava is ook erg leuk om met kids te maken, het insmeren met boter vind de dreumes van 20 maanden hier ook erg leuk. Dit baklava recept is hoe ik hem keer op keer succesvol maak.

Het kost wat tijd om dit lekkere laagjes gebak te maken maar met dit baklava recept kan jij in jouw eigen keuken ook zeker een heerlijk oosters gebakje maken.

Ik vind zelf baklava met pistache nootjes het aller lekkerste. Je moet soms even zoeken naar een plek om ongezouten pistache noten te kopen maar waarschijnlijk vind je deze wel bij de notenkraam op de zaterdagmarkt of bij een goede noten winkel. Je kunt ook gezouten noten nemen en deze eerst schoonspoelen in een vergiet en laten drogen maar dat is een stuk bewerkelijker dus dat zou ik je zelf niet aanraden om te doen.

Als je geen zin hebt in baklava met pistache of je vindt het wat te duur dan kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld walnoten of een mix van walnoten en amandelen. Maar hier in huize waymadi is pistache toch wel echt de favoriet.

Baklava-2-2

Baklava met Pistache

Madelon
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Gang Zoet
Keuken Wereldkeuken

Equipment

 • Pan
 • Oven
 • Ovenschaal
 • Kwastje

Ingrediënten
  

 • 400 gram rietsuiker
 • halve limoen
 • 1 dopje vanille extract
 • 600 ml water
 • 1 pak yufkadeeg te koop bij AH, Jumbo, of Arabische winkels
 • 150 gram fijngehakte ongezouten! pistache
 • 250 gram ongezouten grasboter
 • 2 eetlepels ghee

Instructies
 

 • Doe in een pannetje de suiker, limoen, vanille(suiker) en water.
 • Rustig roeren en breng het aan de kook. Laat het zachtjes inkoken tot je een donkere suikerstroop hebt. Dit duurt tussen de 5 en 10 minuten op zacht vuur. Dan van het vuur af en laten afkoelen. Het suikerwater moet goed zijn afgekoeld voor je het straks over de baklava gaat schenken.
 • Zet de oven alvast op 200 graden.
 • Smelt de roomboter en de ghee in een klein pannetje. Verdeel ondertussen je yufkadeeg in tweeeën. De vellen deeg zijn groot dus snijd ik ze doormidden en verdeel het deeg in 2 gelijke delen. De helft komt onder de nootjes en de andere helft boven de nootjes.
 • Wanneer je boter is gesmolten kun je beginnen. De boter moet vloeibaar zijn maar niet zo heet dat je je vingers eraan verbrand. Dat smeert het makkelijkste. Boter je schaal eerst goed in en leg er daarna het eerste vel yufkadeeg in. Boter dit in tot het gehele vel beboterd is en leg er daarna een nieuw vel yufkadeeg op. Wees niet zuinig met de boter, er mag geen droog stukje yufkavel meer te zien zijn. Herhaal dit tot je de helft van je yufkadeeg op hebt gemaakt.
 • Tijd om de nootjes te verdelen. Leg de gehakte pistache op het yufkadeeg en zorg ervoor dat aan de zijkanten er minimaal een centimeter leeg blijft. Dit voorkomt dat de pistache in de oven aan gaat branden.
 • Onze favoriet is pistache. Je kan ook pistache mengen met andere nootjes of andere nootjes kiezen. Sudanezen maken baklava bijvoorbeeld met pinda’s. Een mengsel van half pistache en half amandel vinden wij ook heerlijk.
 • Boter hierna je volgende vel yufkadeeg in op een schoon vlak. Leg dit omgekeerd (dus met de beboterde kant naar beneden) op de laag nootjes. Daarna voorzichtig beboteren en doorgaan met de vellen yufkadeeg zoals de eerste helft. Het is normaal als je een klein beetje van het botermengsel overhoudt. Graag zelfs. Zet je oven alvast op 200 graden.
 • Wanneer je alle yufkavellen hebt opgemaakt pak je een scherp (!) mes. Hiermee snijd je je baklava in vierkantjes (2 bij 2 cm bijvoorbeeld) of in driehoekjes of ruiten. Leef je uit maar wees voorzichtig met snijden anders is je werk voor niets.
 • Daarna doe je de baklava in de oven. Ongeveer 30 tot 40 minuten. Kan langer of korter zijn dat verschilt per oven. Hou aan dat als het deeg een mooie goudbruine kleur heeft gekregen (lichtbruin mag) je baklava klaar is. Wit deeg betekend dat het nog niet klaar is.
 • Haal het daarna uit de oven en giet er voorzichtig je (afgekoelde!) suikerwater overheen. Ik maak rondjes boven de schaal en zorg dat ik geen stukje mis. Dit laat je volledig afkoelen. Het deeg zal het suikerwater volledig opzuigen. Niet van snoepen tot het is afgekoeld ;)
 • Baklava is na het afkoelen het lekkerste en wij vallen het liefst de dag erna pas aan omdat de smaken er dan helemaal zijn ingetrokken. Baklava kun je gerust een week bewaren in een afgesloten doos of schaal al denk ik niet dat het een paar dagen leeft hèhè. Je kan het ook prima afgedekt in de koelkast zetten. Laat het dan wel op kamertemperatuur komen voordat je het eet.
Trefwoord Baklava, Gebak, Zoet