Bolo do Caco

11 jaar was ik toen ik voor het eerst en laatst op Madeira was. Een eiland wat ik alleen kende van topografie. Er woonde familie en we gingen er op vakantie. Een paar weken in een appartement terwijl wij het eiland verkenden.

Bolo do Caco

Nu 17 jaar later wil ik graag een keer terug. Nu met mijn eigen gezin en mijn ouders. Een van mijn levendigste herinneringen is van de smaak van Bolo do Caco. Authentiek Madeireens brood met zoete aardappel er in verwerkt.

Inmiddels heb ik mijn weg gevonden in het bakken van brood en is ook dit heerlijke brood gelukt. De zoete aardappel proef je licht in het brood. Zelf gebruik ik graag de rode zoete aardappel, vanwege de kleur maar ook omdat ik daar meer smaak aan vind zitten. Op Madeira gebruiken ze de witte zoete aardappel, daar is het brood dus gewoon ‘normaal’ van kleur. Mijn Bolo do Caco hebben wat meer pigment haha.

Wat heb je nodig 

  • 500 gram gare en afgekoelde zoete aardappel
  • 500 gram speltbloem + extra bloem
  • 15 gram (grof) zeezout
  • Ongeveer 150 ml water
  • 10 gram droge gist of 25 gram verse gist
  • Gietijzeren pan zonder antiaanbaklaag, pizzapan of pannenkoekenpan

Bereiding 

Ik heb jaren gedacht dat dit brood moeilijk te maken was. Wat had ik het mis. Als luie broodbakker gebruik ik wel mijn Kenwood voor het kneden ;) In dit recept gebruik ik speltbloem, van origine wordt gewoon tarwe gebruikt.

Ik rooster de zoete aardappelen in de oven voor 1 uur tot ze gaar zijn. Daarna laat ze ze afkoelen en zet ze apart voor gebruik.

bolo do caco

Voor het bakken laat ik de zoete aardappel op kamertemperatuur komen in mijn mengkom. Gist en de helft van het speltbloem doe ik bij de zoete aardappel en ik laat de Kenwood kneden met de deeghaak tot het speltbloem bijna volledig door de aardappel is opgenomen. Ik voer de snelheid langzaam op tot stand 2.

bolo do caco-2

Daarna gaat de rest van de 500 gram speltbloem erbij en ook het zout en water en de Kenwood weer langzaam naar stand 2. Het lijkt misschien veel zout maar deze broodjes kunnen echt wat zout hebben anders smaken ze heel flauw.

bolo do caco-3

Wanneer het deeg een egale massa is geworden zet ik de Kenwood uit en laat ik het deeg rijzen tot het is verdubbeld. Dit duurt ongeveer 2 uur.

bolo do caco-4

Dit deeg is plakkerig. Het hoeft dan ook geen glad brooddeeg te worden, de verhouding 1:1 van bloem en zoete aardappel is zoals het hoort.

Zodra het deeg is verdubbeld ga je het deeg verdelen in deegballetjes. Om te voorkomen dat het deeg enorm blijft plakken op de werkplek bestrooi je deze goed met bloem voor je het deeg erop legt. Ik gebruik een deegsnijder om het deeg te verdelen in stukken van ongeveer 100 gram.

bolo do caco-7

Ik bebloem mijn handen en vorm de stukken deeg tot ronde ballen die ik dan plat druk tot maximaal een cm dik. Altijd wat bloem strooien op de plek waar je ze daarna even parkeert tot ze (bij mij) in de pan gaan om te bakken. Het is niet erg als er aan beide kanten wat bloem zit, dat hoort bij dit brood.

https://instagram.com/p/6Ab5Lnrbr-/?taken-by=thewaymadicrew

Van origine worden de bolo do caco op boven op een soort steenoven gebakken. Om dit na te bootsen gebruik ik een gietijzeren pan, mijn Lodge steelpan. Een pizzapan of pannenkoekenpan werkt ook maar een gietijzeren pan is echt het beste.

Je bakt de bolo do caco in een droge pan die je goed heet maakt. De pan moet net niet roken zeg maar. Zet het vuur zachter wanneer ze te snel zwart worden maar niet garen. Ze hebben aan elke kant minimaal 8 minuten nodig om goed te garen.

bolo do caco-5

In de pan zul je zien dat deze broodjes verdubbelen of verdriedubbelen in hoogte. Dan heb je de juiste temperatuur te pakken en wordt de structuur perfect. Ze krijgen een geroosterde smaak door het bakken in de pan.

Bolo do caco kun je gelijk na het bakken en afkoelen invriezen. Als je ze uit de vriezer haalt voor je gaat slapen zijn ze bij het ontbijt ontdooit en zo vers als net na het bakken.

Bolo do caco zijn erg gezonde broodjes die ook door de dreumes graag gegeten worden. Van origine worden bolo do caco besmeert met zoute roomboter gemengd met vers gehakte peterselie. Bolo do caco zijn ook erg lekker om te eten bij vis of vlees.

Maak je een #Waymadifood recept? We vinden het ontzettend leuk als je het resultaat met ons wilt delen via social media! Op Instagram kun je de hashtag #Waymadifood gebruiken, op Twitter @waymadi of plaats een leuke foto op onze Facebookwall. Eet smakelijk!