Ik was zo’n kind wat veel gepest werd. Om mijn huidskleur, omdat ik goed kon leren maar voornamelijk over mijn gewicht. Wat natuurlijk niet meehielp. Mijn bouw is totaal anders dan de Europese standaarden maar ik was wel echt te zwaar.

Voedselintoleranties

Inmiddels besef ik heel goed waar voor mij het pijnpunt ligt qua voedingsmiddelen. Door intoleranties verdraag ik bepaalde etenswaren niet en wanneer ik die eet kom ik keihard aan. Daarnaast at ik vroeger echt te veel. Ik ben nooit een zoetekauw geweest maar juist een hartige snoeper. Zoveel boterhammen bladiebla aangeraden door het voedingscentrum. En dan raak je gewend aan die hoeveelheden. En op een gegeven moment raak je niet meer verzadigd en blijf je eten. Ik had altijd een hongergevoel.

De baby at me op

Tel daar nog eens bij op dat ik in mijn tienerjaren zeer actief was. Ik sportte en fietste veel. Na meerdere operaties heb ik het badminton spelen op moeten geven en kwam ik na elke operatie aan. Tijdens de zwangerschap van Z ben ik maar 6 kilo aangekomen. Mijn lichaam had gelukkig wel door dat er al genoeg reserves waren haha. Ik viel zelfs af tijdens de zwangerschap. Hubby grapte wel eens dat de baby me op at, maar eigenlijk was dat ook zo.

Eindelijk een verzadigd gevoel

Nu pas weet ik hoe het is om een vol gevoel te hebben. Ik eet nauwelijks tot geen tarwe, geen koemelk, zo min mogelijk geraffineerde suikers en zo min mogelijk eieren. Regelmatig eten wij dus glutenvrij. En dat heeft effect kwam ik bij toeval achter. Na een paar weken volledig glutenvrij eten om de allergien weer even te kalmeren, was ik flink wat centimeters kwijt. Bizar gewoon. Daarnaast had ik altijd een opgeblazen buik en ook die is veel platter. Doei gekke buikklachten. Wat kan tarwe een boel ongein veroorzaken.

Het bijzondere is dat ik in Sudan wel tarwe kan eten. Zeker weten doe ik het niet, maar ik vermoed dat de tarwe die men daar eet niet zo gemanipuleerd is als de tarwe die hier gekweekt wordt.

Borstvoeding

Dat ik borstvoeding geef heeft zeker het eerste jaar bijgedragen aan de kilo’s die al weg zijn. Nu drinkt mister Z weinig in vergelijking met toen en heb ik niet echt meer het idee dat dat het afvallen een flinke boost geeft.

IMG_1842

Wat was het geheim om af te vallen?

Wat heb ik verder gedaan om te blijven afvallen? Ik ben niet op dieet gegaan. Nooit meer wil ik diëten. Ik ben ook niet superdupergezond gaan eten of heb me gestort op alle superfoods. Mijn ervaring met diëten is dat het niet werkt. Je valt af en komt daarna keihard weer aan. Simpelweg omdat je eetpatroon maar tijdelijk gewijzigd was.

Wat ik dan wel gedaan heb? Gewoon normaal gezond eten. Normale porties. Ik beweeg best veel dankzij mister Z en loop heel wat af wat ook goed is voor mijn rugklachten.

Waar ik wel op heb gelet is dat ik wat meer groenten of salade eet bij het warme eten. En, een hele belangrijke, dat ik elke dag minimaal 2,5 liter aan water of (ongezoete) thee drink. Vaak drink ik voor of tijdens het eten minimaal een halve liter weg. Dat maakt zowel dat ik geen snackbehoefte tussendoor heb, als dat ik rustiger mijn bord leegeet omdat de ergste trek al weg is. En ik eet liever twee keer warm dan een megabord eten in een keer weg te werken. Ja, ook na bijna 2 jaar borstvoeding krijg ik nog steeds flinke trek en dorst nadat Z de melkfabriek geleegd heeft haha.

Een zoektocht naar de juiste manier van eten

Het allerfijnste vind ik dat ik niet meer die constante trek heb. Dat maakte me ook kribbig. En het was frustrerend. Zeker als koken je hobby is en je net een lekkere maaltijd hebt gegeten en vervolgens nog trek hebt. Dikke fail gewoon. Nu snap ik dat voornamelijk tarwe bij mij de boosdoener is van het onverzadigde gevoel. Ik kan het niet goed verteren dus het vult niet. In het verleden kreeg zelfs een diëtiste hoofdpijn omdat ik niet afviel van een eetplan met maar 1000 calorieën op een dag en maar aan bleef komen.

Ik hoop dat ik nog 10 kilo er af kan krijgen op deze manier. Niet voor mijn looks, maar voor mijn gezondheid. Dit is voor mij ook een zoektocht geweest naar een stabiele manier van eten vinden die bij mij past. En nog steeds schaaf ik aan de details. Koken is immers een van mijn grote liefdes. En koken wanneer er sprake is van voedselintoleranties betekent niet automatisch dat je zwaar beperkt bent in je ingrediënten. Ik heb veel alternatieven leren kennen die net zo smaakvol zijn en mijn recepten zijn nog steeds erg lekker als ik af ga op jullie commentaren ;)

15 pakken suiker!

Zelf kijk ik niet (meer) naar BMI. Dan zou ik nog minstens 5 extra kilo kwijt moet raken dan mijn streven is. Zo skinny worden is niet wat ik voor ogen heb. Dat past niet bij mij. Mijn curves zouden dan ook grotendeels verdwijnen en dat wil ik niet.

Afgelopen week moest ik nieuwe broeken halen. Ik had geen broek meer die ik niet steeds op moest hijsen. Dat was ook niet heel gek aangezien ik maat 46 droeg en met twee broeken in maat 40 en 42 de winkel weer uit ging.

Stiekem ben ik best trots dat ik dagelijks 15 kilo minder bij me draag en ik hoop echt dat ik daar 25 van kan maken. Op de foto’s in dit artikel zie ik zelf ook heel duidelijk het verschil met twee jaar geleden. Ik visualiseer wel eens hoeveel 15 kilo eigenlijk is. Een opgestapelde toren van kilopakken suiker. Allemaal weg. Toedeloe en hopelijk tot nooit meer ziens!

17 Comments
 1. SubhanAllah wat erg eigenlijk dat je er zo lang mee rondliep en dat professionals dus echt geen idee hadden. Maar elhamdulilah heb je nu het ei (ownee geen ei) uitgevonden.

  Persoonlijke artikelen vind ik trouwens de leukste voor.

 2. Wauwwwwww topper! Echt superknap dat je dit is gelukt! Gewoon 15 kilo!

  Was je trouwens nooit bang de afvalstoffen in je borstvoeding terecht kwamen? Dat is namelijk echt een reden die mij tegenhoud om echt bewust met afvallen bezig te gaan.

  1. Thanks hihi.
   Eigenlijk niet. Ik had onthouden dat als je langzaam afvalt er geen probleem is met eventuele afvalstoffen in de borstvoeding. Die 15 kg is verspreid over ongeveer anderhalf jaar. Ongeveer een kilo of minder per maand. Dat is zo weinig dat er geen risico is.

 3. Wauw ik vind het enorm knap van je! Mooi dat je dit hebt weten bereiken door verandering van leefstijl. Veel effectiever, gezonder en beter op de lange termijn dan gekke crash diëten. Ga zo door :-) liefs!

 4. Wauw echt super goed gedaan.Als je ook kijkt hoe wij tegenwoordig eten en wat wij eten is het allemaal teveel en geeft onbalans in het leven. Ik denk dat wij als mensen gewoon minder moeten gaan eten vooral omdat de beweging wat er tegenover staat zo weinig is. Alles met de auto, ov aan een bureau zitten werken etc. Het gaat allemaal om balans en jij bent een goed voorbeeld van hoe je dat moet doen.

 5. Wat goed van je zeg! Ik reageer volgens mij ook niet goed op tarwe. Heb last van een spastische darm en soms lijkt het eten van brood en koolhydraten dit alleen maar te verergeren.

  Ik denk dat ik mijn eetpatroon ook maar stukje bij beetje ga wijzigen.

  1. tarwe en de koolhydraten zoals aardappelen rijst is voor ook een ramp. Ik had ook last van spastische darmen. Sinds ik geen vlees meer eet heb ik nergens meer last van. Ik eet nu plantaardig en ik heb totaal nergens meer last van. Zoveel rust in mijn lijfje sinds ik mijn levenswijze heb veranderd.

 6. Goed
  Topper!! Dieeeten heeft voor de meeste mensen geen zin. Fijn dat je zelf hebt uitgevogeld wat het beste voor je werkt. En die 25 kilo?? Makkie als je zo doorgaat :*

 7. Wat goed van je dat bent afgevallen :). Ik heb hetzelfde als jij met tarwe. Ik moet er heel erg mee oppassen. Als ik eet als een standaard persoon met bijvoorbeeld 4 boterhammen per dag dan kom ik als een gek aan…precies wat je zegt met een 1000 cal dieet. Echt knudde. Ik eet nu veel groente. Ik begin mijn dag met een smoothie, voor lunch een grote salade en dan mijn avond eten. Ik ben nu in totaal 18 kilo afgevallen en dan eigenlijk niet door een dieet. Ik heb gewoon mijn levenswijze veranderd. Ik heb wel een cheatday ingelast. Dus op die dag eet ik lekker zelfgemaakte pizza, een chipje of een lekker ‘slecht’ ijsje…hahahaha! Op deze manier hou ik het heel goed vol…het kost me totaal geen moeite. Weet gewoon dat ik voorzichtig moet zijn omdat ik heel snel aankom. Maar ik geniet wel van alle lekkere groente, fruit en salades. Het geeft me een heerlijke energie. Ik drink ook veel water en mijn huid is zo mooi glad geworden…ik glans :). Ik ben zo blij dat ik zie dat jij ook niet op dieet bent, maar je levenswijze aanpast. That’s the key. xx

 8. Dat anders eten zoveel effect kan hebben! En ja, borstvoeding geven werkt natuurlijk ook wel, maar zoals je zei is dat nu wel veel minder. Ik vind het echt heel fijn voor je en het zal vast onwijs goed voelen ook! You go, girl ;-)

 9. Respect, je bent echt een voorbeeld voor me :-)
  Heb al 2 diëtisten gehad, maar geen van beide heeft me kunnen helpen.
  Op welke manier ben je tot de ontdekking gekomen welke producten wel en niet goed voor je zijn, hoe heb je dat aangepakt?

  Groetjes
  Hanneke

Leave a Reply

Your email address will not be published.