Dit is borstvoeding

Vandaag in ‘Dit is Borstvoeding’ Ummu Rayhana. Mama van 3 kindjes waaronder een tweeling. Haar ervaring met een tweeling en nog een ouder kindje aan de borst? Je leest het vandaag. 

Kennis hielp mij

In 2011 kwam ik er achter dat ik zwanger was. Ik was vooral bezig met wat er allemaal in mijn buik gebeurde. Ik zag mijn lichaam veranderen, maar was er niet bewust van dat het zich voorbereidde op het voeden van mijn toekomstig kindje. In de laatste maanden zou ik nog wel een cursus volgen over borstvoeding, omdat me dit wel nuttig leek en het werd toch vergoed.

Ik zou mijn kindje moedermelk gaan geven, omdat ik dit nou eenmaal een logische keuze vond. Mijn zus had al haar drie kinderen langdurig borstvoeding gegeven en ik zou dat ook doen. Meer informatie dacht ik verder niet nodig te hebben.

Mijn dochter kwam na een heftige bevalling op de wereld. Terloops hoorde ik de verpleegkundige zeggen dat haar temperatuur wat aan de lage kant was en dat ze haar misschien een cupje melk zouden geven. Ik reageerde dat dit toch niet perse hoefde.

Mijn zus was net een maand eerder bevallen van een zoontje, waarbij ik had gezien dat de verloskundige haar adviseerde om een kruik hiervoor klaar te maken. Gelukkig heeft de verpleegkundige hierdoor uiteindelijk niks aan mijn dochter gegeven. Achteraf ben ik zo blij dat ik die kennis bij mijn zus had opgedaan.

Natuurtalent

Het leven van een moeder zijn begon. Ik vond het borstvoeden op zich heel fijn, het gaf me de mogelijkheid om de hele tijd bij mijn dochter te zijn en me met haar te verbinden. Ik hoorde van de kraamzorg dat mijn dochter een natuurtalent was.

Het klonk in mijn oren alsof borstvoeding iets moeilijks was, maar dat het bij mij makkelijk verliep. In de eerste dagen waren mijn tepels wat gevoelig en ik had ook wel wat kloven. Gelukkig ging dit na een paar dagen over.

Leren van andere moeders

Mijn dochter was de hele dag bij me en dat zou de komende weken, maanden en jaren blijven. Ik dacht dat het normaal was dat ze de hele dag dronk, omdat zij dit deed. Doorslapen deed mijn dochter niet en in haar eigen bedje slapen uiteindelijk ook niet.

Het was een tijd dat ik ook veel las over borstvoeding. Eerlijk gezegd kan ik me herinneren dat ik in die beginperiode op Facebook groepen zag voorbij komen die gingen over borstvoeding. Ik weet nog dat ik tegen mijn zus zei, dat ik het zo overdreven vond; een aparte groep voor borstvoedende moeders. Nu weet ik wel beter; ik heb heel veel uit de verhalen van andere moeders kunnen leren.

Ik werd zogezegd bijna fanatiek in het promoten van borstvoeding. Nu herken ik dit gedrag ook wel eens bij andere borstvoedende moeders.

Borstontsteking

Rond de negen maanden kreeg ik een heftige borstonteking te pakken. Ik had drie dagen hoge koorts en een pijnlijke borst. Wanneer mijn dochter er uit dronk, leek het of er allerlei naalden in werden gestoken. Een antibioticakuur wou ik niet aan beginnen, omdat ik niet wilde dat er iets in de melk terecht kwam.

Overdag hielp mijn familie met mijn dochter en legde haar bij me neer aan de borst, wanneer ze om melk vroeg. ‘s Nachts sliep ze gewoon bij me in bed, want zij was niets anders gewend, ziek of niet ziek.

Zwanger van een tweeling

Toen raakte ik opnieuw zwanger, van een tweeling. Ik heb altijd de intentie gehad om mijn dochter twee jaar borstvoeding te geven en dit bleef onveranderd. Ik was bang dat ik zou opdrogen en ik mijn dochter haar moedermelk zou onthouden. Gelukkig liep het redelijk goed. De melk droogde halverwege de zwangerschap wel op, maar mijn dochter bleef zo nu en dan langskomen om even aan de borst te komen.

Wel zal ik nooit dat moment vergeten, toen er na enkele weken weinig melk uitkwam en mijn dochter uit frustratie en teleurstelling heftig huilde. Zo kom je er achter wat de moedermelk voor je kind betekent.

Gelukkig kwam de melk aan het einde van de zwangerschap weer op gang en mijn dochter kwam ‘s nachts weer vaak drinken. Ik had besloten om door te gaan met het voeden van mijn dochter na de komst van de tweeling. Ik vond het voor haar al een heftige ervaring; mama delen met twee andere kinderen, dat ik besloot om door te gaan. Ik was bang voor een negatieve ontwikkeling van haar persoonlijkheid.

Tandemvoeden

De tweeling kwam op de wereld en het borstvoeden ging weer goed. Ik voedde hen met een tweelingborstvoedingskussen, wat het allemaal een stuk gemakkelijker maakte. De kraamzorg opperde na een week nog over bijvoeding, omdat één van de kinderen te weinig aankwam. Ik koos ervoor om de boel de boel te laten en mijn kinderen dag en nacht aan de borst te houden, om de melk te stimuleren.

Mijn dochter dronk zo nu en dan nog steeds bij me, al vond ze het soms moeilijk dat ze niet meer zo vaak kon drinken. Op een gegeven moment heb ik met haar afgesproken dat ze alleen bij het opstaan en slapen gaan bij mij aan de borst kon, om mijzelf een beetje te ontlasten.

Tweeling aan de borst

Nu is de tweeling het jaar gepasseerd en drinken ze nog steeds bij mij aan de borst. Mijn dochter drinkt nog steeds enkele keren bij mij. Ik besef dat de tweeling zoveel van mijn aandacht opslokt, dat zij die momentjes nodig heeft.

Ik ben geen fanatiekeling meer die anderen wil overhalen om borstvoeding te gaan geven. Wanneer het onderwerp ter sprake komt, kan ik er wel genoeg over vertellen. Ik ben zoiezo een wandelende promotor van borstvoeding, met mijn tweeling aan de borst.

Er valt veel te zeggen over waarom ik borstvoeding geef, maar uiteindelijk doe ik het voor mijn kinderen en de band die ik met hen hierdoor opbouw. Ik zie borstvoeding als een lijntje tussen jou en je kind, die je voor de rest van je leven blijft behouden.

Lieve Umm Rayhana bedankt dat jij je verhaal wilde delen!

Wil jij ook je borstvoedingsverhaal delen?

Lees je dit artikel en denk je, ik wil ook mijn verhaal en ervaringen delen en is dit nog niet eerder online gepubliceerd? Hier vind je alle informatie over het insturen van jouw verhaal.

Echte mama’s, echte verhalen. Dit is borstvoeding!