Dit is borstvoeding

Vandaag in ‘Dit is Borstvoeding’: Sandra. Mama van 7 prachtige kinderen die nu 15 jaar borstvoeding geeft. Ben je benieuwd naar haar ervaringen?

15 jaar borstvoeding

Mijn borstvoedingsverhaal begint in januari 2001 en loopt nog steeds!
Ik geef namelijk al 15 jaar borstvoeding.  Met korte tussenpozen heb ik al mijn kinderen zelf gevoed. Zwanger van ons eerste kind wist ik een ding zeker: ons kind kreeg borstvoeding. Vanzelfsprekend. We haalden dan ook geen flesjes en poeder in huis. Die hadden wij niet nodig!

Aan moedermelk geen gebrek

Onze zoon was een gulzige drinker, mijn melk stroomde al na 1 dag en mijn toeschietreflex was geweldig. Soms verslikte hij zich er gewoon in. Ook was er aan melk geen gebrek, ik had wel 2 kinderen kunnen voeden! Soms vond ik het wel eens lastig dat we zo aan elkaar gebonden waren, maar eigenlijk was het ook wel fijn zo dicht bij hem te moeten zijn. Ik denk dat ik er vooral aan moest wennen een moeder te zijn.

De meeste moeders om mij heen stopten na 6-12 weken. Maar ik bleef zelf voeden. Soms maakte iemand wel eens een opmerking die me wat onzeker maakte over deze keus, maar ik wuifde dat vlot weg. Ik kon gewoon niet geloven dat koemelk bewerkt tot poeder en wat ik met water weer aan moest lengen, beter zou zijn voor mijn kindje dan de melk die mijn eigen menselijke lichaam voor hem maakte. Toen hij 6 maanden was menstrueerde ik weer en 2 maanden later was ik zwanger van een volgend kindje. Ik ben toen gestopt met zelf voeden, want dat was het advies wat ik kreeg. Hoe weinig wist ik en hoe slecht was de voorlichting…

Een andere ervaring

Na een prima zwangerschap werd onze eerste dochter geboren. En hoe anders was zij dan haar broer! Heel vaak kleine beetjes drinken en heel langzaam. Ze was 4 maanden toen ze tanden kreeg en mij flink beet. Mijn tepel was helemaal stuk. Mij werd gezegd te stoppen met voeden. Maar dat weigerde ik. Ze was veel te jong nog, wonden genezen wel.

Toen ze een jaar was dronk ze nog 7 a 8 keer per dag. Het commentaar hieromtrent was flink soms. Ik verwende haar, zo vaak drinken was niet normaal. Gelukkig stond ik intussen wat steviger in mijn schoenen. Ik ging ondertussen ook naar moederbijeenkomsten van de VBN. Ik vond het prettig met anderen ervaringen uit te wisselen. Ik kon me soms behoorlijk eenzaam voelen, maar op die bijeenkomsten was ik normaal. Toen ze 17 maanden was zijn we gestopt. Het was goed zo.

Weer goedbedoelde adviezen

Ons derde kind en tweede dochter werd geboren. En ook haar gaf ik borstvoeding. En weer was het anders. Zij spuugde ontzettend veel. Ook hier kreeg ik allerlei goedbedoelde adviezen, maar die vaak nergens op sloegen.

Gelukkig vonden we een osteopaat die ons kon helpen. De verdere borstvoedingsperiode verliep zonder problemen. Mijn menstruatie bleef deze keer zelfs 14 maanden uit.

Wil ik tandemvoeden?

En toen was ik wederom in verwachting. Ondertussen wist ik dat voeden en zwangerschap best samen kunnen gaan en ik bleef dan ook borstvoeding geven aan onze derde. Tandemvoeden leek me zelfs wel wat! Dat ging ik doen! Maar naarmate de zwangerschap vorderde kwam ik toch terug op mijn besluit. Ik moest er niet aan denken. En dus bouwde ik de borstvoeding af. Toen ze twee jaar was en haar broertje niet lang meer op zich zou laten wachten zijn we helemaal gestopt.

Mijn eerste kloof
Ons vierde kindje, onze zoon, ons kerstkind, werd geboren en wat was ik bij hem blij dat ik zelf voedde. Hij huilde best vaak en borst was een goed middel hem te troosten. Vooral ’s nachts was dat erg prettig. Ondertussen keek niemand er meer van op dat ik lang voedde en zo vaak als nodig was. Mensen waren ondertussen gestopt met mij adviseren en lieten me mijn gang gaan. Toen hij bijna een jaar oud was kreeg ik mijn eerste kloof. Pijnlijk. Maar gelukkig genas dat ook weer. Ook deze zoon heeft 2 jaar borstvoeding gekregen.

15 jaar borstvoeding

Foto Sandra en Hanna | Copyright Mirjam van den Berg

Vloeibare liefde

En vlak voor zijn derde verjaardag bracht ik ons vijfde kind, onze derde zoon ter wereld. Een klein friemeltje die ik maar al te graag aan mijn borst legde voor een slokje melk, mijn vloeibare liefde.

Mijn lichaamswarmte kon hij goed gebruiken, de kleine man. Hij lag dan ook de hele dag lekker bij mij. Niemand die mij nog wat deed. Wij trokken ons eigen plan! Bij dit kind verliep de borstvoeding vanzelf. Zo gemakkelijk.

Ik draaide er ondertussen ook mijn hand niet meer voor om. Was ik aan het voeden, maar moest ik ondertussen boterhammen smeren voor een ander kind? Ik kon het allemaal tegelijk!
Deze keer voedde ik 22 maanden. Tot net voor de komst van ons zesde kind, onze derde dochter. Zij werd geboren op de verjaardag van haar jongste broer. Wat een cadeautje! Vanaf het begin is ze dol geweest op mijn moedermelk. Ze dronk graag en gulzig en vaak. Ook ’s nachts. Maar dat deerde mij niets. Ik legde haar aan en viel zelf ook weer in slaap. Zo sliep zij lekker en kwam ook ik aan mijn rust. Ik heb haar het langst gevoed van allemaal, 26 maanden totaal.

Een zevende kindje!

Toen ik besloot dat het klaar was met voeden was ik 2 weken later zwanger van ons zevende kindje! Onze vierde dochter werd geboren. Haar feestje vierden we met taart en slokjes borstvoeding natuurlijk!

Deze keer verliep de start niet zo heel goed. Hoe kan dat ineens na zoveel jaren zou je denken? Ervaring genoeg toch ondertussen! Maar deze keer had ik tijdens de zwangerschap een ingetrokken tepel. Dat maakte dat mijn tepel erg zacht geworden was. Het eerste drinken na de geboorte was dan ook erg pijnlijk en veroorzaakte kloven.

Een week lang heb ik huilend en met krommen tenen zitten voeden. Vooral bij het aanleggen ging ik door de grond. Maar na die week waren de wondjes genezen en deed het voeden geen pijn meer. Hoe lang zij moedermelk zal krijgen weten we nog niet. Dat zal de toekomst ons leren. Voorlopig zijn we allebei nog zeer tevreden!

Mijn tip

Als laatste wil ik nog de beste tip die ik ooit kreeg met jullie delen. Kijk niet op de klok als je baby ’s nachts ( overdag ook wat mij betreft) komt voor een voeding. Dan hoef je niet te gaan liggen piekeren hoeveel uur je pas geslapen hebt of hoeveel uur je nog maar kunt slapen voordat de wekker weer gaat ;)
Dank je wel Sandra voor het delen van je ervaringen! Wil jij meer lezen van Sandra? Je kan haar volgend op haar eigen blog

Wil jij ook je borstvoedingsverhaal delen?

Lees je dit artikel en denk je, ik wil ook mijn verhaal en ervaringen delen en is dit nog niet eerder online gepubliceerd? Hier vind je alle informatie over het insturen van jouw verhaal.

Echte mama’s, echte verhalen. Dit is borstvoeding!