Dit is borstvoeding

Vandaag in ‘Dit is Borstvoeding’: Des. Misschien ken je deze schrijvende mama al van Des schrijft, Des draagt of Des kookt. In dit artikel vertelt ze over haar ervaringen met borstvoeding.

Kunstvoeding of borstvoeding?

Tja, kunstvoeding of borstvoeding, die eeuwige discussie weer he. Ik ben natuurlijk voor borstvoeding want ik geloof er heilig in dat het echt gezonder is dan kunstvoeding. Maar natuurlijk is kunstvoeding echt niet slecht. Ik ben moeder van 2 kleine monsters en heb bij beide een andere weg met borstvoeding bewandeld.

Adam kwam 6 weken te vroeg

We beginnen even met mijn oudste zoontje, inmiddels 2 jaar oud. Hij werd 6 weken te vroeg geboren en moest eerst 2 weken in het ziekenhuis blijven om aan te sterken. Vanaf dag 1 ging ik kolven, om de 3 uur. Mijn productie kwam zo mooi op gang. In het ziekenhuis waar mijn zoontje lag was er maar 1 verpleegkundige, notabene een man, die op een gegeven moment zei: “Waarom kolf je de hele tijd en leg je hem gewoon niet aan?”. Aanleggen? Ik had geen flauw idee hoe het moest.

Op een gegeven moment heb ik toch een verpleegkundige gevraagd om mij te helpen. Adam was echter nog te zwak om aan de borst te drinken en het feit dat de verpleegkundige hardhandig zijn hoofdje vastpakte en het maar tegen mijn borst aandrukte hielp ook voor geen meter. “Zie je”, dacht ik, “het gaat helemaal niet lukken”.

Toch bleef ik kolven. Na 2 weken mocht Adam mee naar huis, maar omdat hij al 2 weken in het ziekenhuis had gelegen had ik maar recht op 4 uur kraamzorg. In die 4 uurtjes heeft de kraamhulp zoveel mogelijk geholpen. Gelukkig kwam zij met het idee om een lactatiedeskundige erbij te halen en samen met haar is het mij gelukt om Adam eindelijk aan te leggen.

Te weinig kennis

Vanaf toen ging het goed al bleef ik ontzettend onwetend. Geen idee dat ik bij regeldagen juist zoveel mogelijk moest aanleggen, terwijl ik juist dacht dat mijn productie naar beneden ging en ik dan maar ging bijvoeden met kunstvoeding. Toch bleef ik borstvoeding geven en toen ik na mijn verlof weer aan het werk ging bleef ik kolven. Tot 7,5 maand heeft Adam borstvoeding gekregen en toen was ik er echt klaar mee. Mijn productie bleef maar dalen en ik had geen idee hoe ik dat weer moest opschroeven dus ik stopte ermee.

Een hele andere ervaring bij Ayoub

Hoe anders was het bij Ayoub, mijn tweede zoontje. Ik beviel thuis en had meteen huid op huid contact met hem. De bv kwam meteen goed op gang en vanaf dag 1 dronk Ayoub al goed aan de borst. Ik heb me heel goed ingelezen dit keer: ben gaan voeden op verzoek en ben bij regeldagen gewoon blijven aanleggen. Ik lette extra goed op mijn voeding en dronk extra borstvoedingthee als de productie even naar beneden ging.

Inmiddels is Ayoub bijna 15 maanden en ik geef nog steeds borstvoeding. Mijn doel was in ieder geval 1 jaar bv en dat is gelukt. Nu ben ik rustig aan het afbouwen.

Terugkijkend op mijn ervaringen

Ik ben dus een moeder die ervaring heeft met borstvoeding wat goed ging maar ook wat minder ging. Nu achteraf vind ik het zo jammer dat de verpleegkundigen in het ziekenhuis mij niet hielpen met huid op huid contact, het juist aanleggen en zorgen dat mijn bv goed ging.

Ik ben echt super blij dat de borstvoeding nu goed gaat, iets wat ik zo graag wou, maar ik vind het ook erg zwaar. Dat (vooral in het begin) ik de enige ben die Ayoub voeding kan geven, het goed blijven eten, zorgen dat de bv productie goed blijft, het zorgt voor veel energie. En toch zou ik het bij een eventueel derde weer zo doen.

Lees je goed in

Verder nog wat tips voor (aanstaande) mama’s: lees je goed in want het valt me op dat je nergens echt hulp bij krijgt bij het geven van borstvoeding. Voed op verzoek, let niet op de klop en blijf goed voor jezelf zorgen. En lukt het ondanks dit allemaal toch niet? Helemaal niet erg, elke druppel melk die je geeft is mooi meegenomen en een supermoeder ben je toch :).

Des, dank je wel voor het delen van jouw ervaringen!

Wil jij ook je borstvoedingsverhaal delen?

Lees je dit artikel en denk je, ik wil ook mijn verhaal en ervaringen delen en is dit nog niet eerder online gepubliceerd? Hier vind je alle informatie over het insturen van jouw verhaal.

Echte mama’s, echte verhalen. Dit is borstvoeding!