Van relaties die stuk lopen tot vermoeidheidsklachten of ziekte van de moeder of een onrustige baby. Herken jij dat wanneer een moeder klaagt over hoe ze zich voelt of waar ze last van heeft, er het antwoord komt ‘Of ze misschien niet beter kan stoppen of minderen met de borstvoeding…’?

Het is allemaal de schuld van de borstvoeding…

Professionele (medische) hulpverleners roepen (te) snel dat een moeder maar moet stoppen met borstvoeding geven en kunstvoeding moet geven als bijvoeding of volledig vervangen. Ik zal het er maar op houden dat ik er stevige jeuk van krijg wanneer ik dat hoor.
Onvoldoende feitelijke kennis hebben over borstvoeding is helaas een veel gehoorde reden om borstvoeding als het zwarte schaap te kenmerken. Alhamdulillah hebben wij van Allah subhana wa ta’aala de gunst van het geboorterecht gekregen. Een verplichting, vastgelegd in de heilige Quran door onze Schepper, de Wijze en Alwetende.

Dit vastgestelde recht maakt dat de bekende discussie ‘borstvoeding versus flesvoeding’ zoals die vaak elders gevoerd wordt voor ons niet opgaat. Want we zijn het er gelukkig allemaal over eens dat niets Zijn creatie en richtlijnen kan overtreffen, alhamdulillaah.
Om mij heen hoor ik veel verhalen met borstvoedingsondermijnende adviezen van medische professionals. Om over het consternatiebureau maar niet te spreken…

Ook de berichten in de IBO Halimah inbox geven heel duidelijk weer dat het in onze westerse wereld overduidelijk met regelmaat ontbreekt aan adequate borstvoedingskennis onder medisch geschoolde hulpverleners.

Het is voor mij in ieder geval een gigantische schop onder mijn achterkant geweest om zelf zoveel mogelijk te (blijven) leren over borstvoeding. Deze verdieping in feitelijke kennis heeft me regelmatig interessante discussies opgeleverd. Vaak onderschatten anderen (waaronder ook professionals) hoeveel kennis een (momenteel) huismoedertje kan hebben over materie waarin zij zelf geschoold (horen te) zijn.

In mijn utopie heeft elke zuster dusdanig voldoende kennis over borstvoeding dat zij ook haar medezusters kan helpen en ondersteunen tijdens de lactatieperiode.
Borstvoeding bestaat niet alleen uit je baby kunnen aanleggen en weten hoe het werkt. Borstvoeding draait ook om weten hóe je andere moeders moet steunen.

Net even dàt stukje informatie geven, een lach of vriendelijk woord richting een andere voedende moeder, een schouderklopje, een knuffel of de moed inpraten om door te gaan. Borstvoeding bestaat niet alleen maar uit je kennis droppen en verder gaan. Mentale steun en een luisterend oor zijn net zo belangrijk.

Borstvoeding is ook zusterschap. Een spiritueel gegeven, alhamdulillaah. Samen zijn we sterk en kunnen we groeien en ontwikkelen, in shaa’Allah.

Moge Allah ons allemaal bijstaan en leiden in het volbrengen van het geboorterecht van onze kinderen en onze zusterbanden versterken, Ameen.

Madelon

Geschreven voor Islamitische Borstvoedingsorganisatie Halimah

Heb jij de winactie voor een Carriwell voedingsbh in maat naar keuze al gezien? Doe snel mee!