kippensoep

Vroegâh dacht ik dat het maken van je eigen bouillon heel veel werk was. Inmiddels weet ik beter. Je hebt er vrij weinig werk aan, het kost alleen een paar uren van je tijd.

Kippensoep en lamssoep van zelfgetrokken bouillon maken we regelmatig. In veel Arabische gerechten wordt ook gebruik gemaakt van bouillon. En zodra je eenmaal gewend bent aan de homemade bouillon smaakt de winkelversie echt niet lekker meer!

In dit recept laat ik je mijn basisrecept zien voor kippenbouillon waar je heerlijke kippensoep mee maakt. Uiteraard aan te passen aan je eigen smaak. Mijn combinatie van smaakmakers is ontstaan uit een combi van de arabische en caribische smaken. Een lekkere variatie op de standaard kippensoeprecepten.

Dit recept maakt 2 liter goed gevulde kippensoep. Ik vries altijd een of twee porties in voor dagen dat ik geen zin of tijd heb om uitgebreid te koken.

Wat heb je nodig

 • 2 grote kippenpoten samen 1kg
 • 10 kardemompeulen
 • 10 zwarte peper
 • 1 kaneelstokje
 • 1 gedroogde limoen
 • 1 bevroren madame Jeanette
 • 1 gepelde ui
 • 1,5 liter water
 • volle el vegan bouillonpoeder (optioneel)
 • 250 gr geschilde (zoete) aardappel in stukjes
 • 250 gr geschilde wortel in stukjes
 • 250 gr groente naar keuze
 • Soeppan met deksel
 • Zeef en ruime kom

Bereiding

kippensoep

Neem je pan en doe daar de kippenpoten t/m het water in. Breng alles aan de kook met het deksel er op. Zodra het water kookt draai je het vuur helemaal zacht. Laat je bouillon zachtjes pruttelen voor ongeveer 2 uur. Ik maak ondertussen de aardappel, wortel en andere groente naar keuze klaar voor gebruik. Deze keer heb ik kleine sugar snaps gebruikt.

Ik heb trucje bij het gebruik van de Madame Jeanette peper. Ik koop ze en vries ze in. Dan kan ik ze in een gerecht gebruiken en geeft de peper zijn smaak af zonder echt ontploffingsgevaar op je tong te geven. Lekker pittig zonder de hitte. Wel even opletten dat je de peper niet per ongeluk uitknijpt bij het verwijderen hehe.

Verwijder de Madame Jeanette na 1 uur als je alleen de smaak wilt. Wil je een beetje pit in je soep dan laat je de Madame Jeanette 1,5 uur meepruttelen. Hou je van echt pittig, dan kun je deze er na 2 uur uitvissen. Uiteraard is helemaal weglaten ook een optie.

kippensoep

Tijd om de bouillon te zeven. Voorzichtig, want heet! Plaats de zeef op je kom. Haal de kip uit de bouillon en leg deze even apart. Giet de bouillon langzaam door de zeef. De inhoud van de zeef kun je daarna weggooien.

De bouillon gaat terug de pan in en weer op het vuur. Ik doe de aardappel, wortel en overige groente erbij en laat dit koken tot ze gaar zijn. Ondertussen kun je de afgekoelde kip van de botten plukken.

kippensoep

Zodra je groenten en aardappel gaar zijn gaan de stukjes kip er weer bij. Extra op smaak brengen met zeezout, zwarte peper en eventueel vegan bouillon.

Eet smakelijk!