Ik experimenteer al een aantal maanden om met speltbloem echt lekkere pizza te krijgen. Lekker zacht en soepel pizzadeeg wat een krokante dunne bodem geeft en lekker zacht van binnen blijft. Mijn recept voor homemade pizzasaus mag hier natuurlijk ook niet bij ontbreken. Beleg je pizza met de toppings van je keuze en afbakken maar!

Vanwege intolerantie van tarwe van mij en de peuter gebruiken wij speltbloem, bij voorkeur Duitse speltbloem van de molen. Natuurlijk kan je dit recept ook met tarwebloem maken. Je zal dan alleen de hoeveelheid water aan moeten passen. Spelt heeft minder vocht nodig dan tarwe.


Wat heb je nodig voor (spelt) pizzadeeg

  • 1 kilo (spelt)bloem
  • 14 gr gedroogde gist
  • ongeveer 500 ml lauwwarm water
  • 60 gr (geiten)yoghurt
  • 40 gr goede kwaliteit olijfolie
  • 10 gr zeezout

Met deze hoeveelheid pizzadeeg maak ik 2 hele grote plaatpizza’s (ik heb een Smeg oven van 90 cm breed). En ik hou nog wat deeg over om kleine pizza’s voor mister Z te maken. Je kan het recept uiteraard halveren als je niet zoveel deeg nodig hebt. De rijstijd blijft wel hetzelfde.

Bereiding (spelt) pizzadeeg

Ik gebruik mijn Kenwood keukenmachine om te kneden maar je kan het natuurlijk ook met de hand doen.

Meng de gist met de speltbloem. Laat de keukenmachine op lage stand draaien en voeg beetje voor beetje 400 ml van het lauwwarme water toe. Laat de rest even staan.

Meng in een kommetje de olijfolie, (geiten)yoghurt en zeezout. Ik gebruik de extra vierge olijfolie van Aldi. Normale yoghurt of plantaardige yoghurt kun je natuurlijk gebruiken. Wij gebruiken geitenyoghurt ivm koemelkallergie.

Voeg de inhoud van je kommetje toe aan het deeg en laat dit goed doorkneden. Nu kun je het resterende water beetje voor beetje toevoegen. Het deeg moet zacht zijn maar mag niet plakken aan de kom.

Je merkt dat het deeg goed is zodra het deeg goed te kneden is maar niet meer aan de wanden van de kom blijft plakken. Ik dek de kom dan af en laat rijzen op een warme plek in huis. Handige trucjes voor rijzen zijn een schone badmuts over de kom met deeg of een zakje wat precies om mijn kom past.

Het deeg zal verdubbelen in 1 tot 2 uur afhankelijk van de kamertemperatuur. Ik geef zelf de voorkeur aan een langere rijstijd omdat dat het deeg nog zachter maakt.

Als het deeg klaar is met rijzen haal je het uit de kom en kneed het met de hand kort door en verdeel het in drieën. Ik gebruik bakpapier op mijn bakplaten zodat ik ze niet in hoef te vetten. Met een deegroller rol ik het deeg uit op een bebloemd oppervlak tot de vorm van mijn bakplaat. Daarna verplaats ik het op de bakplaat en rol het daar verder uit.

Tijdens het rijzen maak ik de pizzasaus en zet ik mijn toppings klaar.

Je pizza beleg je met alles wat je lekker vindt. Op de foto zie je pizza saus, belegen geraspte kaas, champignons, mozzarella en stukjes döner. Op de foto bovenaan het artikel zie je hoe de pizza er gebakken uit ziet met nog meer belegen kaas en jalapeño’s.

Pizza afbakken

Verwarm je oven voor op 220 graden met onder- en bovenwarmte. Heb je een heteluchtoven die met een ventilator de warmte door de oven blaast zet de oven dan op maximaal 200 graden. Anders verbrand de topping van je pizza terwijl het deeg nog niet gaar is.

Mijn grote plaatpizza’s hebben 15 minuten nodig om gaar te worden. Kleinere pizza’s garen al in 8-12 minuten.

Pizza bewaren

Ik maak grote plaatpizza’s zodat we altijd pizza overhouden. Handig om in te vriezen voor een dag dat je even niet wilt koken. Je snijd de pizza dan in stukken en vriest ze in zakjes in.

Pizza kun je een dag of drie in de koelkast bewaren en warm maken in de oven of magnetron.

In de vriezer blijven de stukken pizza rustig drie maanden goed. Wil je ze gebruiken dan ontdooi je de pizza en warm je deze op in de magnetron of oven.