Sinds ik W. ken maakt hij elke Ramadan yoghurtsalade. Eerst dacht ik dat hij een soort tzatziki maakte maar door de Sudanese sesamolie krijgt het een hele andere smaak. Fris en verrassend. Mocht je hier nou niet aan kunnen komen, gebruik dan niet de Aziatische sesamolie maar een goede kwaliteit olijfolie of culinaire arganolie. Sudanese sesamolie is ongebrande sesamolie. Je vindt dit meestal in Arabische toko’s. Ik hoorde laatst ook dat het bij de Ekoplaza verkrijgbaar is.

Sudanese yoghurtsalade is een smakelijke manier om vocht, eiwitten en vezels aan te vullen. Dit heb je wel nodig na een lange dag vasten. Het is heel makkelijk te combineren als bijgerecht. Het smaakt lekker bij zowel vlees, als vegetarisch. Ook blijft het een paar dagen goed zodat je het niet elke dag hoeft te maken.

Het is het lekkerste om deze salade een poosje te laten intrekken voordat je hem op tafel zet. Maak hem dan ook bij voorkeur ‘s middags wanneer je hem ‘s avonds op tafel wilt zetten. Zo komt alles goed in balans. Op een warme dag is het ook heerlijk om dit een poosje in de koelkast te zetten zodat hij goed koud kan worden.

Zoek je verder nog inspiratie voor lekkere ramadan gerechten, bekijk dan eens mijn Ramadan-weekmenu’s.

Sudanese Yoghurtsalade met Komkommer

Madelon

Equipment

 • Kom
 • Dunschiller

Ingrediënten
  

 • 1 komkommer
 • 225 gram yoghurt naar keuze
 • 1 dikke teen knoflook
 • 1 theelepel zeezout
 • 1 theelepel zwarte peper
 • 75 ml water
 • ongebrande sesamolie Sudanese of Somalische, groenbruin tot lichtbruin van kleur

Instructies
 

 • Verwijder de schil van je komkommer. Die maakt de salade bitter.
 • Verwijder met een lepel de zaadjes van de komkommer.
 • Rasp de komkommer en doe het in de schaal waar je je salade in wil serveren.
 • Pers 1 grote teen knoflook en doe het bij de geraspte komkommer.
 • Voeg zwarte peper en zeezout toe.
 • Tijd voor de yoghurt. Wij gebruiken dikke yoghurt, daarom voegen we later ook water toe. Gebruik jij dunne yoghurt zoals biogarde dan is water toevoegen meestal niet nodig.
 • Roer alles goed door elkaar en voeg beetje bij beetje het water toe terwijl je roert. Je wil dat de salade de dikte krijgt van gevulde soep.
 • Besprenkel de yoghurtsalade ruim met Sudanese sesamolie en serveer de salade op kamertemperatuur. De salade blijft goed afgedekt in de koelkast minimaal drie dagen goed wanneer je er met een schone lepel steeds uit haalt wat je wilt eten. Wanneer de salade minimaal een uur rustig kan staan hebben alle smaken zich goed gemengd en is hij het lekkerste.