Sinds ik W. ken maakt hij elke Ramadan yoghurtsalade. Eerst dacht ik dat hij een soort tzatziki maakte maar door de Sudanese sesamolie krijgt het een hele verrassende andere smaak. Mocht je hier nou niet aan kunnen komen, gebruik dan niet de Aziatische sesamolie maar een goede kwaliteit olijfolie of culinaire arganolie.

Sudanese yoghurtsalade is een smakelijke manier om vocht, eiwitten en vezels aan te vullen na een lange dag vasten. Het is heel makkelijk te combineren als bijgerecht en het blijft een paar dagen goed zodat je het niet elke dag hoeft te maken.

Wij eten hem vooral bij vlees en vegetarisch eten, zoek je inspiratie bekijk dan vooral eens mijn Ramadan weekmenu’s.

Normaal blog ik niet in het weekend, maar omdat ik deze heerlijke salade echt in het volgende Ramadan weekmenu wil verwerken moet het online haha.

Wat heb je nodig

  • 1 komkommer
  • 225 gram yoghurt naar keuze
  • 1 dikke teen knoflook
  • volle tl zeezout
  • volle tl zwarte peper
  • 75 ml water
  • ongebrande sesamolie (Sudanese of Somalische, groenbruin tot lichtbruin van kleur)

Bereiding

Verwijder de schil van je komkommer. Die maakt de salade bitter.

Verwijder met een lepel de zaadjes van de komkommer.

Rasp de komkommer en doe het in de schaal waar je je salade in wil serveren.

Pers 1 grote teen knoflook en doe het bij de geraspte komkommer.

Voeg zwarte peper en zeezout toe.

Tijd voor de yoghurt. Wij gebruiken dikke yoghurt, daarom voegen we later ook water toe. Gebruik jij dunne yoghurt zoals biogarde dan is water toevoegen meestal niet nodig.

Roer alles goed door elkaar en voeg beetje bij beetje het water toe terwijl je roert. Je wil dat de salade de dikte krijgt van gevulde soep.

Besprenkel de yoghurtsalade ruim met Sudanese sesamolie en serveer de salade op kamertemperatuur. De salade blijft goed afgedekt in de koelkast minimaal drie dagen goed wanneer je er met een schone lepel steeds uit haalt wat je wilt eten. Wanneer de salade minimaal een uur rustig kan staan hebben alle smaken zich goed gemengd en is hij het lekkerste.

Eet smakelijk!