Zo dit was leuk om te doen. 25 persoonlijke vragen en antwoorden…

1# Waar liggen je roots?

Als je me zou vragen waar ik vandaan kom dan antwoord ik steevast, Veendam. Mijn geboorteplaats. Ik ben opgegroeid in de hoofdstad van Drenthe. De roots van mijn ouders liggen niet in Nederland. Mijn vader komt uit het prachtige Indonesië, van het eiland Java. Mijn moeder heeft haar roots in de Nederlandse Antillen en Portugal liggen.

Ben je nieuw op Waymadi.nl en wil je meer over mij lezen dan kan dat hier.

2# Hoe lang woon je al in Drenthe?

Het grootste gedeelte van mijn leven haha. Ik ben in Veendam geboren, toen ik een dreumes was zijn mijn ouders terug naar de hoofdstad van Drenthe verhuisd.

3# Wat zijn must see locaties in Drenthe?

Nu ga je vast lachen maar ik ga bijna niet op stap in Drenthe…Groningen is echt onze place to be. Al moet ik zeggen dat hier prachtige natuurgebieden zijn waar ik graag ben. In de lente en zomer wandel ik graag in Balloo. Je hebt daar een schaapskudde die je elke dag kan zien, maar de natuur is daar prachtig, open en vooral lekker rustig.

Een dagje dierentuin in Emmen is ook leuk, maar het nieuwe park vinden wij eigenlijk een dikke fail. Veel minder dieren en je moet enorm veel lopen omdat het nu zo groot is geworden.

4# Hoe ga je om met je voeding in combinatie met fibro?

Voeding is voor mij bewust eten. Ik heb er een uitgebreide blog over geschreven die je kan lezen door op de link te klikken.

5# Hoe lang ben je?

Haha ik ben 165 hele cm lang. Of kort. Is maar net vanuit welke hoek je het bekijkt haha.

6# Hoe verwerk je veel groenten in een maaltijd

Hoe verwerk je veel groenten in een maaltijd? Op heel veel manieren. Maar het is ook mindset. Praktisch gezien probeer ik maaltijden samen te stellen uit groenten en een vorm van eiwitten. Daar komt dan soms nog een vorm van koolhydraten bij. Wanneer je groenten als basis van je maaltijd ziet leer je jezelf een ander denk- en eetpatroon aan. Denk bijvoorbeeld aan sauzen of soepen, waar je heel veel groenten in kan verwerken. Salades, warm en koud. En soms pak ik gewoon een zak diepvriesgroenten die ik roerbak met lekker veel kruiden. Het kan soms ook zo simpel zijn door extra groenten aan je normale maaltijden toe te voegen. Het hoeft niet altijd Instagramwaardig te zijn maar het moet altijd lekker smaken, anders heb je ook geen motivatie om het je eigen te maken.

7# Waarom gebruik je spelt, dat is toch ook tarwe?

Ja en nee. Spelt valt samen met tarwe, emmer en eenkorn onder het Tarweras, een grassenfamilie. Dat maakt spelt een tarwesoort, maar niet hetzelfde als tarwe. Een beetje verwarrend is het wel. Mensen die tarwe niet kunnen verdragen kunnen spelt vaak wel verdragen omdat het net zoveel of meer voedingsstoffen bevat, maar vooral de eiwitten in spelt zijn veel beter verteerbaar. Spelt is namelijk veel moeilijk te manipuleren dan tarwe en wordt daarom ook wel omschreven als een oergraan.

8# Je schreef een paar jaar geleden over co-sleeping. Slaapt Z nu wel in zijn eigen kamer?

Haha nee we slapen nog steeds gezellig samen. We hebben nu wat je noemt een ‘familiebed’. Recent hebben we een bed voor Z gekocht wat tezijnertijd ook naar zijn eigen kamer kan verhuizen. Dit bed is zo aan ons bed geschoven dat er een driepersoonsbed ontstaat. Z begint nu zelf wel interesse te tonen in een eigen kamer dus ergens dit jaar gaan we die maar eens inrichten naar zijn wensen en kijken of hij echt over wil. Onze wens om daarin zijn behoefte te volgen (en ons zoveel mogelijk slaaptekort te besparen haha) werkt voor ons als een trein.

9# Wat zijn je favoriete make-up en verzorgingsproducten?

Mijn make-up bestaat uit Everyday Minerals (foundation), MAC (alle overige make-up behalve mascara) en Yves Rocher (mascara). Ik ben nog geen andere producten tegengekomen die deze favorieten van hun ‘Holy Grail’ troon kunnen stoten.

Verzorgingsproducten voor mijn gezicht komen van La Roche Posay, Aloe Propolis Creme en ik gebruik graag oliën zoals arganolie. Mijn haar doet het heel goed op arganolie, Sudanese henna en Jamaican Black Castor Oil. Mijn shampoo en conditioners komen van Lush.

10# Vind je het niet lastig om altijd maar rekening met je allergieën te moeten houden?

Dat zie ik echt als een vraag die iemand zonder allergieën stelt haha. Wanneer je gewend bent aan een bepaald eetpatroon dan mis je de dingen die je niet ‘mag’ ook niet. Je wordt creatiever met eten en waar er in mijn jeugd nog weinig alternatieven bestonden is er nu zo ontzettend veel op de markt.

Wat ik wel vervelend vind is dat als wij buiten de deur gaan eten ik altijd uit moet leggen dat ik allergieën heb en graag een alternatief wil. Maar dat is er niet altijd. Tijdens onze vakantie in Portugal liep ik daar bijvoorbeeld flink tegenaan en dat vond ik wel jammer. Meestal zoek ik daarom van tevoren uit waar we kunnen eten zodat ik ook nog een beetje keus heb in het menu. In het buitenland is dat wat lastiger, daarom houden we meestal wel rekening met onze vakantiebestemmingen omdat we én halal willen eten én ik graag ook tijdens mijn vakantie gevarieerd wil eten én niet steeds fastfood wil.

Het is lastiger om rekening te moeten houden met een kleuter die wel vrijwel alles lust, maar ook allergieën heeft en niet al het eten kan eten door structuur issues. Wij reizen daarom meestal met een halve koffer vol bekend eten haha.

11# Hoe ben je begonnen met bloggen?

Tijdens mijn studie kwam ik ziek thuis te zitten na een zware buikoperatie en verveelde ik me flink. Toen ben ik begonnen met online schrijven en fotograferen. Toen nog op wordpress.com en het hoofdonderwerp was onze kater Fahad haha. Oorspronkelijk heette mijn blog ook Fahad & Co. Waymadi is een samenvoeging van de namen van mij en mijn man die ik sinds 2008 ben gaan voeren. Sindsdien schrijf ik ook over eten. Het begon eerst met het delen van onze maaltijden met ‘What did we eat’ blogs.

12# Hoe ben je in aanraking met de islam gekomen?

Een lang verhaal in het kort: Het geloof waar ik mee opgegroeid ben was niet waar ik mij in kon vinden. Voor ik hubby tegenkwam was ik al geïnteresseerd in de islam maar wist ik niet meer dan het verdraaide beeld wat de media geeft. Ik ben boeken over de islam gaan lezen en vragen blijven stellen aan onder andere hubby en een hele lieve moslima in mijn woonplaats. Na een paar jaar heb ik de keus gemaakt om echt voor de islam te kiezen alhamdulillah.

13# Waarom schrijf je minder persoonlijke artikelen?

Scherpe vraag hehe. Ik vind het eerlijk gezegd lastig om persoonlijk te schrijven omdat ik niet alles wil delen over mijn gezondheid of mijn gezin in verband met onze privacy. Daarom schrijf ik soms wel over specifieke onderwerpen.

Het is niet dat ik er niet over zou willen schrijven. Vooral over mijn gezondheid zou ik meer willen delen ook voor mijn eigen verwerkingsproces.

Ik denk dat er voor veel mensen ook herkenning zal zijn zoals ik al merkte in mijn blog over fibromyalgie waarin ik uitleg hoe ik mijn pijnklachten onder controle houdt. Maar het is voor mij heel lastig om me te verwoorden als je niet ‘alles’ delen kan omdat alles verband met elkaar heeft.

Ergens is de behoefte heel sterk om erover te schrijven om er ook meer bekendheid aan te geven, aan de andere kant is het heel eng om me zo bloot te geven omdat iedereen het kan lezen haha. En bepaalde mensen uit mijn omgeving lezen stiekem mee en hoeven niet alles te weten vind ik. Dus tja, zolang ik twijfel is het bij twijfel niet doen…

14# Hoe gaat het met mister Z???

Alhamdulillah mister Z is inmiddels een flinke kleuter geworden. Lekker eigenzinnig en met veel interesses.

15# Schrijf je nog wel over borstvoeding? 

Yes I do! Vooral op IboHalimah.com, de website van Islamitische Borstvoedingsorganisatie Halimah waar ik actief ben.

16# Wat kijk je graag op Netflix?

Nou…Een heleboel haha maar vooral series. Velvet, Blacklist, Grimm, Dynasty, Call the midwife, White Collar, Zoo, Atypical, Grand Hotel, Code 37, The Sinner, Suits.

17# Leeft mister Fahad nog?

Onze lieve en gekke Fahad wordt dit jaar tien en is al bijna bejaard haha. Grapje. Sinds de verhuizing is hij helemaal in zijn element en lekker veel buiten te vinden. Fahad en mister Z zijn dikke vrienden. Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe deze vroeger harige terrorkip nu veranderd is in een knuffelmonster. Hij is heeeeel geduldig met de soms hardhandige kleuter.

18# Hoe krijg je je hijab zo? 

Nou eigenlijk is dat heel simpel haha. Ik heb er een filmpje van opgenomen dat nog online komt.

19# Naar welke landen ben je geweest en waar zou je nog naar toe willen?

Tot nu toe ben ik in België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië Spanje, Portugal, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Egypte en Sudan geweest.

Op onze reis wishlist staat nu: Saudie Arabië, VAE, Indonesië en Maleisië, Marokko, Turkije en de VS.

20# Wat zijn je toekomstdoelen?

Dat is voor mij een hele speciale vraag. De afgelopen jaren heb ik na de diagnoses al heel wat van mijn plannen en wensen moeten laten varen. Ik ben opgeleid tot jurist en heb een HBO Bachelor of Laws gehaald. Maar, eigenlijk ben ik mijzelf nu aan het herschrijven en daarmee veranderen mijn toekomstdoelen echt 180 graden. Als ik kijk naar carrière doelen dan zou ik in de toekomst een opleiding tot lactatiekundige willen voltooien, meerdere kookboeken uit willen brengen en misschien een eigen onderneming willen starten.

Wanneer ik kijk naar persoonlijke ontwikkeling dan is de lijst oneindig wat ik graag zou willen haha.

21# Draag je een bril?

Yes, vanaf mijn kinderjaren heb ik al een bril. Ik heb geen grote scherpte afwijking maar heb hem wel nodig als ik bijvoorbeeld ga autorijden. Na zoveel meter zie ik gewoon niet zo scherp hehe. In mijn huidige bril heb ik een filtertje laten zetten omdat ik snel last heb van fel licht. Stukken prettiger zo.

22# Wat is je favoriete parfum?

Momenteel Alien Essence Absolue van Thierry Mugler en Chance en Coco Mademoiselle van Chanel op plaats 2 en 3.

23# Heb je piercings?

Ik heb een neuspiercing sinds mijn 18e en in mijn oren allebei twee gaatjes.

24# Wat deed je vanochtend om 8.00uur?

Dan is het hier spitsuur. De kleuter moet naar school. Dus om 8 uur hoort het ontbijt erin te zitten en is het bijna tijd om de jassen te pakken en naar school te lopen of fietsen.

25# Windows of Mac?

Ik ben een Apple gadget girl haha. iPhone, Macbook, iPad, Apple tv. Superfijn.