Wanneer je op vetten functioneert in plaats van koolhydraten blijft het soms puzzelen om genoeg gezonde vetten binnen te krijgen. Binnen de keto recepten zie je daarom vaak ‘fatbombs’ langskomen. Kleine snacks die volgepropt zijn met gezonde vetten.
Fruit fatbombs
Aardbei keto fatbombs smaken naar aardbei roomijs, maar dan met meer een cheesecake of pudding structuur door de agar agar. Gebruik je ander kha fruit maal het dan even fijn of hak het in kleine stukjes.
Ik heb nu meerdere recepten geprobeerd maar de meesten vond ik totaal niet smaken. Dus begon ik zelf te experimenteren. Dit is mijn basisrecept voor keto fatbombs. Ik ben nog aan het experimenteren hier een cheesecake versie van te maken.
De voedingswaarde per stuk is berekend met aardbeien: 1,84 gram koolhydraten, 0,4 gr eiwitten en 15,85 gram vetten.
Wat heb je nodig (maakt 7 stuks van 50 gram)
- 125 gram aardbeien of ander kha fruit
- 200 ml volle room
- 50 gram grasboter
- 4 gram agar agar
- 40 gram erythritol
Variatietips
- Probeer ook eens ander kha fruit in plaats van de aardbeien en verhoog of verlaag de verhouding fruit naar je eigen smaak.
- De room is te vervangen met roomkaas, alleen kook je die niet mee maar voeg je na het koken toe.
- Grasboter kun je vervangen door normale boter, ghee (smaakt sterker) of kokosolie.
- De erythritol is te vervangen door minimaal 8 stevia druppels. Neem dan wel een soort die geschikt is om mee te bakken.
- Eet je niet koolhydraatarm dan kun je uiteraard de erythritol 1 op 1 vervangen door rietsuiker of honing.
Bereiding
Prak het fruit fijn en doe het samen met de room, grasboter en erythritol in een klein pannetje. Breng aan de kook, roer af en toe, en voeg dan de agar agar toe. Ik gebruik nu een garde om geen klontjes te krijgen al lost agar agar wel makkelijk op.
Laat even een paar minuten zachtjes koken en doe dan het vuur uit. Gebruik siliconen cake vormpjes om te vullen. Ik deed in elke vormpje 4 eetlepels, dat is ongeveer 50 gram.
Laat de fruit fatbombs opstijven in de koelkast. Bij mij zijn ze in een uur al stevig. Qua smaak zou ik je de tip geven niet gelijk aan te vallen maar een nachtje te wachten.
Ze zien er lekker uit. Alleen “fatbomb” klinkt niet smakelijk. Krijg nu wel trek in cheesecake. Kan je dit gewoon op een koek onderlaagje gooien?
Hoe moet je deze fatbombs bewaren en hoe lang blijven ze goed?
Bewaren doe je in de koelkast in een luchtdicht bakje. Ze blijven minstens een week goed.
Hi!
Bedoel je met room de kookroom?
Nee geen kookroom, slagroom. Kookroom stoppen ze zetmeel bij, dat is puur marketing in een pakje. Gewoon de goedkoopste volvette pure slagroom.
Hallo Madelon,
Waar is de echte pure stevia verkrijgbaar, agar agar , grasboter en erythritol ?
Stevia en erythritol koop ik bij Greensweet-stevia.nl. Agar agar bij de toko, grasboter bij Jumbo of AH.
Beste Madelon ik heb ze gemaakt en een nacht in de koelkast gezet, maar ze stijven niet op helemaal uitgezakt wat doe ik verkeerd? De smaak is wel goddelijk!
Heb je de agar agar goed afgewogen? En echt goed gekookt?
Hoi, lijkt me heerlijk. Kan je ze ook invriezen?
Uiteraard, het kan dan wel zijn dat je 1 of 2 gram extra agar agar toe moet voegen.