Ga je nu met moeilijke woorden gooien Madelon? Laat ik eerst even uitleggen wat preoccupaties zijn.

Een preoccupatie wordt ook wel ‘fiep’ genoemd. Het zijn bezigheden of interesses die iemand met autisme zo intens kunnen boeien dat het een fijn gevoel geeft om ermee bezig te zijn en daarom (heel) vaak wordt gedaan. Het kan echt van alles zijn en vaak weet de persoon met autisme ook heel veel van dat onderwerp af. Ik word ook niet voor niets vaak een wandelende encyclopedie genoemd. Preoccupaties kunnen helaas ook leiden tot verslavingen, denk bijvoorbeeld aan urenlang gamen, of het nemen van drugs. Die wetenschap is ook een van de redenen waarom ik al een tijd gestopt ben met het spelen van online spelletjes. Ik merk dat ik er makkelijk dwangmatig mee bezig ga zijn namelijk en dat vind ik tijdverspilling.

Een preoccupatie wordt vaak verward met een obsessie. Dan is het gedrag alleen dwangmatig en wordt er echt geen plezier meer uit gehaald. Dwangmatig ergens mee bezig zijn of er steeds aan denken is niet fijn en soms wordt het zelfs een dwangstoornis.

Ook heb je nog repetitieve of stereotype handelingen en tics.

Tics zijn onwillekeurige samentrekkingen van spieren.

Repetitieve handelingen zijn lichamelijke handelingen die constant herhaald worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nagelbijten, met de vingers bewegen of op de tafel trommen, aan iets plukken, peuteren, ruiken, aaien, steeds benen bewegen, friemelen aan een pen, enzovoort.

Wat zijn mijn preoccupaties?

Ik wil het nu vooral hebben over de preoccupaties. Wat een rotwoord om te typen haha. Ik heb er namelijk meerdere waarvan een paar de boventoon voeren en denk ik wel heel herkenbaar zijn als je aan mij denkt.

 • Bloggen en websites maken
 • Schrijven in het algemeen
 • Fotograferen
 • Koken en recepten ontwikkelen
 • Handwerken (breien en haken vooral)
 • Nieuwe kennis verzamelen/studeren
 • Netflix (series) bingen
 • Tuinieren (vooral eetbare planten)

Vroeger had ik nog deze preoccupaties waar het me nu vaak ontbreekt aan de tijd maar die ik eigenlijk nog wel zou willen doen:

 • Badminton
 • Lezen (denk aan meerdere dikke boeken achter elkaar op 1 dag)
 • Films kijken
 • Schilderen/tekenen
 • Gamen

Waar ik nu achter ben is dat ik repetitieve handelingen combineer met preoccupaties. Soms overlappen preoccupaties zich ook zoals bijvoorbeeld met het schrijven voor de blog en fotograferen. Ik stel dan ook best hoge eisen aan mezelf en wat ik maak. In perioden dat het wat minder met mij gaat lukt het bloggen me ook vaak niet omdat ik niet de standaard die ik voor mezelf heb kan halen en dat levert frustratie op. Het fijne gevoel wat ik normaal van de bezigheid krijg is dan weg en dan laat ik het volledig liggen.

Veel structuur

De preoccupaties geven me een fijn gevoel wanneer ik ermee bezig ben en daarin heb ik allerlei herhalende handelingen in verwerkt. Wie mij bezig ziet, ziet vaak ook een zeer gedetailleerde structuur die ik telkens herhaal. Koken is voor mij bijvoorbeeld een zeer gestructureerde bezigheid en recept ontwikkeling helemaal. Daar kan ik ook echt helemaal in op gaan. Ben ik daarmee bezig dan moet je ook vooral niet storen haha.

Handwerken is iets wat ik praktisch elk jaar weer oppak zodra de herfst weer komt. Mijn mannen zitten dus nooit zonder warme mutsen en sjaals hihi.

Het is rustgevend en ik geef de voorkeur aan haken omdat ik dat bijna blind kan doen. De repetitieve bewegingen die mijn handen maken kan ik heel lang volhouden. Dit jaar ben ik bijvoorbeeld begonnen met het haken van een deken van extra zacht lekker dik garen. Ik kan je nu al zeggen die is in een paar weken af. Vaak doe ik dit met een serie aan, al lukt het tegenwoordig steeds vaker ook gewoon in stilte.