De volgende stap in mijn zelfontwikkeling: schematherapie. Ik heb er enorm naar uit gekeken de afgelopen weken. Dat klinkt misschien gek want schematherapie is alles behalve makkelijk en heel confronterend. Omdat ik holistisch naar mijn eigen ontwikkeling kijk hoop ik eigenlijk op meer effect van deze soort therapie dan ik bijvoorbeeld krijg bij normale cognitieve therapie.

Het vooruitzicht dat ik weer wat stapjes verder kan komen maakt me blij, hoe hard ik daar ook voor mag gaan werken de komende maanden, of eigenlijk jaren is de inschatting.

De schematherapie gaat gecombineerd worden met meer sessies EMDR. Traumaverwerking. Ik heb al flink wat sessies EMDR erop zitten, je gaat dan echt diep, maar het werkt goed voor mij. Dus ik vind het fijn dat we daarmee verder kunnen.

Na die sessies ben ik alleen helemaal kapot en heb ik soms dagen nodig om weer op te laden. Deze keer kan ik daar beter rekening mee houden omdat Z. continurooster op school heeft. De vorige keren was Z nog een dreumes en had ik veel minder mogelijkheden tot rust. Ik ben dus erg benieuwd hoe ik de eerste maanden schematherapie en EMDR ga ervaren.

Schematherapie

Binnen schematherapie werk je met schema’s. De schema’s waar ik mee aan de slag ga verbaasden me niet. Je snapt vast wel dat ik die niet online deel omdat ik dat te persoonlijk vind. Het was eigenlijk fijn een bevestiging te krijgen dat juist die schema onderwerpen echt zijn en voor mij op dit moment de kwaliteit van leven beheersen of overheersen in negatieve zin. En het belangrijkste, dat het anders kan. Dat er mogelijkheid is om daaraan te werken.

Het klinkt vast gek dat ik sta te popelen om te beginnen met een ander soort therapie. De voldoening die ik krijg van mezelf ontwikkelen is onbeschrijfelijk. Dat is ook echt een van mijn preoccupaties, maar ook wat ik nodig heb om mijn dagen door te komen nu. De winter komt er aan, ik weet dat mijn dysthemie dan in ergere mate aanwezig is en ik wil niet steeds crashen in zware depressies.

Schematherapie is ook een nieuwe uitdaging. Een die ik niet op mag geven want dan heb ik niet alleen mezelf ermee maar ook mijn gezin.