Emoties en ASS zijn een bijzonder onderdeel. Ik heb vanuit mezelf geen goede connectie met mijn emoties. Voor mij betekent dat dat mijn emoties veel sterker zijn dan bij iemand zonder ASS en ik ze niet goed kan reguleren en kanaliseren. 

Emoties reguleren

Emoties reguleren is wat mij als kind nooit is gelukt. Pas nu als volwassene leer ik hoe dat te doen en hoe emoties überhaupt voelen. Stel je voor dat er een orkaan in je woed waar je alles van voelt maar niet kan scheiden uit welke onderdelen die bestaat. 

Ik kan ze of pas veel later voelen, wanneer ik vaak al heel hoog in mijn emoties zit. Of, ik voel ze wel maar kan er letterlijk niks mee. Het is lastig gevoel onder woorden te brengen en te benoemen omdat oorzaak, gevolg en kunnen vaststellen wat ik op dat moment nodig  heb gewoon niet lukt. 

Mentale blokkade

Wanneer ik heel hoog in mijn emoties zit kunnen emoties alles overnemen en dan ben ik niet meer bereikbaar. Ik heb het dan niet over een boze mood, maar over een dusdanige staat van overprikkeling dat ik uren tot dagen nodig heb om dat te verwerken omdat alle emoties die er bij komen te veel zijn. Denk aan een emmer die al vol zit en waar dan nog tien emmers bij worden gegooid. Dit is iets wat iemand buiten mijn gezin alleen nooit zal zien omdat ik dit keihard blokkeer als ik niet in een veilige omgeving ben. Gaat het niet goed met mij dan zul je hoogstens merken dat ik erg stil ben of me afzonder. Dit verwerkingsproces kan alleen in een veilige omgeving waar ik geen scripts af hoef te draaien of andere verwachtingen hoog te houden omdat deze de verwerking belemmeren. 

Soms vergelijk ik het met een klein kindje wat qua emoties nog niet de controle heeft om ze te kanaliseren en te reguleren. Soms krijgen kids dan een mega driftbui. Als volwassene probeer ik dat uit alle macht tegen te houden. Want dan heb ik geen controle meer. Mocht je mij eens boos zien, dan is dat maximaal 25% van wat er in mijn hoofd omgaat. Ik onderdruk namelijk de ontploffingsfactor omdat ik anderen geen schade aan wil brengen. 

Emoties verwerken

Zo is het met andere emoties ook. Ik ben de hele dag bezig emoties te verwerken maar heb vaak geen enkel idee wat het nou is dat ik voel. Dat heeft verwerkingstijd nodig. Soms wel weken als er een heftige gebeurtenis plaats heeft gevonden.

Ik ben er eerlijk in dat nu ik medicatie slik dit proces makkelijker verloopt. Gedachten en emoties kanaliseren en onder woorden brengen wordt geholpen omdat de serotonine en dopamine in mijn hersenen door de medicatie worden gedwongen te stabiliseren en mij daardoor ogenschijnlijk stabieler maken. Het grappige is dat door de medicatie ik nu ‘normaal’ lijkt te functioneren voor de buitenwereld. Terwijl ze in werkelijkheid alleen de scherpe kantjes van de extreme momenten afhalen, de gedachtenstroom onderdrukken en ik emoties minder heftig ervaar. Genezen doet het natuurlijk niet. Het weerspiegelt een normale hersenwerking. 

Meer blogs van mij over autisme kun je hier lezen.

Foto via Shutterstock