In mijn artikel over zoetstoffen tijdens een koolhydraatarme lifestyle heb je al kunnen lezen dat er 2 gezonde en goed verkrijgbare opties zijn: stevia en erythritol. Ik heb nu meerdere merken van beide geprobeerd en wil jullie graag het merk Greensweet Stevia laten zien. 

Wat zijn Stevia en Erythritol?

Stevia wordt gemaakt van de stevia plant. De plant komt oorspronkelijk uit Paraguay.

De stevia plant. Bron: Shutterstock.com

Het fijne aan stevia is dat het een flinke zoetkracht heeft maar geen suikers of calorieën bevat en een glycemische index heeft van 0. Het is het meest natuurlijke alternatief voor suikers en (kunstmatige) zoetstoffen.

De blaadjes van de Stevia plant bevatten steviolgycosiden die wanneer ze geëxtraheerd worden 100 tot 480 keer zoeter dan suiker zijn. Stevia is in Nederland wat minder bekend dan in andere landen al begint het langzaam te komen en zie je stevia ook steeds vaker verwerkt worden in kant en klare producten. Jammer genoeg wel vaak in combinatie met schadelijke kunstmatige zoetstoffen waardoor ik zelf liever voor pure stevia kies of een combinatie van stevia en erythritol.


Erythritol
is ook een natuurlijke zoetstof die wordt gemaakt van gefermenteerde fruitsuikers. Officieel is het een koolhydraat maar omdat het lichaam het niet opneemt zijn deze dus te verwaarlozen en tel je ze niet binnen een koolhydraatarme lifestyle. Erythritol wordt namelijk in de urine uitgescheiden. Erythritol bevat geen calorieën en heeft een glycemische index van 0. 

Zowel stevia als erythritol zijn geschikt voor een koolhydraatarme of keto lifestyle en ook perfect voor mensen met diabetes. Binnen een koolhydraatarme of keto lifestyle is het niet de bedoeling dat je alle suikers die je voorheen nuttigde gaat vervangen, daarom zijn dit ook producten die niet relatief snel op gaan. Kies dus altijd voor kwaliteit!

Het merk Greensweet Stevia

Susan Jansen is de powervrouw achter het merk Greensweet Stevia. Nadat ze in Amerika in contact kwam met stevia is ze op zoek gegaan naar de zuiverste stevia én een betrouwbare gecertificeerde leverancier. Het assortiment is in een paar jaren flink gegroeid en de producten zijn verkrijgbaar in Nederland en België.

Wat ik heel fijn vind is dat het Greensweet Stevia assortiment GMO-vrij is. Dat betekent dat er geen gebruik is gemaakt van grondstoffen die genetisch gemodificeerd zijn en dat je dus een kwalitatief goed en eerlijk product hebt. 

Het assortiment bestaat uit pure stevia producten en producten waar erythritol en stevia zijn gecombineerd. Stevia an sich is namelijk veel en veel te zoet voor onze smaakpapillen om puur te gebruiken. Gemengd met erythritol in de juiste verhouding krijg je wel een heel smakelijk product.

Review Greensweet Stevia

Om jullie ook kennis te laten maken met Greensweet Stevia kreeg ik een aantal producten toegestuurd om te reviewen. Alle producten zijn niet alleen door mij getest maar ook door de man en kleuter die ook gewone suikers eten en wiens smaakpapillen daarop zijn afgestemd. Mijn algemene conclusie over de Greensweet Stevia producten is dat ze geen nasmaak hebben, prettig zoet smaken en perfect werken in mijn baksels. De afgelopen maanden heb ik verschillende merken geprobeerd en dit merk is voor mij echt een topper.

Alle Greensweet Stevia producten kun je bekijken door op de link te klikken, hier onder laat ik je 11 producten zien. Onderaan dit artikel vind je een kortingscode speciaal voor mijn lezers!

Greensweet Stevia druppels

1 druppel stevia staat gelijk aan 1 theelepel suiker. Deze druppels zijn echt zoet! De naturel staat al een maand of 8 vast in mijn keuken, ik vind hem perfect om te gebruiken in keto fatbombs of in mijn thee.

De stevia druppels zijn ook verkrijgbaar met smaakjes. Ik testte de smaken vanille, mango, caramel en aardbei. Vanille is ideaal om vanille extract in recepten te vervangen. Mango maakt mijn thee heerlijk fruitig en caramel en aardbei smaken perfect in fatbombs.

De aroma’s die gebruikt worden in de stevia druppels zijn biologische pure extracten, aftreksels van bijvoorbeeld fruit. Je ruikt echt dat het geen chemische toevoeging is. Wil je hier meer over lezen bekijk dan het artikel van Monique van der Vloed eens.

Dé vraag die in de Lekker halal eten Koolhydraatarm en Keto groep natuurlijk kwam is ‘is er geen bij- of nasmaak?’. Nee, niet als je juist doseert. Gebruik je te veel dan proef ik een bittere nasmaak. Je moet er rekening mee houden dat stevia veel en veel zoeter is dan suiker, dus gebruik je het te royaal dan is de overdosis aan zoet niet smakelijk.

Naast de naturel en de smaken die je op mijn foto ziet zijn er nog veel meer smaken stevia druppels. Op de foto zie je flesjes van 50 ml, de naturel is ook in 100 ml verkrijgbaar. Ook zijn er meeneemflesjes van 30 ml verkrijgbaar.

Greensweet stevia zoetjes

Mijn liefde voor in thee, vooral buitenshuis. Superhandig om mee te nemen, ik heb de verpakking eigenlijk altijd in mijn tas zitten in de handige dispenser. Doe je twee zoetjes in een halve liter thee dan is het echt ontzettend zoet! Elk zoetje staat gelijk aan een theelepel suiker maar ik vind ze zoeter dan dat, meestal heb ik dus genoeg aan 1 zoetje. 

In deze klepdispenser zitten 200 zoetjes, maar je kan ze ook als verpakking van 500 stuks en ook als drukdispenser.

Greensweet Brown (Kristal)

Dit is echt mijn favoriet om mee te bakken samen met de ‘Sweet Kristal’. Greensweet Brown doet me qua smaak echt denken aan rietsuiker of bruine suiker.

Doe je strikt kha/keto dan kun je beter voor de Sweet Kristal kiezen. De Brown bevat namelijk melasse. Hij bevat wel keurig netto 5 kh/100 gram dus het is maar net welke afweging je maakt. Ik ben goed fatadapted dus vind het geen probleem dit af en toe te gebruiken in een baksel. Ik kan je alvast vertellen dat Brown en de Sweet Kristal perfect smaken in koolhydraatarme cake. 

Het zakje heeft een handige ziplocksluiting en bevat 400 gram Greensweet Brown.

Greensweet Stevia Sweet (Kristal)

Mijn man had niet eens door dat ik de Sweet Kristal in zijn cake had verwerkt. De zoetkracht is gelijk aan suiker maar mijn smaakpapillen zijn al zo van suiker afgekickt dat ik minder gebruik dan ik voorheen zou doen. Ik had 40 gram gebruikt in een amandelcake en vond het zelfs nog wat te zoet haha.

Ik vind deze ook echt heerlijk om in thee te gebruiken of er ice tea mee te maken. 

De Greensweet Stevia Sweet zit in een verpakking van 400 gram met ziplocksluiting.

Greensweet Syrup Gold

Mijn eerste gedachte bij het proeven was ‘het is net honing’. Heerlijk voor op koolhydraatarme pannenkoekjes. 

De siroop is een vervanger voor honing of stroop en voor 70% gemaakt van plantaardige prebiotische vezel: isomalto oligosaccaride. Weet je het nog? Prebiotische vezels zijn het voedsel voor de gezonde darmbacteriën. Deze vezel wordt niet (of gedeeltelijk) door je lichaam verteerd wat het perfect maakt voor een koolhydraatarme lifestyle. 

Aangevuld met stevia en gerstmout extract krijg je deze heerlijke siroop die net zo zoet is als suiker met een echt lekkere volle smaak. Ik heb nu meerdere merken geproefd en deze vind ik de meest verfijnde smaak hebben. 

De siroop is niet glutenvrij door het gerstmout extract wat onder andere de mooie kleur geeft. 

De fijne drukfles bevat 450 gram Syrup Gold.

Greensweet Icing Poedersuiker

Dit is net echte poedersuiker! Mijn kleuter ging er al mee vandoor op zijn pancakes en heeft totaal niet door dat hij suikervrij eet. Ik heb de poedersuiker nog niet getest als icing, maar vond de fijne structuur heel fijn om te gebruiken in mijn shortbread cookies.

De verpakking bevat 400 gram icing poedersuiker.

Greensweet Stevia Jam Gelei Kristal

Een geniale uitvinding deze jam gelei kristal. Het is gemaakt van erythritol, stevia en agar agar. Zo maak je je eigen koolhydraatarme jam met koolhydraatarm fruit zonder zelf te hoeven doseren met agar agar.

Jam die je maakt met de stevia jam gelei is zo’n 2 maanden houdbaar in de koelkast afhankelijk van de fruitsoort die je gebruikt. Je vindt de volledige gebruiksaanwijzing hier.

Op 500 gram fruit gebruik je 15 gram jam gelei kristal, met de verpakking van 215 gram doe je dus een hele tijd! Ik maakte hier heerlijke bosbessenjam mee, het recept komt binnenkort online.

Kortingscode Greensweet Stevia!

Speciaal voor jou als lezer van Waymadi.nl kun je bij een bestelling bij Greensweet-Stevia.nl de kortingscode ‘Waymadi‘ gebruiken voor 20% korting op je bestelling!

De producten zijn ook bij een boel stenen winkels te verkrijgen maar daar is de korting niet geldig!