Jullie vragen mij zowat wekelijks welke keukenapparatuur ik aanraad. Tijd voor een verzamelartikel! Keukenapparatuur kiezen is vooral bewust shoppen en je wensen samenvoegen met het beschikbare budget.

Vier jaar geleden verhuisden wij naar een fijne en ruime woning. Het grootste gedeelte van mijn keukenapparatuur had ik voor die tijd al verzameld. Ik geef je mijn gouden tips om keukenapparatuur kiezen makkelijker te maken voor de fervente home chef.

Welke keukenapparatuur kiezen met welk budget?

Mijn ervaring is dat goedkoop helaas vaak duurkoop is. Je zal in tegenstelling tot tien jaar geleden niet de goedkoopste keukenapparatuur voorbij zien komen in mijn keuken. Ik heb bewust gekozen om te investeren in kwaliteit.

Kwaliteit betekent voor mij dat keukenapparatuur duurzaam moet zijn en niet binnen een of meerdere jaren het loodje gaat leggen. Een wellicht nog belangrijkere kwaliteitseis is dat keukenapparatuur van materiaal gemaakt is wat niet schadelijk is voor de gezondheid. Ook kijk ik altijd gericht naar de veelzijdigheid van keukenapparatuur. Waarom tien apparaten aanschaffen als 1 of 2 hetzelfde kunnen?

Ik heb dus bewust een wat ruimer budget gekozen voor al mijn keukenapparatuur. Wat soms betekende dat er even voor gespaard moest worden of dat ik moest wachten op een goede aanbieding.

Welke keuken kies je?

Na meer dan tien jaar een inimini keuken op een flat gehad te hebben keken we er enorm naar uit om onze eigen keuken te kunnen samenstellen. We kozen voor een grote keukenboer waar vervolgens van alles mis ging. Een medewerker besloot zonder overleg met ons wijzigingen door te voeren waardoor afmetingen niet klopten en denk maar niet dat je excuses krijgt of compensatie voor het ongemak.

Wat een week klussen had moeten zijn werd meer dan een maand zonder keuken. Geen goede start, helemaal niet omdat het een grote financiële investering was. Op de foto zie je de keuken net nadat alles af was. De kwaliteit van de gekozen materialen is top, de service en communicatie van de keukenboer ver onder het vriespunt. Een heel dubbel gevoel, helemaal gezien de duizenden euro’s die je er spendeert.

Wel of geen inbouwapparatuur in je keuken?

De grootste uitdaging bij het ontwerpen van de keuken was de keukenapparatuur kiezen. Wat bouwen we in, wat plaatsen we los?

Wij hebben alleen de vaatwasser in laten bouwen. Inbouwapparatuur is namelijk een stuk duurder dan losse keukenapparatuur. Qua effectieve ruimte was een inbouw koelkast ook stukken kleiner dan onze grote losstaande tenzij we voor een hele dure gingen. Dat waren dus snel gemaakte keuzes.

Om binnen het budget te blijven hielden we onze losse koelkast en kochten we een los gasfornuis en afzuigkap. We hebben daarmee minimaal 6.000 euro bespaard.

Het leuke is dat door de afwerking van de keuken het optisch lijkt alsof mijn gasfornuis wel ingebouwd is. Wees dus inventief bij het ontwerpen van je keuken, dat scheelt een boel geld.

Welke oven kies je?

Ik heb mijn droomoven uitgekozen toen we onze keuken gingen ontwerpen. Een Smeg van 90 centimeter breed met meerdere bakplaten en roosters, een rotisserie grill optie en uiteraard meerdere bakstanden. De oven is elektrisch, het fornuis op gas. Hij is al een paar jaar oud maar heeft samen met de afzuigkap en spatplaat achter het fornuis zo’n 900 euro gekost.

Wel handig om te weten is dat voor dit type ovens er een speciale krachtige elektra aansluiting gemaakt moet worden. Ook heeft deze zijn eigen groep in de meterkast gekregen samen met de afzuigkap. Dit type oven heeft namelijk een aansluitwaarde van meer dan 3200 Watt. Calculeer dit vooral in bij de kosten van een elektricien.

Welke keukenmachine kies je?

Ik heb twee grote vrienden in mijn keuken. Mijn keukenmachines van Kenwood en Magimix.

De Kenwood Chef Premier is het oudste keukenapparaat wat ik bezit met zijn bijna 6 jaar oud. Ondanks mijn intensieve gebruik als foodblogger is Kenny maar niet stuk te krijgen. Ooit gekocht omdat ik door mijn fibromyalgie geen deeg kan kneden. De hakmachine is inmiddels wel overleden maar de glazen blender doet het nog goed en is ook geschikt voor hete vloeistoffen. Een goede aankoop dus. Dit type heeft inmiddels een nieuwer broertje en kost rond de 400 euro.

De Magimix 5200XL is de krachtpatser in mijn keuken. Niet geschikt voor deeg al geeft de fabrikant aan dat hij het kan, daar is hij te sterk voor. Rustig kneden is geen optie. Met 3 kommen van groot naar klein ideaal voor alle hak en pureer klusjes zoals de keto hazelnootpasta op de foto.

Deze keukenmachine heeft een speciale motor die zichzelf aanpast aan de inhoud. Daardoor krijg je altijd een optimaal resultaat. Ik hou van deze machine. Van mayonaise, tot smoothies en gehakt voor homemade frikandellen, hij kan het allemaal. Dit type kost rond de 450 euro en je krijgt 30 jaar garantie op de professionele inductie motor.

Welke pannen kies je?

Misschien niet gelijk een associatie die je hebt bij keukenapparatuur maar net zo belangrijk: de pannen waar je in kookt! Ik heb bewust gekozen voor teflon vrije pannen omdat die voor je gezondheid niet zo bevordelijk zijn. Je eet de teflonlaag namelijk langzaam op aangezien het slijt en dus ook in je eten kan komen.

Gietijzer in je keuken

Ik ben groot fan van het merk Lodge wat gietijzeren pannen en bak- en grillplaten maakt en schreef over de Lodge koekenpan al een review. Mijn grootste koekenpan is een Lodge van 33 centimeter die samen met een grote dubbelzijdige bak- en grillplaat bijna dagelijks wordt gebruikt.

Gietijzeren koekenpannen heb je al vanaf 20 euro, de versie die ik heb kost rond de 50 euro. De plaat was zo’n 120 euro. Beide een investering die je eigenlijk maar één keer maakt. Want bij goed onderhoud gaan deze gietijzeren musthaves de rest van je leven mee.

Tip van flip: soms hebben grote supermarktketens spaaracties met gietijzeren pannen. Twee van mijn diepe gietijzeren pannen heb ik bij zo’n actie kunnen scoren en doen niet onder voor pannen die 5 keer zo veel kosten.

Roestvrij staal in je keuken

De overige pannen in mijn keuken zijn grotendeels van rvs gemaakt. Ikea heeft een fijne collectie waarbij je met een paar tientjes per pan al klaar bent. Bij een supermarktactie heb ik ook nog een paar fijne pannen zoals een mega soeppan van rvs kunnen sparen.

Keukenapparatuur kiezen voor drinken

Het klinkt vast saai, maar een waterkoker, Nespresso koffieapparaat en een French Press koffiekan zijn alles wat ik nodig heb. Allemaal voor een paar tientjes verkrijgbaar.

Daarnaast is een blender een handige keukentool, die aanwezig is bij mijn Kenwood keukenmachine. Ook heeft de Magimix keukenmachine een blenderfunctie.

Ook onmisbaar in mijn keuken

Mijn XXL keramische airfryer wordt dagelijks gebruikt. Van even snel wat (keto) broodjes roosteren tot heerlijke gegrilde kip, groenten en ook eten opwarmen is zo geklaard. Deze airfryer is echt een aanrader voor als je grote porties wil klaarmaken en heeft 159 euro gekost.

Nog een keramische topper: mijn keramische wafelijzer van Breville. Dit is echt de grote baas onder de wafelijzers. Niets blijft plakken en de platen haal je volledig los wanneer je ze schoonmaakt. Een Breville wafelijzer kost rond de 55 euro.

Nieuwe keukenapparatuur financieren

Samengevat, keukenapparatuur kiezen en je eigen keuken samenstellen kost een boel geld. Je kan het net zoals ik verspreid over meerdere jaren bij elkaar sparen maar voor de aanschaf van een complete keuken is een persoonlijke lening vaak een must. Een keuken kost zo duizenden euro’s plus de keukenapparatuur. Mocht je daar gebruik van moeten maken gebruik dan altijd eerst een vergelijkingssite, dat kan je een boel geld besparen wat je vervolgens weer in je keukenapparatuur kan stoppen.

Ik ben benieuwd naar jouw favoriete keukenapparatuur.

Welke apparaten zijn voor jou echt onmisbaar in de keuken?