Heerlijke herfst overschotel voor de koudere maanden. Lekker goed gevuld en vooral makkelijk recept!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Wereldkeuken
Trefwoord Ovenschotel
Voorbereidingstijd 25 minutenminuten
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur10 minutenminuten
Porties 6Personen
calorieën 488kcal
Auteur Madelon
Equipment
Ovenschaal
Pan
Koekenpan
Oven
Ingrediënten
750gramkippendijen zonder bot en zonder vel
1kilokrieltjesmet schil
250gramkastanje champignons
4grote tomaten
10eetlepelsazijn
8eetlepelsolijfolie
6tenengeperste knoflook
eetlepelItaliaanse kruidenmix
zwarte peper uit de pepermolen
1theelepelzeezout
Boter
Instructies
Ik kookte voor twee dagen en nam een kilo krieltjes die ik kookte met wat zout. Kook ze niet helemaal gaar dan nemen ze in de oven het eventuele extra kookvocht op. Zodra het water kookt doe ik er ook de tomaten bij waarin ik een sneetje heb gemaakt. Je ziet dan dat het vel van de tomaat los komt. Tomaat uit de pan halen en de krieltjes verder laten koken. De tomaten laat je wat afkoelen en daarna pel je de schil ervan af.
Ik heb de kippendijen doormidden gesneden en bak deze lekker aan in flink wat boter en bestrooi ze in de pan met zeezout en zwarte peper uit de molen. Op een middelhoog vuur geef je die kippendijen even een mooie tik van het vuur en schroei je ze dicht. En dan hop uit de pan, maar schep de boter er niet uit.
Halveer de kastanjechampignons en roerbak deze even snel in de boter die de smaken van de kip en zout en peper heeft opgenomen. Niet te lang, je wilt geen minichampignons overhouden. Ik roerbak ze ongeveer een minuut of 2 tot 3.
Tomaten pellen gaat heel makkelijk zo ;) Daarna heel simpel in grove stukken snijden.
Zo moeten je kippendijen eruit zien. Ik gebruik expres geen kipfilet, dit stuk van de kip is gewoon veel zachter, sappiger en smaakvoller. Bak je kip niet helemaal door, je wilt juicy chicken ;) Zet je oven alvast op 200 graden.
De schotel bouw je op, je gaat je ingrediënten in laagjes opbouwen. Eerst de gekookte krieltjes onderin. Deze even met een vork wat platdrukken. Zo kunnen de smaken er lekker intrekken in de oven. Verdeel je stukken tomaat over de krieltjes. Dan je stukken kip en daarbovenop de champignons.
Nu maak je je dressing. Gewoon alle kruiden, azijn en olijfolie door elkaar roeren met de knoflook. Lekker over je volle ovenschaal gieten. Deze smaken gaan lekker sudderen in de oven en trekken in de krieltjes.
Het resultaat na zo'n 40 tot 45 minuten in de oven. Erg lekker met een frisse salade ernaast.