Sudanese of sesamoliesesamolie van ongebrande sesam, te koop bij arabische of somalische toko's
grof gehakte tomaat
fetakaasoptioneel
halve fijngehakte ui
verse fijngehakte kruiden zoals peterselie of koriander
Instructies
Je doet het blik boven inclusief het vocht in een steelpannetje en laat het samen met een flinke scheut Sudanese sesamolie, een eetlepel komijn en grof gehakte tomaat koken tot de favabonen goed zacht zijn. Doe het vuur niet te hoog. Dit duurt ongeveer een kwartiertje.
Zodra de foul goed gaar is doe je alles in een diep bord en kneus je de bonen een beetje. Het zal er uit zien als een dikke brij.
Wij doen er daarna geraspte fetakaas over (geen must) nog een paar eetlepels sesamolie, een halve kleingesneden ui en extra komijn. Ik eet de fetakaas niet vanwege de koemelkallergie van mister Z. Het smaakt er heerlijk fris bij maar is geen must. De rauwe fijngehakte ui is wel een dealbreker, die moet er echt in ;)
Foul eet je op de Arabische manier met de hand met Arabisch (plat)brood. Dit brood is te koop bij arabische bakkerijen en ligt ook in veel arabische toko's. Een goed alternatief zijn volkoren pitabroodjes die je vers afbakt.
Notities
Foul kun je prima zo eten maar je kan er een uitgebreide maaltijd van maken door de foul en brood te combineren met kleine gerechten:
gekookte of gebakken eitjes
zelfgemaakte friet of gebakken aardappeltjes
gesneden tomaat en komkommer bestrooid met zeezout en wat komijn