100gramfetakaasblokjes of zachte geitenkaas in stukjes
1/2limoen of scheutje azijn
Instructies
Koop altijd biologische bietjes, wij vinden die van de AH het lekkerste. Niet alleen omdat ze dan onbespoten zijn maar vooral omdat ze veel smaakvoller zijn dan gewone.
Meestal strooi ik de smaakmakers er uit de losse hand royaal op de bieten salade, maar voor een recept is dat niet handig dus heb ik de minimale (!) hoeveelheden voor je genoteerd. Je kan het zelf naar je eigen smaak aanpassen.
Neem een ruime kom of schaal zodat je goed kan mixen. Was je bieten en snij ze in stukken. De ene keer doe ik het grof en de andere keer maak ik kleine stukjes. Doe wat jij prettig vind eten.
Meng de stukjes biet met de rucola en ijsbergsla of spinazie. Je mengt nu ook eventueel tomaat en komkommer mee als je die wilt gebruiken. Strooi de kruiden en olijfolie over de salade. Hou je van een zuurtje dan kun je limoensap of een scheutje azijn toevoegen nu.
Ik hussel alles door elkaar met mijn handen. Zo voel ik ook gelijk of alle kruiden goed verdeeld zijn. Proef en voeg eventueel wat extra kruiden toe. Rode bieten kunnen flink wat kruiden hebben, gebruik je te weinig dan heb je een flauwe rode bieten salade.
Als alles goed door elkaar gehusseld is voeg ik olijven en vaak wat stukjes kaas toe. En soms wat extra olijfolie. Ik hou van variatie dus bekijk meestal ter plekke wat ik er wel en niet in doe.
De salade is het lekkerste als de smaken even in kunnen trekken. Vaak maak ik de rode bieten salade een uur klaar voor de rest van het eten klaar is.
Ik eet deze bietensalade graag naast een warme maaltijd, vooral met vlees zoals lamskoteletten. Houden we wat over dan eet ik dit bij de lunch met een speltbroodje salami. Afgedekt met huishoudfolie in de koelkast kun je de salade binnen een dag na het maken nog rustig eten, het verlept niet.