800gramgeschilde kruimige aardappels of zoete aardappels
1grote bloemkool
2volle eetlepels kipkruiden (Jumbo)
1eetlepelzwarte peper uit de molen
1theelepelgerookte paprikapoeder
3grote tenen geperste knoflook
1eetlepelolijfolie
klontjeroomboter
handje fijngehakte korianderof peterselie
150geraspte kaas naar keuzeoptioneel
Voor de saus
65gramroomboter
4eetlepels(spelt)bloem
1bouillonblokjekip
750milliliterwarm water
250milliliterroom
snuffijn keltisch zeezout
zwarte pepervers uit de molen
1/2theelepelchilivlokken
handjegehakte korianderof peterselie
Instructies
Snijd de geschilde aardappelen in kleine stukjes van ongeveer een centimeter.
De bloemkool maak je schoon en snijd je ook in kleinere stukjes zoals op de foto. Hussel de aardappel en bloemkool door elkaar en doe ze in je ovenschaal.
Snijd de kipfilet in blokjes van 2 bij 2 centimeter. Voeg de kruiden en knoflook toe.
Verhit een (gietijzeren) pan zoals een Lodge. De pan moet heel heet kunnen worden. Je roerbakt de kip met kruiden en knoflook op hoog vuur even voor een minuut of vijf. De kruiden komen dan beter tot hun recht en de knoflook smaakt lekkerder als deze wat aangebakken is. De kip krijgt er een extra mooi kleurtje van. Het is niet de bedoeling dat je de kip gaar bakt!
Zet je oven alvast aan op 190 graden.
Nu is het tijd om de saus te maken. Verhit de boter en bloem en bak deze voor een paar minuten. Roeren doe je het makkelijkste met een garde. Daarna verkruimel je het bouillonblokje in de pan en doe je er beetje voor beetje al roerende het water bij. Daarna kan ook de room erbij.
Breng de saus voor de bloemkool ovenschotel aan de kook. Breng het ondertussen op smaak met wat zeezout (eerst even proeven!), wat zwarte peper uit de molen en de chilivlokken.
Na een paar minuten koken is de saus wat dikker. Zet het vuur uit en roer er de fijngehakte verse koriander of peterselie door.
Meng de stukjes kip door de aardappel en bloemkool. Probeer de aardappel zoveel mogelijk onderin de schaal te duwen. Dan garen ze goed in de saus. Laat ze dus niet veel bovenop liggen zoals je op de foto ziet.
Giet de saus over de bloemkool ovenschotel. Strooi de kaas er over heen.
Bak de bloemkool ovenschotel op 190 graden onder- en bovenwarmte af in ongeveer 1 uur en 15 minuten.
Voila! Laat de bloemkool ovenschotel een klein beetje afkoelen en strooi de fijngehakte verse koriander of peterselie er overheen. De bovenkant is een beetje krokant. Onder het krokante laagje vindt je de lekkere saus met aardappelen, kip en bloemkool.
Notities
Maak kaassaus door 250 gram geraspte kaas naar keuze door de saus te roeren.
Wil je de bloemkool ovenschotel wat pittiger? Bak dan een gesneden groene peper mee met de kip.
Eet je melkvrij? Gebruik dan geen geraspte kaas en gebruik plantaardige room.