Snijd de grasboter in kleinere stukjes en doe ze in een mengkom, je hoeft deze niet eerst op kamertemperatuur te laten komen. De grasboter zal zacht worden terwijl je alles afweegt.
Voeg de rest van de ingredienten toe en kneed tot koekjesdeeg. Laat het koekjesdeeg in de koelkast steviger worden voor ongeveer 10 minuten.
Verwarm je oven voor op 180 graden. Ondertussen ga je je bakplaat vullen met shortbread cookies. Gebruik 2 lagen bakpapier en een deegroller om het deeg makkelijk uit te rollen. Je wil de koekjes 3-4 mm dik hebben. Ze worden in de oven nog ietsje hoger.
Steek de shortbread cookies uit met een vormpje. Leg ze op een vel bakpapier op je bakplaat met een paar centimeter ruimte er tussen.
Bak de shortbread cookies af in 6 minuten. Ze zijn klaar zodra je ziet dat de rand lichtbruin begint te kleuren. Zelf vind ik het lekker als ze ietstje doorgebakken zijn dus blijf ik na 5 minuten even kijken hoe snel ze bakken en haal ze uit de oven zodra ik ze donker genoeg vind. Ik laat ze niet langer dan 7 minuten bakken anders verbrand de onderkant.
Gebruik een koekjesrek om de shortbead cookies af te laten koelen. Let op, ze zijn heel zacht als ze net uit de oven komen! Ik haal ze heel voorzichtig met een bakspaan van de bakplaat om af te koelen. Volledig afgekoeld harden ze uit. Bewaar ze luchtdicht. Ze blijven rustig een week goed, hou er wel rekening mee dat ze na een paar dagen ietsje zachter kunnen worden en niet hard blijven.
Notities
5 gram citroensap en het rasp van een halve citroenschil door het koekjesdeeg mengen is heerlijk.
Eet je niet koolhydraatarm dan kun je de erythritol en stevia vervangen door 50 gram fijne rietsuiker of poedersuiker.
De xanthaangom is het geheim voor de fijne structuur omdat deze het gebrek aan gluten opheft. Heb je dit niet in huis dan is het geen probleem om weg te laten, maar de structuur zal ietsje kruimeliger zijn.