1kilo lamsvleesbij voorkeur been inclusief vet en bot
1grote ui
4tenenknoflook
zwarte peper uit de pepermolen
zeezout
Instructies
Snijd het lamsvlees in kleine stukjes van 2-3 cm doorsnede. Je wil stukjes bot en vet in deze stoofschotel, dat geeft je smaak! Leg het vlees in een stoofpan, ik gebruik een gietijzeren pan.
Snijd de grote ui in halve ringen en verdeel over het vlees. Doe het deksel erop en zet het vuur helemaal laag en laat het vlees zacht garen voor een uur. Haal het deksel er niet af dan ontsnapt er teveel vocht. Het lamsvlees moet in zijn eigen vocht garen.
Na het uur doe je het deksel er af en zie je dat je gaar lamsvlees hebt wat lekker in zijn eigen vleessap zwemt. Roer even door en zet je vuur hoger.
Je gaat nu het vocht inkoken tot het bijna volledig weg is. Blijf om de paar minuten roeren.
Pers de knoflook en voeg deze toe aan de pan. Bestrooi het vlees royaal met zwarte peper (uit de molen) en zeezout. Nu zet je het vuur nog iets hoger en roerbak je het vlees met de knoflook tot de knoflook gaar is, een beetje een kleurtje krijgt en al het vocht weg is. Het vlees mag een beetje aanbakken in de pan en een kleurtje krijgen.
Serveer de Sudanese shaiyah op een bord en eet met (vers plat)brood of Sudanese pasta en Sudanese pindakaassalade, salatat dakwa.