Gevulde courgette met gehakt, kruiden en rijst uit de Egyptische keuken.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Egyptisch
Trefwoord Koosa, Mahshi
Voorbereidingstijd 1 uuruur
Bereidingstijd 1 uuruur30 minutenminuten
Totale tijd 2 uuruur30 minutenminuten
Porties 6
Auteur Madelon
Equipment
1 groenten schraper (Bij arabische winkels te verkrijgen)
1 Mengkom voor de vulling
2 stoofpannen met dikke bodem
Ingrediƫnten
Nodig voor de vulling
500gramrijst(ik gebruik pandan)
500gramrundergehakt
grotehand volverse dillefijngehakt
2uienfijngehakt
8grote tenenknoflookfijngehakt
1volle theelepelzwarte peper
1/2theelepelkaneel
75mlmilde olijfolie
75gramtomatenpasta(geconcentreerde)
Overig
1,5-2kilocourgette(lichte versie, liefst de kleintjes)
milde olijfolie
1-2literbouillon(hoeveelheid is afhankelijk van je pannen)
Instructies
Meng alle ingrediƫnten voor de vulling in een kom tot een dikke massa.
Was de courgettes en snijdt ze doormidden. De kontjes laten zitten!
Hol de courgettes uit met de speciale schraper.
Hieronder een praktische instructie. Je wil de zijkant zo dun mogelijk zonder gaatjes te maken of breuken. Een courgette met beschadigingen gaat ontploffen in de pan.
Steek de schraper een paar keer in het midden van de courgette. Zo maak je het startgaatje waar je verder uit gaat hollen. Ben je bang om door de achterkant te schieten, meet dan je schraper aan de zijkant van de courgette af door een 1/2 cm aan de achterkant vrij te laten. Hou je vinger bij het insteken op de afgemeten schraper zodat je niet verder in kan steken.
Draai de courgette in je hand voorzichtig rondjes terwijl je met de schraper steeds een beetje meer van het vruchtvlees weg haalt.
Voila. Zo wil je dat je courgette eruit ziet.
Tijd om te vullen. Je laat 1 cm aan de bovenste rand vrij. Tijdens het koken zet de vulling uit. Zachtjes aandrukken, maar niet te hard, anders kun je de courgette breken of breekt hij in de pan.
Zo ga je door tot al je courgette gevuld is.
Verhit een bodempje milde olijfolie in je pannen. De bodem moet net bedekt zijn. Leg de mahshi koosa in de pan.
Je gaat nu de mahshi koosa aanbruinen. Draai ze voorzichtig om in de pan en laat ze aan alle kanten een beetje bruin bakken. Ik gebruik een vork (niet in de mahshi prikken! maar eronder wippen) en een keukentang om de mahshi te draaien.
Nu gaan de mahshi koosa gaar stoven. Zet ze voor 3/4 onder bouillon. Deksel erop en vuur zacht.
De mahshi koosa zijn met 30-40 minuten zachtjes stoven meestal gaar. Het is normaal als de vulling er een beetje uit komt.